Logo Ooststellingwerf
Coördinatieregeling ontwerpbesluiten Appelscha Hoog, Ooststellingwerf

Burgemeester en wethouders van Ooststellingwerf maken bekend dat vanaf woensdag 19 juni 2013 ter inzage liggen:

  • Het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied, Partiële herziening recreatiegebied Appelscha Hoog;

  • De Plan-MER;

  • De ontwerp omgevingsvergunning voor de activiteit milieu en het realiseren van een inrit;

  • De ontwerp ontgrondingsvergunning;

  • De ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het onderdeel milieu;

  • De ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het onderdeel Natuurbeschermingswet.

Coördinatieregeling.

De gemeenteraad van Ooststellingwerf heeft op 25 september 2012 besloten voor het project 'Appelscha Hoog' te Appelscha, de gemeentelijke coördinatieregeling als bedoeld in artikel 3.30 e.v. van de Wet ruimtelijke ordening toe te passen.

Bij toepassen van de coördinatieregeling worden procedures in verband met het realiseren van het project, gestroomlijnd en gelijktijdig bekendgemaakt. De onderstaande ontwerpbesluiten van zowel de provincie Fryslân en de gemeente worden hierdoor gecoördineerd behandeld en voorbereid. Het college van burgemeester en wethouders is het coördinerend orgaan.

De gemeenteraad is het bevoegd gezag voor het vaststellen van het bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders is het bevoegd gezag voor het besluit inzake een omgevingsvergunning voor het onderdeel milieu en de inrit, Gedeputeerde Staten Fryslân is het bevoegde gezag voor de ontgrondingsvergunning en de verklaringen van geen bedenkingen.

Ontwerp bestemmingsplan

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorend (ontwerp) raadsbesluit zijn te raadplegen via www.ooststellingwerf.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl .

Het betreft een ontwikkelingsgericht bestemmingsplan. Het bestemmingsplan maakt de realisatie van een recreatieplas mogelijk. Voor het bestemmingsplan is een ontheffing verleend van de provinciale verordening Romte. Deze ontheffing ziet toe op het realiseren van een dagrecreatieve ontwikkeling buiten een recreatiekern. Dit vanwege het feit dat het beoogde ontwikkelingsgebied buiten de recreatiekern Appelscha ligt.

De Plan-MER

Ten behoeve van de beoogde ontwikkeling is een Plan-MER opgesteld. Voor het opstellen van een Plan-MER is een notitie reikwijdte en detailniveau opgesteld. Deze notitie heeft eerder ter inzage gelegen, hiertegen zijn inspraakreacties ingediend. Deze inspraakreacties zijn betrokken bij het opstellen van de Plan-MER. Ook de Plan-MER ligt met de overige (ontwerp) besluiten ter inzage en brengt in beeld welke milieu effecten er te verwachten zijn en hoe hiermee zal worden omgegaan. De Commissie m.e.r. heeft een toetsingsadvies uitgebracht voor de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Ook dit advies is betrokken bij de opstelling van de ontwerp plan-MER.

Naast de plan-MER is een passende beoordeling gemaakt (bijlage bij de plan-MER). De Passende Beoordeling beschrijft de effecten van de gebiedsontwikkeling op het nabijgelegen Natura 2000-gebied Drents-Friese Wold en Leggelderveld. In de Passende Beoordeling is getoetst of er significante effecten te verwachten zijn op deze instandhoudingsdoelstellingen.

Ontwerp omgevingsvergunning

Gelijktijdig met het ontwerp bestemmingsplan liggen ook de aanvraag, de ontwerp omgevingsvergunning en de bijbehorende stukken ter inzage. De ontwerp omgevingsvergunning ziet toe op de activiteit milieu en maakt het oprichten en het inwerking hebben van een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer mogelijk, dit ten behoeve van het winnen van zand.

Ontwerp ontgrondingsvergunning

De ontwerp ontgrondingsvergunning maakt het gedeeltelijk ontgronden van de percelen die kadastraal bekend staan als gemeente Makkinga, sectie L, nummers 330G, 331G, 336G en 337G mogelijk. Ook dit besluit ligt gelijktijdig met de andere besluit ter inzage, tevens de bijbehorende achterliggende onderzoeken en rapporten.

Ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het onderdeel milieu

In het kader van de ontwerp omgevingsvergunning voor de activiteit milieu moet de provincie een verklaring van geen bedenkingen afgeven. De ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het onderdeel milieu is integraal opgenomen in de omgevingsvergunning. Deze verklaring van geen bedenkingen ligt gelijktijdig ter inzage met de overige besluiten.

Ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor het onderdeel Natuurbeschermingswet

De provincie heeft naast een verklaring van geen bedenkingen voor het onderdeel milieu tevens een verklaring van geen bedenkingen afgegeven in het kader van de Natuurbeschermingswet. Ook deze verklaring is integraal opgenomen in de ontwerp omgevingsvergunning en ligt tevens ter inzage.

Overig

Verder liggen ter inzage nog een aantal, bij de ontwerp besluiten behorende achterliggende rapporten en onderzoeken. Zoals bijvoorbeeld een bodemonderzoek, hydrologisch onderzoek, archeologisch onderzoek en onderzoek naar verkeer.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerpomgevingsvergunning, de ontwerpontgrondingsvergunning, Plan-MER, de ontwerp verklaring van geen bedenkingen milieu, de ontwerp verklaring van geen bedenkingen Natuurbeschermingswet liggen met ingang van 19 juni 2013 tot en met 31 juli 2013 ter inzage op het gemeentehuis, ’t Oost 11 te Oosterwolde, op het provinciehuis, Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden, en via de websites www.ooststellingwerf.nl en www.fryslan.nl

Zienswijzen ontwerp besluiten

Tijdens de vermelde periode kan een ieder, bij voorkeur schriftelijk, een zienswijze over de ontwerp besluiten naar voren brengen bij de gemeenteraad van Ooststellingwerf, Postbus 38, 8430 AA Oosterwolde. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met mevrouw G. Barendregt via het telefoonnummer (0516) 56 62 62 of via g.barendregt@ooststellingwerf.nl of met de heer B. Sieben via het telefoonnummer (0516) 56 64 74 of via b.sieben@ooststellingwerf.nl.

De samenvatting en beoordeling van de zienswijze komt in de Nota Zienswijzen. Die nota plaatsen wij op de gemeentelijke website. In de nota zijn NAW-gegevens opgenomen (naam, adres, woonplaats). Als u niet wilt dat uw persoonsgegevens openbaar worden, dan dient u dit aan te geven in de zienswijze.

Informatie

Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw G. Barendregt via het telefoonnummer (0516) 56 62 62 of via g.barendregt@ooststellingwerf.nl of met de heer B. Sieben via het telefoonnummer (0516) 56 64 74 of via b.sieben@ooststellingwerf.nl.

Informatieavond

Op maandagavond 1 juli 2013 wordt er een openbare informatieavond georganiseerd. Omwonenden en anderszins belanghebbenden krijgen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.

Vervolg procedure

Na afloop van de genoemde periode zullen de besluiten ter vaststelling aan de gemeenteraad en Gedeputeerde Staten worden aangeboden. De raad en Gedeputeerde Staten nemen dan ook een standpunt in omtrent de ingediende zienswijzen, ieder voor zijn eigen bevoegdheden.

Naar boven