Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en VeiligheidsDiensten (CTIVD), Raad van State

Binnen de CTIVD ontstaan door het vertrek van het lid, de heer E.T. Hoorn, per 1 september 2013 en van de voorzitter, tevens lid, de heer A.H. van Delden, per 1 januari 2014 twee vacatures voor:

Twee leden van de CTIVD, waarvan één mogelijk tevens voorzitter (beiden bij voorkeur voor 21,6 uur per week)

Organisatiegegevens:

De CTIVD is een onafhankelijke Commissie. De Commissie bestaat uit 3 leden, onder wie de voorzitter. Zij wordt ondersteund door de secretaris, 5 juristen voor onderzoek en een secretaresse. Twee van de drie leden, onder wie de voorzitter, moeten jurist zijn (art. 65, lid 4, van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002; WIV 2002).

Omschrijving:

De inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) mogen onder stringente voorwaarden inbreuk maken op universeel erkende rechten van de mens, zoals onder meer vastgelegd in het EVRM. De CTIVD vervult een cruciale rol bij het toezicht op het naleven van deze voorwaarden. De aanbevelingen die de CTIVD op basis van haar onderzoeken doet en die door de betrokken ministers worden overgenomen, bevorderen daarmee de rechtsstatelijkheid van de taakuitvoering van de diensten.

Een belangrijke taak van de CTIVD is het toezicht op de rechtmatigheid van de uitvoering van de WIV 2002 en de Wet veiligheidsonderzoeken (art. 64 WIV 2002). Daarnaast adviseert de CTIVD de betrokken ministers over de afhandeling van klachten over de AIVD en de MIVD. Ook kan zij de betrokken ministers gevraagd en ongevraagd van advies dienen.

Positie:

De CTIVD doet verslag van de bevindingen in haar onderzoeken in de vorm van openbare rapporten die naar de Eerste en Tweede Kamer van de Staten-Generaal worden gezonden. Nadere informatie is te vinden op www.ctivd.nl . De CTIVD legt via haar jaarverslag rechtstreeks verantwoording af over haar werkzaamheden aan de Eerste en Tweede Kamer.

Contacten:

De Minister-President, de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Defensie, en andere bewindspersonen; de relevante (vaste) Kamercommissies van de Eerste en Tweede Kamer; de dienstleidingen van de AIVD en MIVD en de Coördinator van de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten; Hoge Colleges van Staat; buitenlandse toezichtorganen.

Functie-inhoud:

  • mede ontwikkelen van een visie met betrekking tot het toezicht op het werk van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten;

  • bijdrage aan de ontwikkeling van juridische kaders en interpretatie van de relevante wet- en regelgeving;

  • actieve participatie in het dagelijks functioneren van de organisatie;

  • verrichten van dossier- en feitenonderzoek (inclusief onderzoek in de geautomatiseerde bestanden van de diensten);

  • mede aansturen/begeleiden van de onderzoekers bij hun onderzoek, rapportage en andere werkzaamheden;

  • klachtbehandeling.

Functie-eisen:

  • een van de twee leden moet jurist zijn;

  • ervaring en kennis die relevant is voor de toezichtstaak;

  • onafhankelijk en kritisch;

  • grote analytische vaardigheden;

  • collegiale instelling en werkwijze;

  • gevoel voor vragen van rechtsstatelijkheid en begrip voor de complexe omgeving waarin de inlichtingen- en veiligheidsdiensten werken;

  • uitstekende communicatieve capaciteiten;

  • goede beheersing van de Engelse taal.

Niet noodzakelijk, maar wel tot aanbeveling strekkend: kennis van en/of ervaring met het werkterrein van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Verder is het een pre als u een bijzondere kennis heeft op het terrein van opsporing.

Salaris en overige arbeidsvoorwaarden:

Aan deze functie is een salaris verbonden van maximaal € 7.899,67 bruto per maand (schaal 17 BBRA 1984) bij een fulltime dienstverband. Benoeming vindt plaats bij Koninklijk Besluit op voordracht van de Minister-President en de Ministers van BZK en Defensie voor een tijdvak van 6 jaar. Er kan slechts eenmaal een herbenoeming plaatsvinden.

Informatie

Over de sollicitatieprocedure: de vicepresident van de Raad van State, de president van de Hoge Raad en de Nationale ombudsman (de aanbevelingscommissie) stellen aan de hand van de gevoerde sollicitatiegesprekken gezamenlijk een aanbevelingslijst samen van ten minste drie personen. Voor de benoeming wordt door de Tweede Kamer der Staten-Generaal een voordracht van drie personen gedaan, waaruit de betrokken ministers (de Minister-President, de Ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie) een keuze maken. Bij deze voordracht slaat de Tweede Kamer zodanig acht als haar dienstig voorkomt op de aanbevelingslijst van de aanbevelingscommissie (art. 65, lid 2, WIV 2002). De aanbevelingscommissie zal ook aangeven of de aanbevolen personen naar haar oordeel geschikt zijn om als voorzitter te fungeren.

Een gunstige uitslag van een naar u ingesteld veiligheidsonderzoek van de categorie A maakt deel uit van de aanstellingsvoorwaarden.

Nadere informatie over de functie kunt u inwinnen bij de voorzitter van de CTIVD, de heer mr. A.H. van Delden, telefoon 070 – 315 58 20.

Uw schriftelijke sollicitatie voorzien van een c.v. kunt u tot uiterlijk 22 juni 2013 richten aan:

vicepresident Raad van State

Mr. J.P.H. Donner

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Naar boven