Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 juni 2013, 2013-0000080592, tot wijziging van de regeling uitbreiding kring van verzekerden ingevolge de Ziektewet en de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 9, onder a, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en 7, onder b, van de Ziektewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 3 van de Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid van 20 maart 1968, nr. 50645, tot uitbreiding van de kring van verzekerden ingevolge de Ziektewet en de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (Stcrt. 61) komt te luiden:

Artikel 3

Voor de toepassing van de Ziektewet en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen wordt als werknemer beschouwd degene wiens dienstbetrekking is geëindigd anders dan door opzegging met inachtneming van de rechtens geldende termijn, doch aan wie geen uitkering op grond van de Werkloosheidswet wordt verleend, doordat op grond van artikel 1, onder c, en artikel 2, van de Gelijkstellingsregeling arbeidsuren geen verlies van arbeidsuren optreedt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2013 en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 juni 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

TOELICHTING

Met de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging regelingen UWV is het derde lid van artikel 16 van de Werkloosheidswet (WW) vervallen. Hetgeen in dat artikellid werd bepaald is – enigszins aangepast – ondergebracht in de artikelen 1 en 2 van de Gelijkstellingsregeling arbeidsuren. In de [verzamelwet SZW 2013] zijn de artikelen 7 van de Ziektewet en 9 van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen hierop aangepast. De ministeriële regeling uitbreiding kring van verzekerden ingevolge de Ziektewet en de Wet op de arbeisongeschiktheidsverzekering, die op deze artikelen is gebaseerd, verwees nog naar het vervallen artikel 16, derde lid, van de WW. Met deze wijziging wordt geregeld dat naar de artikelen 1 en 2 van de Gelijkstellingsregeling arbeidsuren wordt verwezen. Om te voorkomen dat werknemers gedurende de ‘fictieve opzegtermijn’ onbedoeld niet verzekerd waren vanaf het moment waarop de Wet vereenvoudiging regelingen UWV in werking is getreden, namelijk 1 januari 2013, werkt deze aanpassing terug tot 1 januari 2013.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

Naar boven