Logo LittenseradielOntwerp Verkeersbesluit

Van Eysingaleane Easterein

Onderwerp:

Instellen van een maximum snelheidsregime van 60 km/uur op de Van Eysingaleane, gerekend vanaf de bebouwde kom van Easterein over een lengte van 100 meter in richting van Wommels.

Bevoegdheid:

De gemeenteraad heeft op 23 januari 2012 het Gemeentelijke Verkeer en Vervoerplan Littenseradiel (GVVP) vastgesteld. Daarmee geeft het gemeentebestuur richting aan te nemen beslissingen inzake verkeer en vervoer.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel is op basis van artikel 18, lid 1, sub d van de WVW 1994 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.

De Van Eysingaleane is in eigendom, beheer en onderhoud bij de gemeente Littenseradiel.

Overwegingen:

De Van Eysingaleane is in het GVVP aangewezen als een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom (80 km/uur). De bebouwde kom van Easterein is een 30 km/uur zone. Deze snelheidsovergang is niet correct. Een verblijfsgebied binnen de bebouwde kom (30 km/uur) kan volgens de richtlijnen van duurzaam veilig verkeer niet direct overgaan in een gebiedsontsluitingsweg (80 km/uur). Vanwege de aanstaande reconstructie van de kruising Van Eysingsleane – Populiereleane is nu het geschikte moment om een juiste snelheidsovergang in te stellen volgens de richtlijnen van duurzaam veilig verkeer. Als snelheidsovergang wordt een verblijfsgebied buiten de bebouwde kom (60 km/uur) toegepast.

De overgang van 80 km/uur naar 60 km/uur wordt aangeduid door middel van een poort in de vorm van markering en bebording. Daarnaast wordt het gedeelte tussen deze poort en de bebouwde kom van Easterein voorzien van een onderbroken kantmarkering. De overgang van 60 km/uur naar de bebouwde kom (30 km/uur) wordt gemarkeerd door een poort in de vorm van bebording en een plateau.

Het instellen van een maximumsnelheid van 60 km/uur als overgang tussen de bebouwde kom van Easterein en de gebiedsontsluitingsweg Van Eysingaleneane draagt bij aan het versterken van de verkeersveiligheid op de weg.

Er is overlegd gevoerd met de politie over de wenselijkheid, het instellen en de handhaving van deze maatregel. De politie gaat akkoord met dit besluit.

Ontwerpb esluit :

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel besluit door plaatsing van de borden A0160 (A1) en A0260 (A2) van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 het gedeelte Van Eysingalenae vanaf de komgrens van Easterein over een lengte van ca. 100 meter in de richting van Wommels aan te wijzen als erftoegansgweg buiten de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 60 km/uur.

Wommels 11 juni 2013

burgemeester en wethouders van Littenseradiel,

, burgemeester.

, secretaris.

Een kopie van dit ontwerp besluit wordt verzonden aan:

Politie Friesland, district Sneek A5, veiligheidsregio Bolsward, postbus 269 8901 BB te Leeuwarden.

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Het college heeft op deze procedure de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard.

Het ontwerp-verkeersbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 21 juni 2013 tot en met 1 augustus 2013 ter inzage.

Tot en met 1 augustus 2013 kunnen belanghebbenden naar keuze schriftelijk of mondeling hun zienswijze over dit ontwerp-verkeersbesluit naar voren brengen. Schriftelijk gemotiveerde en ondertekende zienswijzen kunnen worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 1 8730 AA Wommels.

Voor het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kan contact worden opgenomen met de heer P. Post, telefoon 0515-334478.

Naar boven