Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 23 mei 2013, nr. BVE/493895, houdende wijziging van de Regeling regionale aanpak voortijdig schoolverlaten en prestatiesubsidie voor het voortgezet onderwijs in verband met de overheveling van de gemeente Echt-Susteren van RMC-regio 39 naar RMC-regio 38

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 1 van het Besluit regionale meld- en coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten;

Besluit:

ARTIKEL I

In bijlage C van de Regeling regionale aanpak voortijdig schoolverlaten en prestatiesubsidie voor het voortgezet onderwijs worden de onderdelen ‘Regio 38” respectievelijk ‘Regio 39” vervangen door:

Regio 38: Gewest Limburg-Noord

Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo, Venray, Weert.

Regio 39: Gewest Zuid-Limburg

Beek, Brunssum, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Meerssen, Nuth, Onderbanken, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

De burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren hebben de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verzocht om de gemeente Echt-Susteren per 1 januari 2013 in te delen bij RMC regio 38. De reden hiervoor is de keuze die de gemeente Echt-Susteren heeft gemaakt om ten behoeve van de regionale samenwerking en afstemming tussen jeugdbeleid, onderwijs en jeugdzorg een samenwerkingsverband aan te gaan met de regio Roermond/Midden-Limburg.

Na de fusie van de gemeente Echt en Susteren in 2003 is op verschillende beleidsterreinen een discrepantie ontstaan voor wat betreft de regio-indeling. In 2010 heeft de gemeenteraad besloten om als gemeente aan te sluiten op de regio Midden-Limburg. De gemeente Echt-Susteren is voor een belangrijk deel aangesloten op de regio Roermond waar het gaat om jeugdgerelateerde beleidsterreinen. Zo liggen bijvoorbeeld taken op het gebied van jeugdzorg, politie en justitie bij de regio Roermond. Verder is van oudsher een belangrijk deel van de jeugd uit gemeente Echt-Susteren gericht op Roermond, mede door geografische omstandigheden. Zij volgen daar opleidingen en maken gebruik van voorzieningen zoals het jongerenloket. Deze situatie is terug te vinden bij instellingen die zich met jeugd bezighouden. Over het beleid op het gebied van onderwijs en jeugd wordt afstemming gezocht via het regionale portefeuillehouders overleg Onderwijs en Jeugd van de gemeenten rondom Roermond.

Gelet op het voorgaande heeft de gemeente Echt-Susteren besloten om de leerplichttaak te mandateren aan de gemeente Roermond. Hiermee sluit de gemeente Echt-Susteren aan bij de ontwikkeling van de regionale samenwerking op het gebied van leerplicht (RMC). Voor de RMC-functie is de gemeente Echt-Susteren momenteel nog aangesloten bij regio 39, uitgevoerd door subregio Sittard-Geleen. Voor een betere samenwerking met de desbetreffende ketenpartners is een regiowijziging wenselijk van regio 39 naar regio 38.

Zowel de verlatende gemeente (Sittard-Geleen) als de ontvangende gemeente (Venlo) hebben inmiddels laten weten de voorgenomen regiowijziging te ondersteunen.

Uitvoering en handhaafbaarheid

Deze wijzigingsregeling is voor een uitvoerings- en handhaafbaarheidstoets voorgelegd aan de Dienst Uitvoering Onderwijs en aan de Inspectie van het Onderwijs. De regeling is door hen uitvoerbaar en handhaafbaar verklaard.

Administratieve lasten

Deze wijzigingsregeling heeft op zichzelf geen gevolgen voor de administratieve lasten bij de uitvoering van de bestaande regeling.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven