Logo Den Haag
Ontwerpbestemmingsplan en MER ‘Scheveningen Haven’, Den Haag

De gemeente Den Haag stelt een nieuw bestemmingsplan voor het plangebied Scheveningen Haven op. In het bestemmingsplan met bijbehorend Milieueffectrapport (MER) staat beschreven aan welke eisen de planvorming van Scheveningen Haven moet voldoen.

Ontwerpbestemmingsplan

Het plangebied omvat de haven en de directe omgeving, het Norfolkterrein, de Dr. Lelykade en omgeving, de Kompasbuurt, locatie Beachstadion en de locatie van het zendstation van Defensie in het Westduinpark.

Doel van dit bestemmingsplan is het vastleggen van de ruimtelijke structuur in een juridisch-planologisch kader. Het bestemmingsplan maakt tevens nieuwe ontwikkelingen in het plangebied mogelijk en stelt randvoorwaarden aan deze ontwikkelingen.

Milieueffectrapport

Bij de (her)ontwikkeling van Scheveningen Haven spelen diverse milieuthema's een belangrijke rol. Met name verkeer en de daarmee samenhangende milieuaspecten (geluid, luchtkwaliteit, piekbelastingen van het strandverkeer) zijn daarbij van belang. Daarnaast is er een geluidszone aanwezig vanwege de havenactiviteiten die direct van invloed is op de mogelijke ontwikkelingen op onder andere het Norfolkterrein. Tot slot hebben de plannen een effect op de aangrenzende Natura 2000-gebieden, vooral veroorzaakt door toename in stikstofdepositie en recreatiedruk.

Om de milieueffecten van het bestemmingsplan goed in beeld te brengen, is een milieueffectrapportage opgesteld. Vanwege de invloed van het plan op de aangrenzende natura 2000- gebieden zijn tevens een Passende Beoordeling en een mitigatieplan opgesteld. Deze worden tegelijk met het bestemmingsplan ter inzage gelegd.

In het verleden zijn al uitgebreid meerdere alternatieven en varianten voor de (her)ontwikkeling van Scheveningen Haven beschouwd. Het resultaat van de afweging van deze alternatieven en varianten heeft zijn weerslag gekregen in het Stedenbouwkundig plan Scheveningen Haven. Dit vormt, samen met de overige ontwikkelingen die met het bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt, het voorkeursalternatief voor de MER. Naast dit voorkeursalternatief worden in de MER geen nieuwe alternatieven meer onderzocht. Binnen het voorkeursalternatief zijn echter nog wel een aantal varianten beschouwd:

  • Een nieuw tramtracé in Scheveningen Haven

  • Het toepassen van walstroom

  • Extra programma voor het Noordelijk Haventerrein

  • Meest Milieuvriendelijke Variant (MMV)

De MMV beschrijft binnen het kader van de gewenste ontwikkelingen de diverse optimaliserende, mitigerende en compenserende maatregelen om een zo optimaal mogelijke leefomgeving voor mens en milieu te creëren.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan Scheveningen Haven wordt tegelijkertijd met het Milieueffectrapport en met alle daarbij behorende stukken op grond van art. 3.8, lid 1, sub a van de Wet ruimtelijke ordening, art. 7.30 van de Wet milieubeheer en art. 3.12 van de Algemene wet bestuursrecht, voor een ieder met ingang van 21 juni t/m 1 augustus 2013 op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

Zienswijzen

Een ieder kan gedurende de inzagetermijn schriftelijk zijn/haar zienswijze kenbaar maken. U dient uw zienswijze voorzien van uw naam, adres, dagtekening, handtekening en motivering, te richten aan de GEMEENTERAAD, Postbus 19 157, 2500 CD Den Haag o.v.v. zienswijze Scheveningen Haven. Ook kan eventueel mondeling een zienswijze kenbaar worden gemaakt. U kunt hiertoe een afspraak maken via telefoonnummer: 070-752 5109/070-752 5111. Om termijnoverschrijding te voorkomen wordt u verzocht om uiterlijk 14 dagen vóór afloop van de inzagetermijn een afspraak te maken.

Alle zienswijzen op het bestemmingsplan en het MER Scheveningen Haven worden openbaar gemaakt en aan de Commissie voor de m.e.r. beschikbaar gesteld. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens bekend worden, dan kunt u dat in een aparte brief aangeven bij uw zienswijze. De zienswijze zelf kunt u dan anoniem, dus zonder persoonlijke gegevens, bijvoegen.

Op het bestemmingsplan is de Crisis- en Herstelwet van toepassing.

Informatiebijeenkomst

Woensdag 3 juli 2013 van 18.30 – 21.30 uur wordt voor het ontwerpbestemmingsplan en het Milieueffectrapport in Loods 3 (Norfolkterrein), Kranenburgweg 201-211, een informatiebijeenkomst gehouden. Tijdens deze bijeenkomst kunt u specifieke vragen stellen aan deskundigen.

Let op: Het is tijdens de informatiebijeenkomst niet mogelijk om een mondelinge zienswijze te geven.

Naar boven