Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 30 mei 2013, nr. 2013-0000313377, houdende wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001, de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 en de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 in verband met de verstrekking van reisdocumenten aan niet-ingezetenen door de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op de artikelen 59 en 65, zesde lid, van de Paspoortwet;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 7 van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 wordt na ‘’s-Gravenhage’ ingevoegd: , Haarlemmermeer.

ARTIKEL II

In artikel 80, onderdeel c, van de Paspoortuitvoeringsregeling Buitenland 2001 wordt na ‘’s-Gravenhage’ ingevoegd: , Haarlemmermeer.

ARTIKEL III

In artikel 33, onderdeel c, van de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijke Marechaussee 2001 wordt na ‘’s-Gravenhage’ ingevoegd: , Haarlemmermeer.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van 15 juli 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 30 mei 2013

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

In deze wijziging van de paspoortuitvoeringsregelingen worden artikel 7 van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland (PUN), artikel 80 van de Paspoortuitvoeringsregeling buitenland (PUB) en artikel 33 van de Paspoortuitvoeringsregeling Koninklijk Marechaussee (PUKmar) aangepast opdat ook de burgemeester van Haarlemmermeer bevoegd wordt tot het afgeven van Paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten aan Nederlanders die niet in de Gemeentelijke Basisadministratie Personen als ingezetene staan ingeschreven.

De gemeente Haarlemmermeer heeft aangegeven op 15 juli 2013 te kunnen starten met de uitgifte van reisdocumenten aan Nederlanders die niet in de Gemeentelijke Basisadministratie Personen als ingezetene staan ingeschreven.

Deze groep personen is gebaat bij een spoedige inwerkingtreding van deze wijziging. Om die reden is besloten de benodigde wijzigingen van de paspoortuitvoeringsregelingen per die datum inwerking te laten treden.

Er wordt daarmee afgeweken van de vaste veranderdatum van 1 oktober, maar omdat de wijzigingen van deze regeling geen directe relevantie hebben voor bedrijven en instellingen en een inwerkingtreding per 15 juli 2013 voor de overige paspoortuitgevende instanties geen problemen oplevert omdat de overige wijzigingen niet tot nieuwe werkzaamheden leiden, is besloten deze regeling per 15 juli 2013 in werking te laten treden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

Naar boven