Kennisgeving besluiten Aardgastransportleiding Norg-Groningen (NorgroN), Ministerie van Economische Zaken

Met ingang van 25 januari tot en met 8 maart 2013 liggen de besluiten voor de aardgastransportleiding Norg-Groningen (NorgroN) gezamenlijk ter inzage.

Achtergrond

Om de leveringszekerheid voor Nederland ook in de komende decennia op koude dagen of bij uitval van andere bronnen te verzekeren, moet de teruglopende productiecapaciteit van het Groningen-gasveld worden gecompenseerd. Hiervoor is het nodig dat er op deze momenten voldoende aardgas kan worden geleverd vanuit de ondergrondse gasopslag Norg te Langelo. De bestaande 36 inch aardgastransportleiding van Gasunie heeft daarvoor te weinig capaciteit. Om ook op middellange termijn aan de vraag te kunnen voldoen heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) het voornemen om een nieuwe 48 inch aardgastransportleiding aan te leggen tussen de gasopslag Norg en het NAM overslagstation te Sappemeer. De nieuwe leiding loopt (zoals aangegeven op onderstaande kaart) door de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en Hoogezand-Sappemeer en wordt, waar mogelijk, gebundeld met de bestaande Gasunie-leiding.

Om dit project mogelijk te maken moeten de bestemmingsplannen worden aangepast. Dat gebeurt door middel van een inpassingsplan dat wordt vastgesteld door de Ministers van Economische Zaken (EZ) en van Infrastructuur en Milieu (I&M). Daarnaast worden alle andere besluiten die voor het project nodig zijn, in één procedure voorbereid, onder coördinatie van de Minister van EZ. Deze procedure heet de rijkscoördinatieregeling.

Besluiten

Het ontwerp-inpassingsplan en de overige ontwerpbesluiten hebben van 14 september tot en met 25 oktober 2012 ter inzage gelegen. Op 3 oktober 2012 heeft een informatieavond plaatsgevonden waarbij de mogelijkheid is geboden mondeling zienswijzen naar voren te brengen. Naar aanleiding van de terinzagelegging is één zienswijze naar voren gebracht. Onlangs is, rekening houdend met deze zienswijze, het inpassingsplan definitief vastgesteld en zijn ook de overige besluiten genomen.

Voor het inpassingsplan is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om in beeld te brengen welke gevolgen het project heeft voor het milieu. Ook dit MER, dat een bijlage is van het inpassingsplan, wordt ter inzage gelegd. Voor de aanleg en het gebruik van de aardgastransportleiding Norg-Groningen (NorgroN) zijn diverse besluiten van verschillende bestuursorganen nodig. De Minister van EZ legt naast het inpassingsplan en het MER, de volgende besluiten ter inzage:

Ministerie van Economische Zaken

Besluit ex art. 16, eerste lid en 19d, eerste lid van Natuurbeschermingswet (‘Natuurbeschermingswetvergunning’) Besluit ex art. 75, derde lid van Flora- en faunawet (‘Ontheffing Flora- en faunawet’)

Besluit ex art. 95 van Mijnbouwbesluit (‘Pijpleidingvergunning’)

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Besluit ex art. 2, eerste lid van Wet beheer rijkswaterstaatswerken (‘Wet beheer Rijkswaterstaatswerkenvergunning’)

Besluit ex art. 19, eerste lid van Spoorwegwet (‘Spoorwegwetvergunning’)

Provincie Groningen

Besluit ex art. 8 van Wegenreglement der provincie Groningen (‘Ontheffing Wegenreglement der provincie Groningen’)

Provincie Drenthe

Besluit ex art. 7.21, 10.16 en 12.11 Provinciale omgevingsverordening (‘Ontheffing Provinciale Omgevingsverordening Drenthe’)

Waterschap Hunze en Aa’s

Besluit ex art. 6.2 en 6.5 van Waterwet (‘Waterwetvergunning’)

Waterschap Noorderzijlvest

Besluit ex art. 6.2 en 6.5 Waterwet (‘Waterwetvergunning’)

De besluiten die tot een of meer belanghebbenden zijn gericht, worden op donderdag 24 januari 2013 door de Minister van EZ bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. Het inpassingsplan en de overige niet tot een of meer belanghebbenden gerichte besluiten worden bekendgemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant.

Waar kunt u de besluiten inzien?

De besluiten en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van vrijdag 25 januari tot en met vrijdag 8 maart 2013, tijdens reguliere openingstijden, ter inzage bij:

  • Ministerie van Economische Zaken, Informatiecentrum, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag,

  • T (070) 379 89 79;

  • Gemeentehuis van Noordenveld, Raadhuisstraat 1 te Roden, T (050) 502 72 22;

  • Gemeentehuis van Tynaarlo, Kornoeljeplein 1 te Vries, T (0592) 26 66 62;

  • Publieksbalie van gemeente Hoogezand-Sappemeer, Gorecht-Oost 157 te Hoogezand, T (0598) 37 37 37.

Het inpassingsplan is in digitale vorm raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Alle stukken zijn ook beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tegen een of meer van deze besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd. Dit betekent dat het indienen van een beroepschrift mogelijk is van zaterdag 26 januari tot en met vrijdag 8 maart 2013. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het ontwerp van het desbetreffende besluit.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2, van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen een of meer van deze besluiten. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het wordt aanbevolen in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

U wordt vriendelijk verzocht om, indien u beroep instelt, een kopie van uw beroepschrift te zenden aan het Ministerie van EZ ter attentie van de directie WJZ (D passage 2), Postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage. Let op! Het origineel van uw beroepschrift dient u te zenden aan de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven