Logo Almelo
Ontwerpbestemmingsplan Centrum, Almelo

Voor het gebied Centrum is een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding. Het voorliggende ontwerpbestemmingsplan is een actualisatie van een aantal bestemmingsplannen binnen dat gebied. Het plangebied Centrum bestaat grotendeels uit het Almelose stadscentrum met een uitloper in westelijke richting. In het (zuid)westen wordt het gebied dan ook begrensd door de spoorlijn/Parallelweg, vanaf de Wierdensestraat tot aan de Aalderinkssingel/Kolthofsingel. In het noorden wordt het gebied begrensd door de Haven Noordzijde, de Industriestraat, de Havenkade, de Sluiskade Zuidzijde tot aan de Brugstraat. De Brugstraat vormt tussen de Sluiskade Zuidzijde en de Boddenstraat een oostelijke grens. De Boddenstraat en de Oranjestraat vormen verder de noordelijke grens van het plangebied. In het oosten wordt het plangebied begrensd door de Molenstraat, het Kolkje, de Koornmarkt en de Grotestraat tot aan de Schuttenstraat. De zuidgrens wordt gevormd door de Wierdensestraat, het Centrumplein, het Waagplein en de Schuttenstraat.

In het plan is vastgelegd wat de mogelijkheden zijn van de (afzonderlijke) percelen binnen het gebied. Het nieuwe bestemmingsplan is een actualisatie en heeft voornamelijk een conserverend karakter. Dit betekent dat de bestaande situatie zo veel mogelijk gehandhaafd wordt. Een belangrijke ruimtelijke ontwikkeling in het plangebied betreft de realisatie van de Waterboulevard. De aanleg van de waterboulevard vindt plaats in twee fases. Fase 1 is tot en met de vijver bij restaurant Kreta, fase 2 is de havenkom in het centrum. Deze laatste fase wordt niet in dit bestemmingsplan geregeld. Een andere belangrijke toekomstige ruimtelijke ontwikkeling, het vernieuwde binnenstadsplan, wordt niet in dit bestemmingsplan geregeld. Deze ontwikkelingen zijn nog niet zover uitgekristalliseerd dat dit in dit plan meegenomen kan worden. De bestaande situatie wordt in dit bestemmingsplan geregeld.

Het ontwerpbestemmingsplan Centrum (NL.IMRO.0141.BP00105-0301 ) en de bijbehorende stukken liggen van 12 juni 2013 tot en met 23 juli 2013 ter inzage:

  • bij de publieksbalie van de afdeling Publiekszaken (centrale hal op de begane grond aan het Stadhuisplein 1 te Almelo);

  • via de website van de Gemeente Almelo op www.almelo.nl ;

  • via www.ruimtelijkeplannen.nl

Gedurende de hierboven genoemde termijn kan een ieder mondeling of schriftelijk zienswijzen indienen bij de gemeenteraad, postbus 5100, 7600 GC Almelo. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken met dhr. Weertman van het team Ruimtelijke Ontwikkeling en Verkeer, via (0546) 541111.

Naar boven