Logo Voorst
Vastgesteld beeldkwaliteitsplan Dijkterp Voorsterklei, Voorst

Burgemeester en wethouders van Voorst maken het volgende bekend:

Vastgesteld beeldkwaliteitsplan Dijkterp Voorsterklei en besluit geen exploitatieplan vast te stellen

Met ingang van 13 juni 2013 liggen voor een periode van zes weken voor iedereen ter inzage het vastgestelde beeldkwaliteitsplan Dijkterp Voorsterklei en het besluit geen exploitatieplan vast te stellen. Deze besluiten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 12.15 uur inzien bij de balie VROM in het gemeentehuis van Voorst, H.W. Iordensweg 17 in Twello. Ook bestaat de mogelijkheid om op andere tijden de stukken in te zien. Hiervoor kunt u een afspraak maken met de behandelend ambtenaar, mevrouw P. Dekker. Haar telefoonnummer is (0571) 27 93 43. De stukken zijn ook digitaal beschikbaar gesteld. Op de website www.voorst.nl onder Wonen, Bouwen en Ruimtelijke Ordening, Ruimtelijk plan raadplegen, Ruimtelijke plannen: ter inzage kunt u de stukken bekijken.

In het kader van het project "Dijkverlegging Voorsterklei" zal het agrarische bedrijf dat momenteel gevestigd is aan de Voorsterklei 13-15 in Voorst verplaatst worden naar een meer noordelijk gelegen locatie. Het beeldkwaliteitsplan geeft het kader voor het te ontwikkelen architectonisch ontwerp voor het nieuwe agrarische erf en de bebouwing. Nu het beeldkwaliteitsplan door de gemeenteraad is vastgesteld, vormt dit beeldkwaliteitsplan het wettelijk toetsingsinstrument voor welstand voor het desbetreffende gebied en komt voor dit gebied daarmee in de plaats van de Welstandsnota. Het beeldkwaliteitsplan is opgenomen in en maakt onderdeel uit van de Welstandsnota gemeente Voorst.

Volgens artikel 6.12 lid 2 van de Wet ruimtelijke ordening dient de gemeenteraad een exploitatieplan op te stellen voor gronden waarop op basis van onder andere een bestemmingsplan, een bouwplan mogelijk wordt gemaakt. In afwijking hiervan kan de gemeenteraad besluiten geen exploitatieplan vast te stellen indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie, eventuele fasering en nadere eisen anderszins verzekerd is. Ten aanzien van het bouwplan voor het nieuwe agrarische erf en de bebouwing is het verhaal van exploitatiekosten en het stellen van regels ten aanzien van de uitvoering anderszins verzekerd, namelijk via een met initiatiefnemer gesloten anterieure overeenkomst. De gemeenteraad heeft dan ook besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Beroep

Voor het besluit geen exploitatieplan vast te stellen geldt ten aanzien van de mogelijkheid tot het instellen van beroep het volgende: het besluit wordt samen met het bestemmingsplan Dijkverlegging Voorsterklei aangemerkt als één besluit. Dit bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad. Meer informatie over dit plan vindt u in de afzonderlijke publicatie. Belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht omtrent het ontwerpbesluit om geen exploitatieplan vast te stellen, kunnen beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen. Dit geldt ook voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij omtrent het ontwerpbesluit geen zienswijze naar voren hebben gebracht. Beroep kan met ingang van de dag na de dag waarop de terinzagelegging is aangevangen, voor een periode van zes weken, worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De indiener van een beroepschrift kan als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het besluit geen exploitatieplan vast te stellen, treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij er een verzoek om een voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de werking van het besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Tegen het besluit tot vaststelling van het beeldkwaliteitsplan Dijkterp Voorsterklei is geen bezwaar en beroep mogelijk ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht.

Twello, 12 juni 2013

J.T.H.M. Penninx, burgemeester

E.J.M. van Leeuwen, secretaris

Naar boven