Logo Gelderland
Bekendmaking definitieve besluiten en MER voor de Ruimte voor de Rivier projecten ‘Dijkverlegging Cortenoever’ en ‘Dijkverlegging Voorsterklei’, Gelderland

Achtergrond

In 2006 hebben de Tweede en Eerste Kamer ingestemd met de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier. Het gaat om een pakket van maatregelen dat als doel heeft de grote rivieren meer ruimte te geven en zo de veiligheid van de woon- en leefomgeving langs de grote rivieren op peil te houden. Tegelijkertijd wordt een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. De dijkverlegging Cortenoever en dijkverlegging Voorsterklei maken deel uit van dit programma.

Procedure

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van dijkverlegging Cortenoever en dijkverlegging Voorsterklei is besloten tot toepassing van de gemeentelijke coördinatieregeling gecombineerd met de provinciale coördinatieregeling beide op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

De bedoeling van de voorgenoemde coördinatieregelingen is om de voorbereiding en bekendmaking van de diverse benodigde besluiten, zoals genoemd in het coördinatiebesluit van de raad van de gemeente Brummen, het coördinatiebesluit van de raad van de gemeente Voorst en het coördinatiebesluit van Provinciale Staten van Gelderland, te coördineren.

De ontwerpbesluiten en het MER hebben gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn in deze periode zienswijzen ingediend die hebben geleid tot diverse wijzigingen in de besluiten. Ook is een aantal ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor de beantwoording van de zienswijzen en de motivering van de wijzigingen wordt verwezen naar de “Reactienota zienswijzen gecoördineerde besluiten Cortenoever – Voorsterklei” die met de definitieve besluiten ter inzage wordt gelegd. Vanwege de diverse wijzigingen zijn de basisrapporten, het MER en de Passende beoordeling herzien. Hiervoor zijn aanvullende rapporten (addenda) opgesteld. Daarin wordt aangetoond dat de doorgevoerde wijzigingen geen negatieve effecten tot gevolg hebben. De wijzigingen brengen geen nadelen voor derden met zich mee.

De Commissie m.e.r. heeft een toetsingsadvies over het milieueffectrapport uitgebracht. Deze is van oordeel dat het MER en de aanvulling daarop voldoende essentiële informatie bevat om een besluit te kunnen nemen over de bestemmingsplannen en de ontgrondingenvergunning waarin het milieubelang volwaardig wordt meegewogen. In de toelichting van de definitieve m.e.r.-plichtige besluiten is verwezen naar het toetsingsadvies.

Ter inzage besluiten

Van donderdag 13 juni 2013 tot en met donderdag 25 juli 2013 liggen de volgende besluiten met bijbehorende stukken ter inzage:

  • A) Bestemmingsplan Dijkverlegging Cortenoever van de gemeente Brummen (inclusief MER en Passende Beoordeling);

  • B) Bestemmingsplan Dijkverlegging Voorsterklei van de gemeente Brummen (inclusief MER en Passende Beoordeling);

  • C) Bestemmingsplan Dijkverlegging Voorsterklei van de gemeente Voorst (inclusief MER en Passende Beoordeling);

  • D) Omgevingsvergunning van de gemeente Brummen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten: het bouwen van een bouwwerk, het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan en het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde;

  • E) Omgevingsvergunning van de gemeente Brummen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit kappen;

  • F) Omgevingsvergunning van de gemeente Voorst op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten: het bouwen van een bouwwerk, het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan en het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde;

  • G) Omgevingsvergunning van de gemeente Voorst op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteit kappen;

  • H) Vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

  • I) Besluit op de aanvraag om ontheffing op grond van de Flora- en faunawet van Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Dienst Regelingen;

  • J) Vergunning op grond van de Ontgrondingenwet en de Gelderse ontgrondingenverordening van Provincie Gelderland (inclusief MER).

Onderdeel van de bijbehorende stukken zijn diverse onderzoeken, basisrapporten en de “Reactienota zienswijzen gecoördineerde besluiten Cortenoever – Voorsterklei”.

Het voornemen

In Cortenoever (Brummen) en Voorsterklei (Voorst en deels Brummen) worden twee nieuwe dijken landinwaarts gelegd, waardoor de IJssel meer ruimte krijgt. De huidige ‘oude’ dijken worden op enkele plaatsen verlaagd, zodat beide gebieden bij hoogwater gemiddeld eens in de 25 jaar kunnen meestromen en daarmee de waterstand kunnen verlagen. Daarnaast worden ook enkele delen van het gebied verlaagd.

In Cortenoever gaat het om een waterstanddaling van 35 cm, in de Voorsterklei om 29 cm. De gemiddelde overstromingsfrequentie van eens per 25 jaar laat toe om de landbouwfunctie in de gebieden te handhaven. De ontwerpen voor de dijkverleggingen en de (her)inrichting van beide gebieden zijn gemaakt door Waterschap Vallei en Veluwe, in samenwerking met de gemeenten Brummen en Voorst, provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en diverse belangenorganisaties.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken worden ingezien:

  • Gemeentehuis Brummen, Engelenburgerlaan 31 te Brummen, maandag t/m donderdag van 9.00 – 17.00u en vrijdag van 9.00 – 12.00u;

  • Gemeentehuis Voorst, H.W. Iordensweg 17 te Twello, maandag t/m vrijdag van 8.30 – 12.15u.

De besluiten zijn in te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl onder “Cortenoever-Voorsterklei”.

De bestemmingsplannen zijn bovendien ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen via onderstaande linken:

U kunt op www.ruimtelijkeplannen.nl ook zoeken op de naam van het bestemmingsplan.

Vragen over inhoud of procedure

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Waterschap Vallei en Veluwe, Omgevingsmanager Cortenoever-Voorsterklei, de heer R. de Groote (telefoon 0575-501566).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Cortenoever-Voorsterklei, de heer A.M. Kwakkernaat (telefoon 026-3598381).

Hoe en waar kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen van vrijdag 14 juni 2013 tot en met donderdag 25 juli 2013 bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen.

Belanghebbenden kunnen beroep instellen als zij eerder een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpbesluiten. Hebt u geen zienswijze ingediend, dan kunt u alleen beroep instellen als het u redelijkerwijs niet verweten kan worden geen zienswijze te hebben ingediend. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er bij de definitieve vaststelling van de besluiten wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

U kunt uw beroepschrift onder vermelding van ‘Ruimte voor de Rivier Cortenoever/Voorsterklei’ richten aan:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA ’s-Gravenhage

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Crisis- en herstelwet van toepassing

Op de besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen, een beroep niet ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend en dat de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Dit betekent onder andere dat het indienen van een zogenaamd “pro forma” beroepschrift niet mogelijk is. Geef in het beroepschrift aan dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Hoe kunt u de werking van de besluiten laten schorsen?

Het instellen van beroep schorst de werking van een besluit niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, ’s-Gravenhage. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Zaaknummer 2012-012204

Arnhem, 12 juni 2013

Naar boven