Logo Ede
Bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld Kazerneterreinen, Ede

Op 25 april 2013 heeft de gemeenteraad van Ede het bestemmingsplan ‘Ede, Kazerneterreinen’ gewijzigd vastgesteld. Dit vastgestelde bestemmingsplan heeft nummer NL.IMRO.0228.BP2012EDEO0001-0301 .

Inzage

U kunt het plan en de daarbij behorende stukken van donderdag 13 juni 2013 tot en met woensdag 24 juli 2013 inzien bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in het Raadhuis De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Voor openingstijden zie www.ede.nl/openingstijden . Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (0318) 680 336.

Online kunt u terecht op www.ede.nl/bestemmingsplannen . Hier vindt u deze bekendmaking terug en een directe link naar het plan. Daarnaast kunt u het plan inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl .

Gebied en gevolg

Op 30 juni 2011 heeft de gemeenteraad het Ontwikkelingsplan Kazerneterreinen vastgesteld. Het Ontwikkelingsplan is het kaderstellende plan voor de verdere ontwikkeling van de kazerneterreinen. De ambitie is om de kazerneterreinen te transformeren naar een natuurlijke, logische uitbreiding van de stad Ede met een goed leef- en werkklimaat voor de bewoners en de gebruikers.

Het programma van het project Kazerneterreinen bevat circa 1.850 woningen en 46.000 m2 aan voorzieningen. Dit wordt deels in de te handhaven gebouwen, maar grotendeels als nieuwbouw gerealiseerd. De herontwikkeling zal gefaseerd plaatsvinden. De kaders zoals deze voor de Kazerneterreinen zijn vastgelegd in het Ontwikkelingsplan zijn planologisch-juridisch vertaald in het globale bestemmingsplan Ede, Kazerneterreinen.

Bij de vaststelling zijn wijzigingen aangebracht op het plan zoals dat in ontwerp ter inzage heeft gelegen.

Wijzigingen naar aanleiding van de zienswijzen

Bestemming ‘Woongebied’ naar ‘Bos’

De gronden aan de zuidkant van de kazerne Simon Stevin die grenzen aan het Natuurgebied Veluwe hebben in het ontwerpbestemmingsplan de bestemming ‘Woongebied’ gekregen. Na zorgvuldige ambtelijke heroverweging, is de bestemming van een gedeelte van deze gronden gewijzigd in de bestemming ‘Bos’. Dit is ook zo aangepast op de verbeelding. De reden dat voor de bestemming ‘Bos’ is gekozen, wordt toegelicht onder het kopje ‘Ambtelijke wijzigingen’.

Waardekaart – Landschap

In paragraaf 4.6 is een afbeelding opgenomen van de Waardekaart – Landschap. In het ontwerp van de plantoelichting is per abuis verwezen naar de Waardekaart – Groen. In de plantoelichting is dit gewijzigd in Waardekaart – Landschap.

Ladder van duurzame verstedelijking

In de plantoelichting, paragraaf 3.2.2. Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte, is een passage toegevoegd met betrekking tot de ‘Ladder van duurzame verstedelijking’.

Economische uitvoerbaarheid

De tekst van hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid in de plantoelichting is gewijzigd en verduidelijkt.

Ambtshalve wijzigingen

Wijzigingen op de planregels

De volgende planregels zijn gewijzigd:

Artikel 3 Bos

Artikel 4 Gemengd

Artikel 5 Gemengd – Uit te werken

Artikel 6 Groen

Artikel 7 Sport

Artikel 8 Verkeer – Verblijfsgebied

Artikel 9 Woongebied

Artikel 10 Woongebied – Uit te werken

Artikel 11 Leiding – Gas

Artikel 12 Waarde – Archeologie

Wijzigingen op de toelichting

De toelichting is op een aantal plaatsen redactioneel en tekstueel ambtshalve aangepast, verduidelijkt en/of geactualiseerd. Het gaat hierbij om ondergeschikte wijzigingen.

Inhoudelijk is het volgende aangepast:

Paragraaf 3.4.1 is toegevoegd met de Structuurvisie Buitengebied Ede.

Er is een nieuwe paragraaf 3.4.14 ‘Duurzaam Bouwen’ toegevoegd. De paragraven in hoofdstuk 3.4 zijn als gevolg hiervan hernummerd.

Paragraaf 4.2 Milieueffectrapport (MER) is aangevuld met de uitkomsten van het advies van de commissie voor de m.e.r.

Paragraaf 4.8 Ecologie is gewijzigd.

Paragraaf 7.3 Zienswijzen is geactualiseerd naar aanleiding van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan.

Wijzigingen op de verbeelding

Fietsbrug Frisopark

De aanduiding op de verbeelding ‘brug’ is ter hoogte van het Frisopark langer geworden.

Fietsbrug spoor

De aanduiding ‘brug’ ten zuiden van het plangebied Maurits Zuid is vergroot.

Ondergrondse parkeervoorziening Frisopark

Een ondergrondse parkeervoorziening onder het Frisopark is aangeduid op de bestemmingen ‘Verkeer-Verblijfsgebied’ en ‘Groen’ met de functieaanduiding ‘parkeergarage’.

Bouwwerk op gronden bestemming ‘Sport’

Op de verbeelding heeft een gebouw op de gronden met de bestemming ‘Sport’ per abuis deze gelijknamige bestemming gekregen. Dit gebouw hoort bij het cultuurhistorische cluster. Het wordt gewijzigd in de bestemming ‘Gemengd’.

Wijzigingsgebied op Maurits Noord gewijzigd in Woongebied

Een tweetal wijzigingsgebieden op de Maurits Noord is verwijderd. De onderliggende gronden waar deze wijzigingsbevoegdheid voorheen op lag, hebben de bestemming ‘Woongebied’ gekregen. De nummering van de overige wijzigingsgebieden wordt als gevolg hiervan aangepast.

Verbeelding versus ruimtegebruikkaart

De ruimtegebruikkaart is op een aantal onderdelen aangepast. De verbeelding is als gevolg hiervan gewijzigd.

Bouw- en hoogteaccenten Maurits Zuid

Op Maurits Zuid is een aantal percelen aangewezen in de woongebieden waar bouw- en hoogteaccenten voor bebouwing kunnen worden gerealiseerd. Deze percelen hebben op de verbeelding een specifieke bouwaanduiding gekregen. Dit vloeit voort uit het Beeldkwaliteitsplan Kazerneterreinen en is als zodanig vertaald naar de verbeelding. De planregel Groen is als gevolg hiervan gewijzigd.

Terrassen bij ketelhuis

Om terrassen mogelijk te maken bij het ketelhuis op Maurits Zuid is het bestemmingsvlak aan weerszijden met 4 m vergroot.

In de Nota van Wijzigingen, die als bijlage bij het bestemmingsplan is gevoegd, kunt u de wijzigingen nader bekijken.

Beroep

Bent u belanghebbende? Dan kunt u tijdens de inzageperiode schriftelijk beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan alleen wanneer u op tijd een zienswijze op het ontwerpplan heeft ingediend, of aan kunt tonen dat u hiertoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest, of wanneer u bezwaar heeft tegen de wijziging van het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerpplan.

Daarnaast kunt u gedurende deze periode een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de genoemde afdeling. Zonder dat treedt het vastgestelde plan in werking direct na afloop van de beroepstermijn. Als naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Zowel het beroepsschrift als het verzoek om voorlopige voorziening stuurt u naar: Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Crisis- en herstelwet

Op deze procedure is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent dat belanghebbenden in het beroepschrift de beroepsgronden moeten aangegeven. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in een eventueel beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Ede, 12 juni 2013.

Naar boven