MEDEDELINGEN, bijlage 2 (Announcements, attachment 2)

Geachte aanvrager,

Wij vragen uw aandacht voor het onderstaande:

Aanpassing van het aanvraagformulier

Voor het indienen van aanvragen voor toelating en/of kwekersrechtverlening in Nederland is oa een aanvraagformulier nodig.

Dit aanvraagformulier wordt door de aanvrager zo compleet en volledig mogelijk ingevuld.

Omdat zowel het aanvraagformulier als de bijbehorende instructie daarbij niet meer compleet en volledig waren en niet meer voldeden aan de huidige eisen, zijn recent aanpassingen doorgevoerd.

Wat is er aangepast:

  • Het aanvraagformulier is in overeenstemming gebracht met de inhoud van de aanvraagformulieren die door UPOV en CPVO worden gebruikt.

  • De instructie bij het aanvraagformulier is verduidelijkt en geactualiseerd.

  • De optie ‘aanvraag autorisatie voor groentegewassen’ is toegevoegd.

  • De optie ‘2 proeven in 1 jaar voor groentegewassen’ is toegevoegd.

  • De optie ‘instandhouder’ is toegevoegd.

Ingebruikname van de nieuwe versie van het aanvraagformulier

De nieuwe (Nederlandse) versie van het aanvraagformulier met toelichting is bijgesloten.

Deze versie wordt spoedig toegezonden aan alle bedrijven die de afgelopen 2 jaar aanvragen hebben ingediend.

Het nieuwe aanvraagformulier wordt gepubliceerd in de Gazette van de Raad voor plantenrassen en vanaf 1 juli 2013 in gebruik genomen.

Verzoek aan de aanvragers

De aanvragers worden verzocht om vanaf 1 juli 2013 de nieuwe versie van het aanvraagformulier te gebruiken. Om de verwerking van de ingediende aanvragen zo vlot mogelijk te laten verlopen wordt verzocht om de in te vullen informatie over de aanvraag zo compleet en volledig mogelijk te vermelden op het aanvraagformulier.

Toezenden nieuwe aanvragen

Nieuwe aanvragen kunnen (in enkelvoud) bij voorkeur per mail worden toegestuurd aan: plantenrassen@naktuinbouw.nl

Daarnaast blijft het mogelijk om een aanvraag per reguliere post toe te sturen aan:

Raad voor plantenrassen, p/a team Bureau voor plantenrassen, Postbus 40, 2370 AA Roelofarendsveen.

Dear applicant,

We kindly ask your attention for the undermentioned:

Revision of the application form

In order to submit an application for Dutch listing and/or Dutch plant breeders rights, an application form needs to be filled in by the applicant with the complete and correct information.

Recently some adjustments have been made on the application form, as the current application form appeared to be not complete anymore and no longer fulfilled the requirements.

Adjustments:

  • The contents of the application form have been made in accordance with the contents of the application forms which are used by UPOV and CPVO.

  • The instruction belonging to the application form has been clarified and updated.

  • The option ‘request for authorisation of the marketing of vegetable varieties’ has been added.

  • The option ‘two DUS-trials in one year for vegetable varieties’ has been added.

  • The option ‘maintainer’ has been added.

Employing of the revised application form

The revised application form with instruction has been added as annex and will be sent shortly to all companies which have submitted applications in the past two years.

The revised application form will be published in the Dutch Gazette of the Board for Plant Varieties and will become effective as from the 1st of July 2013.

Request to applicants

The applicants are requested to use as from the 1st of July 2013 the revised application form for the submission of applications for Dutch listing and/or Dutch plant breeders rights.

Applicants are requested to fill in the information on the application form complete and correctly in order to deal with the applications efficiently.

Submission of new applications

New applications can be submitted as singly copy preferable by e-mail to: plantenrassen@naktuinbouw.nl

Besides that it is possible to submit applications by normal post to:

Raad voor plantenrassen, p/a team Bureau voor plantenrassen, P.O.Box 40, 2370 AA Roelofarendsveen, the Netherlands.

Met vriendelijke groeten, With kind regards,

C.J.A. (Kees Jan) Groenewoud

Secretaris Raad voor plantenrassen

Secretary Board for Plant Varieties

HANDLEIDING BIJ HET INVULLEN VAN HET AANVRAAGFORMULIER

  • a. Van toepassing op het gehele plantenrijk. De aanvraag wordt formeel in behandeling genomen na ontvangst van de aanvraag- en onderzoekskosten voor het 1e onderzoeksjaar. De betreffende tarieven zijn te vinden op http://www.naktuinbouw.nl/onderwerp/tarieven-rassenonderzoek . Indien de aanvrager (of zijn rechtsvoorganger) voor dit ras al eerder of gelijktijdig een aanvraag voor toelating bij de Raad voor Plantenrassen heeft ingediend, geldt een aangepast tarief.

  • b. Alleen van toepassing op rassen van:

    • groentegewassen; genoemd in art. 2, lid 1, onderdeel b, van richtlijn (EG) 2002/55;

    • landbouwgewassen, genoemd in art. 1, lid 1, van richtlijn (EG) 2002/53. Indien de aanvrager (of zijn rechtsvoorganger) voor dit ras al eerder of gelijktijdig een aanvraag voor kwekersrecht bij de Raad voor Plantenrassen heeft ingediend, geldt een aangepast tarief.

    De aanvraag wordt formeel in behandeling genomen na ontvangst van de aanvraag- en onderzoekskosten voor het 1e onderzoeksjaar. De betreffende tarieven zijn te vinden op http://www.naktuinbouw.nl/onderwerp/tarieven-rassenonderzoek

  • c. Aanvraagtarief bij gelijktijdige aanvraag voor kwekersrecht en toelating zijn te vinden op

    http://www.naktuinbouw.nl/onderwerp/tarieven-rassenonderzoek

  • d. Indien beide boxen zijn aangekruist terwijl aanvraag voor toelating niet mogelijk is (zie noot b), wordt de aanvraag behandeld als een aanvraag voor kwekersrecht.

  • e. De Raad voor plantenrassen kan alleen een complete aanvraag in behandeling nemen, dit betekent dat:

    • 1. Compleet en correct ingevulde aanvraagformulieren dienen te zijn ontvangen; bij sier- en boomkwekerijgewassen dient tevens een goed gelijkende foto van het ras te worden meegestuurd.

    • 2. De aanvraagkosten zijn voldaan en;

    • 3. De onderzoekkosten voor het 1e onderzoeksjaar dienen te zijn voldaan, waarbij Naktuinbouw tijdelijk garant staat voor de aanvrager voor het voldoen van deze kosten.

    Pas als hiervan sprake is wordt de aanvraag in behandeling genomen en wordt de aanvraagdatum (= prioriteitsdatum) toegekend. U ontvangt op dat moment het bericht van acceptatie van de Raad voor plantenrassen.

    In toelichting op punt 3: de verschuldigde onderzoekskosten voor het 1e DUS-onderzoeksjaar worden aan de aanvrager doorberekend na de acceptatie van het uit te voeren DUS-onderzoek door Naktuinbouw.

  • f. Naktuinbouw zal het DUS-onderzoek uitvoeren behalve indien het een gewas betreft dat uitbesteed wordt aan een ander land (waarmee bilaterale overeenkomsten zijn overeengekomen) of als het een verzoek tot overname van het DUS-rapport betreft.

  • g. Alleen van toepassing op aanvragen van groenterassen. Deze mogelijkheid is er voor de volgende gewassen: boon, rode kool, witte kool, savooien kool, komkommer, aubergine, venkel, augurk, sla, meloen, ui, erwt, paprika, radijs, spinazie, tomaat en watermeloen.

  • h. Voor het aanvragen van autorisatie: zie http://www.naktuinbouw.nl/artikel/autorisatie-groenterassen . Voor landbouwrassen is er de mogelijkheid autorisatie aan te vragen via NAK Emmeloord.

  • i. Alleen van toepassing voor snijmaïs waar het DUS onderzoek gebaseerd is op een combinatie van één jaar bedrijfsproeven en een tweede jaar onderzoek door de (Franse) autoriteiten. Wanneer na het eerste jaar CGO blijkt dat het ras niet voldoet aan de eisen, kan de aanvraag worden ingetrokken en worden de onderzoekskosten voor het DUS onderzoek gerestitueerd.

  • j. Betreft het invullen van de adresgegevens van degene die de aanvraag indient.

    Een aanvraag voor kwekersrecht kan alleen worden ingediend door degene, die het ras door eigen kweekarbeid heeft gekweekt of die het ras heeft ontdekt en ontwikkeld, of diens rechtverkrijgende. Bij overdracht van de eigendomsrechten: zie vraag 5.

  • k. Voor aanvragen voor toelating wordt hier degene vermeld die verantwoordelijk is voor het instandhouden van het materiaal. Deze instandhouder wordt, na toelating, opgenomen in de EU-rassenverkeerslijst. Indien dit niet wordt ingevuld, wordt de aanvrager verwerkt als instandhouder.

  • l. Dit moet een postadres in de Europese Unie zijn.

    Indien één van de aanvragers bevoegd is namens de andere aanvrager(s) op te treden, dienen zijn naam en adres hier te worden ingevuld. Het aanvraagformulier moet door alle aanvragers worden ondertekend. Bij aanwijzing van een gemachtigde dient altijd een door de aanvrager(s) getekende volmacht te worden bijgevoegd.

  • m. Altijd de voorlopige (kweek-) aanduiding aangeven. Indien tevens een rasbenaming wordt voorgesteld, dan kunt u het naamsvoorstelformulier via http://www.naktuinbouw.nl/service/overige-formulieren-kwekersrecht-en-toelating indienen.

  • n. (alleen voor kwekersrecht)

    Indien de kweker (winner / vinder van het ras) niet de aanvrager is dient hier de kweker vermeld te worden. Indien bij de aanvraag voor kwekersrecht de aanspraak op verlening van kwekersrecht is overgedragen een (kopie van het) bewijs van overdracht van de eigendomsrechten altijd te worden bijgevoegd en tevens, hoe deze overdracht heeft plaatsgevonden.

  • o. Het is van belang, met het oog op uitwisseling van onderzoeksgegevens dat hier de gevraagde gegevens worden ingevuld.

  • p. Betekenis voor de invulling van de kolom ‘stadium’:

    A = de aanvraag is in onderzoek

    B = de aanvraag is afgewezen

    C = de aanvraag is ingetrokken

    D = kwekersrecht verleend of ras ingeschreven in officiële rassenlijst.

  • q. Recht op voorrang (alleen voor kwekersrecht)

    Een aanvraag voor kwekersrecht in Nederland kan met beroep op voorrang worden ingediend binnen twaalf maanden na de eerste aanvraag in een ander UPOV-land. De eerdere aanvraag moet nog geldig zijn. In dat geval kan uitstel van onderzoek in Nederland worden gevraagd. Dit dient expliciet te worden vermeld. Er is dan sprake van een voorlopige aanvraag en derhalve kan met betaling van uitsluitend de aanvraagkosten worden volstaan.

    Een voorlopige aanvraag houdt in, dat het onderzoek wordt aangehouden, totdat de aanvrager binnen 2 jaren na het verstrijken van de bovengenoemde termijn, waarbinnen de eerste aanvraag werd gedaan, verzocht heeft om omzetting van de voorlopige in een volledige aanvraag.

    Indien niet wordt aangegeven dat uitstel van onderzoek is gewenst, wordt aangenomen dat een volledige aanvraag wordt gedaan. De aanvraag- en onderzoekskosten (of overnamekosten) zijn dan direct verschuldigd.

    Doel van deze bepaling is om de kweker die reeds in een ander land een kwekersrecht heeft aangevraagd een jaar de tijd te geven om ook in andere landen voor hetzelfde ras een “voorlopige” aanvraag in te dienen. Hiermee kan u uw rechten reserveren, zonder dat u direct aan alle formaliteiten hoeft te voldoen.

    Wordt er aanspraak gemaakt op het recht van voorrang, dan dient binnen drie maanden na datum van indiening van de onderhavige (voorlopige) aanvraag bij de Raad een gewaarmerkt afschrift van de stukken waaruit de eerste aanvraag bestond te zijn ontvangen (aangeven bij vraag 10).

  • r. Nieuwheid (alleen voor kwekersrecht):

    De vragen 8a en 8b hebben betrekking op de “nieuwheid” van een ras. Alleen voor een nieuw ras kan kwekersrecht worden verkregen. Hierbij is van belang of het ras in commercieel opzicht “nieuw” is: het ras mag nog niet zijn verkocht of anderszins in het bezit zijn gekomen van anderen met het oog op de exploitatie van het ras. Hierbij geldt dat naast uitgangsmateriaal ook geoogst materiaal van het ras niet verkocht mag worden. Hierbij kan gedacht worden aan afgebroeide bloemen van bloembollen, pootgoed of zaaizaad.

    Echter, op het voormelde is de volgende uitzondering van toepassing. Verkoop van het ras is wel geoorloofd indien:

    • Een dergelijke verkoop van het ras heeft plaatsgevonden in Nederland en deze verkoop heeft plaatsgehad binnen een periode van één jaar voorafgaande aan de aanvraag;

    • Een dergelijke verkoop van het ras heeft plaatsgevonden buiten Nederland en deze verkoop heeft plaatsgehad binnen een periode van vier jaar of in het geval bomen en wijnstokken een periode van zes jaar voorafgaande aan de aanvraag;

    Van de aanvrager is verwacht om redelijkerwijze voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen, om er zeker van te zijn dat verkoop of vergelijkbare investeringen niet plaats hebben gevonden voordat het officieel toegestaan is.

    Het enkel ter beschikking stellen van materiaal van het ras is wel toegestaan, indien het materiaal niet ter vrije beschikking is gekomen van een derde. Hierbij kan worden gedacht aan teeltmateriaal dat op basis van een vermeerderingscontract uitsluitend ter vermeerdering en ter teruglevering aan een vermeerderaar ter beschikking wordt gesteld. Van een vrije beschikbaarheid van het teeltmateriaal is bij een dergelijke vermeerderaar geen sprake; de ter beschikking stelling geschiedt derhalve niet met het oog op de exploitatie van het ras.

N.B.

Tegelijkertijd met het aanvraagformulier dient een compleet ingevulde technische vragenlijst (TQ) betreffende het ras meegezonden te worden. Deze kunt u vinden op http://www.naktuinbouw.nl/service/rassen-0 .

Bij siergewassen en boomkwekerijgewassen is het verplicht gesteld de technische vragenlijst aan te vullen met een goed gelijkende, representatieve foto van het ras.

Voor landbouwgewassen dient tevens een technische vragenlijst voor het Cultuur en Gebruikswaarde Onderzoek (CGO) te worden meegezonden. Deze kunt u tevens vinden op: http://www.naktuinbouw.nl/service/tqs-landbouwgewassen .

INSTRUCTIONS FOR COMPLETING THE FORM

  • a. Applicable to the whole plant kingdom.

    The application will be formally dealt with after receipt of the payment of the application fee and the fee for the 1st DUS testing year. The fees relating to applications can be found on http://www.naktuinbouw.nl/en/topic/fees-variety-testing . When the applicant or his predecessor in title has filed this variety already or at the same time for listing to the Board for plant varieties, an adapted fee is applicable.

  • b. Only applicable to varieties of:

    • vegetable species; as mentioned in art. 2, section 1, subsection b, of Directive 2002/55/EC;

    • agricultural species; mentioned in art. 1, section 1, of Directive 2002/53/EC;

    The application will be formally dealt with after receipt of the payment of the application fee and the fee for the 1st DUS testing year. The fees relating to applications can be found on http://www.naktuinbouw.nl/en/topic/fees-variety-testing .

    When the applicant or his predecessor in title has filed this variety already or at the same time for plant breeders' rights to the Board for plant varieties, an adapted fee is applicable.

  • c. The application fee (to be paid to the Board for plant varieties) for both purposes provided they are filed simultaneously can be found on http://www.naktuinbouw.nl/en/topic/fees-variety-testing .

  • d. When both boxes are marked while application for listing is not open (see note b), the application will be understood as an application for plant breeders' rights.

  • e. The Board for plant varieties can only deal with complete applications, this means that:

    • 1. the application forms have to be completed en correctly filled in. For ornamentals and horticultural species also a representative photograph has to be submitted.

    • 2. The application fee has been fulfilled;

    • 3. The fee for the 1st DUS testing year has been fulfilled, for which Naktuinbouw will reserve temporarily this fee for the applicant.

    At the moment the above mentioned criteria have been fulfilled the application date (= priority date) will be determined. The Board for plant varieties can formally deal with the application and will send the applicant a letter of acceptance.

    In addition to point 3: Naktuinbouw will send the invoice for the 1st DUS testing year to the applicant after the acceptance of the execution of the DUS-test of the application.

  • f. Naktuinbouw will carry out the DUS-test of the application unless it concerns a species of which, according to bilateral contracts, the DUS-test will be performed by another UPOV-memberstate or in case it concerns a request for take over of a DUS-report created by another UPOV-member state.

  • g. Only applicable for applications for the vegetable species: climbing or dwarf french bean, red cabbage, white cabbage, savoy cabbage, cucumber, eggplant, fennel, gherkin, lettuce, melon, onion, pea, pepper, radish, spinach, tomato and watermelon.

  • h. For the application of marketing authorization of vegetable species: http://www.naktuinbouw.nl/en/topic/authorisation-vegetable-crops . For agricultural species marketing authorization can be requested at the NAK in Emmeloord.

  • i. Only applicable for agricultural maize varieties as the DUS-testing of this species takes only one year. If a variety does not perform well for VCU in the first testing year, the application can be cancelled and the DUS examantion fee will be reimbursed.

  • j. Concerns the information regarding the applicant. An application for plant breeders’ rights can only be submitted by the person who has bred or discovered and developed the variety, or his successor. When the ownership of the variety has been transferred, see item 5.

  • k. For applications for listing the person is mentioned who is responsible fo the maintenance of the material of the variety. This maintainer will be included also, after inclusion of the variety in the Dutch Variety Register, in the EU common catalogue. When no information is mentioned at this item, the applicant will be mentioned as the maintainer of the variety.

  • l. This has to be a postal address in the European Union.

    In case one of the applicants has been indicated to act on behalf of the other applicant(s), name and address information has to be filled in. The application form has to be signed by all applicants as well as the proxy which has to be annexed to the application form.

  • m. Please indicate a breeders' reference. For the proposing of a variety denomination please fill in the denomination form which can be found on. http://www.naktuinbouw.nl/en/service/other-forms-plant-breeders-rights-and-listing .

  • n. (Only for plant breeders' rights)

    When the applicant has not bred the variety himself, the breeder and the transfer of the claim to plant breeders' rights should be indicated. A (copy of the) document demonstrating the transfer of the claim must be enclosed.

  • o. This information is relevant for the possibility to take over test results from foreign authorities, in which case the (reduced) taking-over fee (in stead of the examination fee) is applicable. Without this information the Board for plant varieties will not take over test results.

  • p. Code for indicating phase or stage:

    A = application is in process

    B = application has been rejected

    C = application has been withdrawn

    D = plant breeders' rights have been granted or the variety has been listed.

  • q. Priority claim (only for plant breeders' rights)

    An application for plant breeders' rights in the Netherlands can be submitted within twelve months of the first application in another UPOV-country. This first application must still be valid. In that case the postponing of the DUS-test can be requested. This should be stated explicitly. The application will then be dealt with as a provisional application. Only payment of the application fee is necessary in those cases.

    A provisional application means that the DUS-test will not be started, till the applicant has requested, within two years after the lapsing of the above mentioned period, for a modification from the provisional application to a complete application.

    In case postponing of the DUS-test is not requested, the application will be dealt with as a complete application. Application fee and the fee for the 1st DUS-testing year will be charged direclty after submitting the application.

    Herewith the breeder, which has already applied for plant breeders' rights in another member state, is given the possibility for a period of one year to submit a provisional application also in other countries. This method allows you to reserve rights with having to comply directly with all necessary formalities.

    In case priority is claimed, within 3 months after the submission of the concerned (provisional) application, certified copies of the documents relating to the first application, have to be received by the Board for plant varieties. (see item 10 on the application form)

  • r. Novelty (only for plant breeders’ rights):

    Questions 8a and 8b concern the novelty of the variety. The granting of plant breeders' rights is only possible for 'new' varieties. It is important whether the variety is new in commercial terms: the variety may not be sold or otherwise disposed of to others considering the exploitation of the variety. Herewith also counts that neither propagating material nor harvested material may be sold. This may include brewing cut flowers, bulbs, seedlings or seeds.

    However, the following exception can be applied.

    The sale of the variety is permitted when:

    • the variety has been sold in the Netherlands within a period of one year before the date of application;

    • the variety has been sold outside the Netherlands within a period of four years before the date of application or in case of trees and vine within a period of six years before the date of application;

    The applicant is expected to have taken reasonable precautions to ensure that sales or comparable disposals have not taken place earlier than allowed.

    The provision of the material of the variety is thus permitted, only when the material has not come at the free disposal of a third party. This may include propagating material that is based on growing contract solely for propagation and for feeding to a propagator. There is no speaking of free disposal of the material in such cases; the placing at someone's disposal is not done in view of the exploitation of the variety.

Notes

Along with the application form a completed technical questionnaire concerning the variety has to be sent in.

Relevant forms can be found on: http://www.naktuinbouw.nl/en/service/application-forms-plant-breeders-rights-and-listing

http://www.naktuinbouw.nl/service/rassen-0

For ornamentals and horticultural species it is obliged to add a resembling and representative photo of the variety to the completed technical questionnaire.

For the applying of listing for agricultural species, a technical questionnaire for the VCU-trial has to be completed besides the technical questionnaire for the DUS-test.

Relevant forms can be found on:. http://www.naktuinbouw.nl/en/service/tqs-agricutural .

Naar boven