Logo Uithoorn
Ontwerpbestemmingsplan Vinckebuurt, ontwerp-Beeldkwaliteitsplan Vinckebuurt en ontwerpbesluit Hogere waarde (Wet geluidhinder), Uithoorn

Burgemeester en wethouders van Uithoorn maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Vinckebuurt, het Beeldkwaliteitsplan Vinckebuurt en het Besluit Hogere waarde (Wet geluidhinder) met ingang van 31 mei 2013 gedurende zes weken ter inzage ligt.

Toelichting Ontwerpbestemmingsplan

Op het voormalige Campinaterrein en het terrein van de Vleeschhoek, gelegen tussen de Thamerweg en de Wilhelminakade langs de Amstel, wordt de ontwikkeling van 288 woningen mogelijk gemaakt. Langs de Amstel wordt een lint ontwikkeld met variatie in het bebouwingsbeeld met meerdere bouwlagen en hier en daar een accent. De bebouwing langs de Petrus Steenkampweg is afgestemd op de grotere schaal van de omgeving (het voormalig spoortracé) en introduceert de bebouwing in het Amstellint. De bestaande bebouwing langs de Wilhelminakade wordt op een vloeiende manier opgenomen in het Amstellint.

De achterliggende woongebieden hebben een eigen identiteit, die aansluit op de karakteristiek van de bestaande omgeving (Thamerweg/Burgemeester van Meetelenstraat). De schaal van de achterliggende woningen sluit aan op de omgeving, voornamelijk in twee bouwlagen met kap. De overgang naar de Thamerweg is gevarieerd en kleinschalig. Binnen de woongebieden vormen de twee centrale pleinen rustpunten in de woonbuurtjes. Door middel van een stelsel van assen zijn deze verbonden met de Amstel. Bij de Thamerkerk is een kerkplein voorzien.

Aan de oostelijke zijde wordt, door toevoeging van kleinschalige bedrijfsruimte, een geleidelijke overgang gemaakt naar het aanliggende bedrijventerrein. De groenstructuur ondersteunt de gekozen stedenbouwkundige structuur. Het parkeren wordt zodanig opgelost dat het niet dominant in het straatbeeld aanwezig is. De bouwvlakken worden zo vormgegeven dat er ook op de hoeken en langs de zijkanten een fraaie aansluiting is op het openbaar gebied.

Omdat de ontwikkeling van de Vinckebuurt in strijd is met het geldende bestemmingsplan wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Ontwerp-Beeldkwaliteitsplan

In het kader van het bestemmingsplan is een ontwerp-beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan geeft richtlijnen voor de vormgeving van de architectuur om de beoogde kwaliteit en eigenheid van de Vinckebuurt te waarborgen. Het reikt architectuurkenmerken aan die dienen als leidraad voor de verdere uitwerking van de verschillende onderdelen van het plan. Verder worden enkele specifieke, beeldbepalende plekken aangeduid die een bijzondere benadering verdienen bij de verdere uitwerking. Na de vaststelling van het bestemmingsplan maakt het beeldkwaliteitsplan geen deel uit van het bestemmingsplan maar wordt het opgenomen in de welstandsnota.

Ontwerpbesluit Hogere waarde (Wet geluidhinder)

Burgemeester en wethouders van Uithoorn maken bekend, dat zij voornemens zijn tot vaststelling van een hogere grenswaarde als bedoeld in de Wet geluidhinder. Het verzoek heeft betrekking op nieuwbouw van woningen aan in de Vinckebuurt. De verhoogde geluidbelasting wordt veroorzaakt door de aanwezige bedrijven in de omgeving. De Vinckebuurt ligt in de nabijheid van een gezoneerd industrieterrein.

Ter inzage

Bovengenoemde stukken liggen vanaf 31 mei 2013 tot en met 11 juli 2013 ter inzage en zijn digitaal te raadplegen op http://www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast liggen de stukken ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis gedurende de openingstijden van het gemeentehuis, in de openbare bibliotheek, Alfons Ariënslaan 1 te Uithoorn, gedurende de openingstijden van de bibliotheek en in het dorpshuis De Quakel, gedurende de openingstijden van het dorpshuis. Vanwege de omvang van het bestemmingsplan zijn de bijlagen alleen digitaal te raadplegen via voornoemde website.

Indienen zienswijze ontwerpbestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan een ieder zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan en/of het ontwerp-beeldkwaliteitsplan kenbaar maken aan de gemeenteraad van de gemeente Uithoorn, postbus 8, 1420 AA Uithoorn. De gemeenteraad zal met inachtneming van eventuele zienswijzen, een beslissing nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan.

Indienen ontwerpbesluit Hogere waarde

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan een ieder zijn of haar zienswijze over het ontwerpbesluit Hogere waarde kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn, postbus 8, 1420 AA Uithoorn. Het college zal met inachtneming van eventuele zienswijzen, een beslissing nemen over het verzoek vaststelling hogere waarde.

Crisis- en herstelwet

Dit ontwerpbestemmingsplan betreft tevens een project als bedoeld in afdeling 6 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet. Dat betekent onder meer dat bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zullen zijn op de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die procedure is nu nog niet aan de orde.

Uithoorn, 29 mei 2013

Naar boven