Logo Eemsmond
Nieuw Bestemmingsplan Eemshaven, gemeente Eemsmond: start m.e.r.-procedure

Volgens de Wet ruimtelijke ordening moet een bestemmingsplan elke tien jaar worden geactualiseerd. In de gemeente Eemsmond geldt voor het haven- en industrieterrein Eemshaven sinds 1993 het bestemmingsplan Buitengebied-Noord (Eemshaven). Dat betekent dat dit bestemmingsplan dit jaar opnieuw geactualiseerd moet worden. Burgemeester en wethouders van Eemsmond zijn van plan voor de Eemshaven een nieuw bestemmingsplan vast te stellen.

Milieueffectrapportage

Grote projecten en plannen – zoals een nieuwe autosnelweg, olieraffinaderij of een bestemmingsplan – hebben invloed op het milieu. Voordat de overheid een vergunning verleent voor zo’n project wil ze weten wat de schade voor het milieu is. Dit wordt onderzocht met een milieueffectrapportage (m.e.r.). De milieueffectrapportage (m.e.r.) onderzoekt de effecten van een project op het milieu en biedt milieuvriendelijke alternatieven. Zo geeft de m.e.r. de overheid informatie die nodig is om het belang van het milieu volwaardig mee te wegen bij besluiten over plannen en projecten met grote milieugevolgen. Naast de milieueffectrapportage (m.e.r.) bestaat het milieueffectrapport (MER). De m.e.r. staat voor de procedure van de milieueffectrapportage, het MER is het milieueffectrapport.

Start m.e.r.-procedure bestemmingsplan Eemshaven

De gemeente Eemsmond is verplicht voor het nieuwe Bestemmingsplan Eemshaven een milieueffectrapport op te stellen omdat:

  • het bestemmingsplan een kader vormt voor nieuwe activiteiten die mogelijk m.e.r.-(beoordelings)plichtig zijn;

  • de Eemshaven direct grenst aan het Natura 2000 gebied Waddenzee en wij mogelijke significante effecten op dit gebied niet op voorhand volledig kunnen uitsluiten. Dit is de reden dat ook een zogenaamde Passende Beoordeling (PB) in het MER opgenomen wordt.

Notitie Reikwijdte & Detailniveau ligt ter inzage

Met deze kennisgeving start de uitgebreide procedure voor het opstellen van het plan-MER. De gemeente moet van tevoren aangeven welke informatie in het MER opgenomen moet worden en met welke diepgang. Daarvoor is een notitie Reikwijdte & Detailniveau opgesteld. Burgemeester en wethouders vinden het creëren van draagvlak voor het nieuwe bestemmingsplan Eemshaven en dus ook voor wat er in de MER onderzocht en beschreven wordt heel belangrijk. Zij leggen deze notitie daarom zes weken ter inzage. Iedereen heeft dan de gelegenheid zijn of haar visie te geven op wat er in het plan-MER opgenomen wordt.

Van vrijdag 31 mei tot en met donderdag 11 juli 2013 kunt u de notitie Reikwijdte & Detailniveau tijdens de openingstijden inzien bij de publieksbalie van het gemeentehuis, Hoofdstraat-West 1 in Uithuizen. Voor inzage buiten de openingstijden kunt u een afspraak maken via (0595) 43 75 55. Ook is de notitie te downloaden van www.eemsmond.nl (Nieuws, Bekendmakingen). Tot en met 11 juli kunt u uw zienswijze op de notitie indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsmond, t.a.v. dhr. mr. ing. Sj.B. Klein, Postbus 11, 9980 AA Uithuizen.

In elk geval raadpleegt de gemeente Eemsmond de volgende bestuursorganen door hen de notitie Reikwijdte & Detailniveau toe te sturen:

  • directbetrokken en naastliggende gemeenten: Ameland, Delfzijl, Loppersum, Schiermonnikoog, Stadt Borkum, Stadt Emden, Gemeinde Krummhörn, Landkreis Leer en Landkreis Aurich

  • provincie Groningen

  • Groningen Seaports

  • betrokken waterbeheerders: Waterschap Noorderzijlvest, Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Wasser- und Schifffahrtdirektion Nordwest

  • regionale directie ministerie Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I, onder andere in verband met de Passende Beoordeling)

  • Niedersächsischer Landesbetrieb für Wasserwirtschaft, Küsten- und Naturschutz en Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer (onder andere in verband met de Passende Beoordeling)

  • Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

  • regionale directie Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)

Verder vragen wij de Commissie m.e.r. om advies over de reikwijdte en detailniveau van het MER. De Cmer betrekt ook de ingekomen zienswijzen in haar advies.

Informatieavond

Op woensdag 3 juli 2013 organiseren wij over de notitie Reikwijdte & Detailniveau een informatiebijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats in Hotel Ekamper, Radsweg 12 in Oosteinde (9983 RC) en begint om 19.30 uur. Voor eventuele Duitse bezoekers is een tolk aanwezig zijn. Het is niet mogelijk om mondelinge zienswijzen in te dienen.

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de projectleider bij de gemeente Eemsmond, de heer mr. ing. Sj.B. Klein via (0595) 43 75 55.

Naar boven