Logo Zoetermeer
Vastgesteld bestemmingsplan Voorweg 66, 68 en 96 en besluit hogere waarden geluid voor ontwikkellocaties die in dit bestemmingsplan zijn gelegen, Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken ingevolge artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening (Wro) en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bekend dat de gemeenteraad op 24 juni 2013 het bestemmingsplan Voorweg 66, 68 en 96 heeft vastgesteld. Daarbij heeft de gemeenteraad tevens besloten om op grond van artikel 6.12 Wro geen exploitatieplan vast te stellen. Ook maken burgemeester en wethouders bekend dat zij op 28 mei 2013 het besluit hogere waarden geluid hebben vastgesteld voor ontwikkellocaties die in dit bestemmingsplan zijn gelegen. Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Voorweg 66, 68 en 96 en het besluit hogere waarden geluid voor de ontwikkellocaties die in dit bestemmingsplan zijn gelegen, liggen met de bijbehorende stukken met ingang van 28 juni 2013 ter inzage bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis.

Toelichting bestemmingsplan

Het doel van de herziening van dit bestemmingsplan is de ontwikkeling van in totaal vier woningen op de percelen Voorweg 66, 68 en 96 mogelijk te maken. Oorspronkelijk was het mogelijk om vijf woningen op grond van het geldende bestemmingsplan "Voorweggebied 2001" te realiseren dus één minder dan met de wijzigingsbevoegdheid mogelijk is. Op basis van het geldende bestemmingsplan zijn er geen ruimere bouwmogelijkheden, ook niet met toepassing van de aanwezige wijzigingsbevoegdheden. Het perceel Voorweg 66 is zijn in strijd met de wijzigingsbevoegdheid omdat de bestaande bedrijfsloods blijft behouden. Deze is groter dan een bijgebouw, waardoor het gebouw een aparte regeling krijgt. Hierin is in de wijzigingsbevoegdheid niet voorzien. Het perceel Voorweg 68 is aan de achterkant afgesneden door een opslag van het voormalige tuincentrum. Hierdoor is het perceel in de oude situatie niet diep. In de nieuwe situatie wordt het perceel uitgebreid met de achterliggende gronden. Hierdoor wordt bij een nieuwe woning het bouwvlak dieper dan in de bestaande situatie. Voor het perceel Voorweg 96 is het vanuit stedenbouwkundige aspecten beter om twee woningen achter elkaar in lijn te realiseren. Dit is in strijd met de wijzigingsbevoegdheid.

Toelichting besluit hogere waarden geluid

In het kader van het opstellen van het bestemmingsplan Voorweg 66, 68 en 96 wordt voor drie locaties de mogelijkheid voor woningbouw uitgewerkt. Voor alle locaties gaat het om braakliggende terreinen. Het betreft het opvullen van open plaatsen in een omgeving met bestaande bebouwing

De Wet geluidhinder (Wgh) schrijft voor dat geluidgevoelige bestemmingen (o.a. woningen) die binnen bepaalde afstanden (zones) van verschillende geluidsbronnen liggen, getoetst moeten worden aan de grenswaarden van die Wet. Alle locaties vallen binnen de geluidzone van een weg. De locaties vallen eveneens binnen de geluidzone van de RandstadRail. Dit betekent dat voor alle ontwikkellocaties een akoestisch onderzoek nodig is.

Instellen van beroep

Met ingang van 28 juni 2013 bestaat gedurende zes weken de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest.

Ook tegen het besluit hogere waarden geluid voor ontwikkellocaties die in het bestemmingsplan Voorweg 66, 68 en 96 zijn gelegen bestaat de mogelijkheid om met ingang van 28 juni 2013 gedurende zes weken beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbesluit hogere waarden geluid voor ontwikkellocaties die in dit bestemmingsplan zijn gelegen, hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest.

Verder kan met ingang van 28 juni 2013 gedurende zes weken door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen het besluit om op grond van artikel 6.12 Wro geen exploitatieplan vast te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beroepschriften moeten worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit hogere waarden geluid treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij gedurende die termijn naast het instellen van beroep ook een voorlopige voorziening is gevraagd. In dat geval treedt het besluit niet in werking tot op dat verzoek is beslist.

Een verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer. De Omgevingsbalie is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag aansluitend tot 19.30 uur. Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting kunt u bellen naar telefoonnummer 14 079.

Deze publicatie is digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

https://secure.zoetermeer.nl/wonen-vervoer/ruimtelijke-plannen_41687/item/voorweg-66-68-en-96_46157.html

Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden geluid zijn met bijbehorende stukken digitaal raadpleegbaar op

www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00022-0003

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld op

http://mos.zoetermeer.nl/e/d/dr/NL.IMRO.0637.BP00022-0003

Zoetermeer, 27 juni 2013

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer, De secretaris H.M.M. Koek

De burgemeester Ch.B. Aptroot

Naar boven