Logo Noord-Brabant
Vaststelling Provinciaal Inpassingsplan N279 Noord, Noord-Brabant

Op 21 juni 2013 hebben Provinciale Staten het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) vastgesteld.

Het provinciaal inpassingsplan maakt de capaciteitsvergroting van de N279 mogelijk tussen ’s-Hertogenbosch en Veghel.

Ten behoeve van het PIP is een milieueffectrapportage (MER) opgesteld om de gevolgen van de voorgenomen activiteit voor het fysieke milieu zichtbaar te maken en te betrekken bij de besluitvorming. In het kader van de m.e.r.-procedure is de Commissie voor de MER om advies gevraagd. De commissie heeft een positief advies uitgebracht over het MER.

Zienswijzen en wijzigingen

Van 19 december 2012 tot en met 13 februari 2013 en van 4 maart tot en met 17 april 2013 heeft het ontwerp PIP ter inzage gelegen. In de nota van zienswijzen zijn de zienswijzen samengevat en voorzien van een reactie.

Naar aanleiding van de zienswijzen zijn de plannen op onderdelen aangepast. Daarnaast zijn ook ambtshalve wijzigingen aangebracht.

Waar kunt u de documenten inzien

Het PIP N279 Noord ligt met ingang van 1 juli tot en met 26 augustus ter inzage op de volgende locaties:

  • bij het dienstenplein van het provinciehuis, Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch (elke werkdag geopend van 9 tot 17 uur);

  • in de gemeentehuizen van ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Bernheze, Veghel;

  • in de openbare bibliotheken in deze gemeenten;

  • het gezamenlijke informatiecentrum Zuid-Willemsvaart, Kanaalpark en N279 Noord.

Het ontwerp PIP en de daarbij behorende documenten kunt u vinden op de website www.ruimtelijkeplannen.nl

Beroep

Gedurende de termijn dat de stukken ter inzage liggen kan beroep worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het PIP N279 Noord door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpplan naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • een belanghebbende die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die bij de vaststelling van de plannen zijn aangebracht.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van beroep. Tegen het MER staat geen zelfstandige beroepsmogelijkheid open.

Beroepsgronden ten aanzien van het MER kunnen worden ingebracht in het kader van beroep tegen het inpassingsplan. De besluiten treden daags na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, dan treden de besluiten niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet apart worden ingediend, naast het instellen van beroep. Zowel voor het instellen van beroep als het verzoeken om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Crisis- en herstelwet

Op 31 maart 2010 is de Crisis- en herstelwet (CHW) in werking getreden. Deze wet is gericht op de versnelling van projecten in het ruimtelijke domein, om de economische crisis en haar gevolgen te bestrijden en een goed en duurzaam herstel van de economische structuur van Nederland te bevorderen. De wet voorziet in een aangepast procesrecht. De crisis- en herstelwet is van toepassing op het besluit tot vaststelling van het PIP N279 Noord (artikel 1.1). Het aangepaste procesrecht houdt – kort weergegeven – het volgende in:

  • in bepaalde gevallen kan een besluit door de bestuursrechter in stand worden gelaten ondanks schending van een rechtsregel of -beginsel (artikel 1.5);

  • beroepen en hoger beroepen worden versneld behandeld en de bestuursrechter doet binnen zesentwintig weken na afloop van de beroepstermijn uitspraak (artikel 1.6);

  • het buiten de beroepstermijn aanvoeren van beroepsgronden is niet toegestaan (artikel 1.6a);

  • een besluit wordt niet vernietigd vanwege schending van een rechtsregel of -beginsel indien die regel of dat beginsel kennelijk niet strekt tot bescherming van de belangen van degene die daarop een beroep heeft gedaan (artikel 1.9).

Inlichtingen

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de provincie Noord-Brabant ((073) 681 28 12).

’s-Hertogenbosch, juni 2013

Naar boven