Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 19 juni 2013, nr. 2013-0000082106, tot instelling van een Onafhankelijk Voorzitter Actieteam Crisisaanpak

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

a. Actieteam:

het Actieteam Crisisaanpak van de Stichting van de Arbeid;

b. onafhankelijk voorzitter:

de onafhankelijk voorzitter van het Actieteam van de Stichting van de Arbeid;

c. minister:

de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Artikel 2 Instelling Onafhankelijk Voorzitter

Er is een onafhankelijk voorzitter van het Actieteam Crisisaanpak.

Artikel 3 Doel

De onafhankelijk voorzitter draagt bij aan goede resultaten van het Actieteam, conform opdracht en taken van het Actieteam.

Artikel 4 Taken

  • 1. De onafhankelijk voorzitter heeft tot taak:

    • a. het Actieteam voor te zitten en samen met de andere leden namens het Actieteam op te treden;

    • b. periodiek met de minister te overleggen;

    • c. in samenspraak met de minister in de media de aanpak van het Actieteam toe te lichten.

Artikel 5 Benoeming

  • 1. Tot onafhankelijk voorzitter wordt benoemd mevrouw M.J. Oudeman tot 1 januari 2015.

  • 2. De onafhankelijk voorzitter kan éénmaal worden herbenoemd tot 1 januari 2016.

Artikel 6 Uitvoering werkzaamheden

  • 1. De onafhankelijk voorzitter kan met inachtneming van dit besluit de uit te voeren werkzaamheden nader regelen met de Stichting van de Arbeid.

  • 2. De onafhankelijk voorzitter werkt in opdracht van het bestuur van de Stichting van de Arbeid en van de minister.

  • 3. In het secretariaat van het Actieteam wordt voorzien door de Stichting van de Arbeid.

Artikel 7 Vergoeding

  • 1. Aan de onafhankelijk voorzitter wordt een vaste vergoeding toegekend volgens de regels van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies respectievelijk het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies.

  • 2. De vergoeding wordt vastgesteld op het maximum van salarisschaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 met een arbeidsduurfactor van 0,17.

Artikel 8 Inwerkingtreding

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het is geplaatst.

  • 2. Dit besluit vervalt met ingang van 1 januari 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 19 juni 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Op 11 april 2013 stuurde de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief betreffende het Sociaal Akkoord (Kamerstukken II 2012–2013, 33 566 nr. 15). In deze brief werd melding gemaakt van de instelling van een Actieteam door de Stichting van de Arbeid. In dit besluit wordt de onafhankelijk voorzitter van het Actieteam benoemd en worden zijn taak en werkzaamheden geregeld. De Stichting van de Arbeid heeft een Actieteam ingesteld gericht op het stimuleren en begeleiden van sectorplannen en het wegnemen van hindernissen.

In het Sociaal Akkoord van 11 april jl. hebben Kabinet en sociale partners afspraken gemaakt die de Nederlandse arbeidsmarkt bestand moeten maken voor de uitdagingen van de toekomst. Mensen moeten in de toekomst langer gezond en productief kunnen doorwerken tot aan de pensioengerechtigde leeftijd en daarbij zo nodig vaker kunnen wisselen van baan. Sociale partners hebben aangegeven dat zij hun verantwoordelijkheid op de arbeidsmarkt verdergaand willen oppakken bij het bieden van werkzekerheid en het voorkomen van werkloosheid. Dit door onder andere te zorgen voor gezonde en goed geschoolde werknemers, door het bieden van begeleiding bij het vinden van ander werk en door het creëren van kansen voor mensen met een beperking.

Op het ogenblik zijn veel mensen dagelijks met weinig succes op zoek naar werk. De recessie treft jongeren hard. Ook voor ouderen is het in deze onzekere tijden bijzonder lastig om weer een nieuwe baan te vinden.

Tegen deze achtergrond heeft het Kabinet in zowel 2014 en 2015 een bedrag van 300 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de cofinanciering van maatregelen in sectorale plannen, waarin sectoren gericht aan de slag gaan met de uitdagingen op de arbeidsmarkt met een Van-Werk-Naar-Werk aanpak.

Het Actieteam van de Stichting van de Arbeid zal de van-werk-naar-werk aanpak bevorderen. Het zal ook bekijken hoe de intersectorale samenwerking op regionaal vlak en sectoraal verloopt zodat hieruit lering getrokken kan worden voor een structurele van-werk-naar-werk aanpak. Het Actieteam zal het tot stand komen van sectorplannen en van-werk-naar-werk stimuleren en begeleiden; belemmeringen signaleren bij de verantwoordelijke organisaties; middels publiciteit bekendheid geven aan sectorale en regionale aanpakken; afstemmen tussen enerzijds aanpak jeugd- en ouderenwerkloosheid en sectorplannen anderzijds. In het Actieteam hebben naast vertegenwoordigers van de sociale partners zitting vertegenwoordigers van UWV, Gemeenten, Forum, Ministerie van SZW en de Ambassadeur Jeugdwerkloosheid. De voorzitter en leden van het Actieteam zullen relevante arbeidsmarktpartijen actief benaderen en er op deze wijze aan bijdragen dat er daadwerkelijk resultaten geboekt worden.

De onafhankelijk voorzitter van het Actieteam legt namens het Actieteam periodiek verantwoording af aan het bestuur van de Stichting van de Arbeid en de minister van SZW.

De onafhankelijk voorzitter ontvangt een vaste vergoeding op grond van artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies. Op grond van artikel 4 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies wordt bij een vaste vergoeding een arbeidsduurfactor en een salarisschaal bepaald. De toepasselijke salarisschaal is vastgesteld op het maximum van salarisschaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984. De arbeidsduurfactor is gezien de omvang van de werkzaamheden vastgesteld op 0,17. Op grond van het tweede lid van artikel 2 van deze wet ontvangt de onafhankelijk voorzitter tevens reiskostenvergoeding. Deze vergoeding wordt vastgesteld aan de hand van het Reisbesluit binnenland.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven