Regeling van de Minister van Economische Zaken van 24 mei 2013, nr. WJZ / 13084836, tot wijziging van de Tijdelijke regeling implementatie richtlijn nr. 2009/71/Euratom inzake nucleaire veiligheid

De Minister van Economische Zaken, handelende in overeenstemming met de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

Gelet op richtlijn nr. 2009/71/Euratom van de Raad van de Europese Unie van 25 juni 2009 tot vaststelling van een communautair kader voor de nucleaire veiligheid van kerninstallaties (PbEU L 172/18) en de artikelen 18a, derde lid, 21, eerste lid, en 76, vierde lid, van de Kernenergiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke regeling implementatie richtlijn nr. 2009/71/Euratom inzake nucleaire veiligheid wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 8 vervalt de zinsnede ‘en vervalt op 1 juli 2013’.

B

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling implementatie richtlijn nr. 2009/71/Euratom inzake nucleaire veiligheid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 30 juni 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 24 mei 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

Deze regeling strekt tot wijziging van de op 22 juli 2011 in werking getreden Tijdelijke regeling implementatie richtlijn nr. 2009/71/Euratom inzake nucleaire veiligheid (Stcrt. 2011, 12517) (hierna: de Tijdelijke regeling). De Tijdelijke regeling strekte tot implementatie van richtlijn nr. 2009/71/Euratom van de Raad van de Europese Unie van 25 juni 2009 tot vaststelling van een communautair kader voor de nucleaire veiligheid van kerninstallaties (PbEU L 172/18) (hierna: de richtlijn). Door wijziging van de Tijdelijke regeling zal deze regeling ook vanaf 1 juli 2013 van kracht blijven en wordt de Tijdelijke regeling een permanente regeling waarin de richtlijn is geïmplementeerd. Met het oog hierop is de bepaling verwijderd dat de Tijdelijke regeling per 1 juli 2013 komt te vervallen en is ook de citeertitel van de regeling gewijzigd.

In 2011 bestond het voornemen de bepalingen van Tijdelijke regeling in het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen op te nemen om wetgevingstechnische redenen. Inmiddels is bijna twee jaar ervaring opgedaan met de uit deze regeling voortvloeiende algemene regels die direct gelden voor de zeven nucleaire vergunninghouders die Nederland op dit moment kent. Omdat de Tijdelijke regeling in de praktijk niet heeft geleid tot knelpunten in de uitvoering en handhaving wordt op dit moment afgezien van het opnemen van de bepalingen in het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen.

2. Administratieve lasten

Op grond van de Tijdelijke regeling rusten de volgende verplichtingen op de zeven nucleaire vergunninghouders die Nederland thans kent:

  • 1. Het op een systematische en verifieerbare wijze continue de nucleaire veiligheid van de kerninstallatie te onderzoeken en evalueren en daarvan verslag te doen aan de Minister van Economische Zaken.

  • 2. Indien de onderzoeken en evaluaties daartoe aanleiding geven, de maatregelen te treffen die redelijkerwijs gevergd kunnen worden om de nucleaire veiligheid van de kerninstallatie te verbeteren.

  • 3. Ervoor te zorgen dat de beheerssystemen van de kerninstallatie zodanig worden ingericht en uitgevoerd dat voldoende prioriteit wordt gegeven aan nucleaire veiligheid.

  • 4. Te beschikken over en uitvoering te geven aan een opleidingsplan voor de opleiding en training van het personeel met het oog op de nucleaire veiligheid van de kerninstallatie.

  • 5. De verplichting voor de vergunninghouder om te beschikken over voldoende financiële en personele middelen om te voldoen aan de verplichtingen inzake de nucleaire veiligheid van de kerninstallatie.

Door de wijzigingsregeling zullen deze verplichtingen op grond van een ministeriële regeling ook na 1 juli 2013 op de vergunninghouders blijven rusten. In de toelichting op de Tijdelijke regeling is aangegeven dat de meeste bepalingen uit deze richtlijn reeds geïmplementeerd waren in de Nederlandse regelgeving en bestuursrechtelijke structuur en met name in de bij de Kernenergiewetvergunning opgenomen voorschriften. In die toelichting werd wel bijzondere aandacht besteed aan het opleidingsplan dat op dat moment mogelijk nog voor een aantal inrichtingen nader zou moeten worden opgesteld. Daarvan werd een beperkt bedrag aan administratieve lasten gecalculeerd (€ 2000 tot € 5000 per inrichting).

3. Reacties op het ontwerp

Het ontwerp van de Tijdelijke Regeling is op 14 april 2011 ingevolge artikel 33, derde volzin, van het Euratom-verdrag juncto artikel 10, eerste lid, van de richtlijn nr. 2009/71/Euratom voorgelegd aan de Commissie van de Europese Unie. Ook het ontwerp van deze wijzigingsregeling is voorgelegd aan de Commissie van de Europese Unie. De Europese Commissie heeft aangegeven dat er geen aanleiding is tot het maken van opmerkingen.

4. Vaste verandermomenten

Inwerkingtreding voor 1 juli 2013 is noodzakelijk omdat de Tijdelijke regeling op 1 juli 2013 komt te vervallen. Daarmee zou Nederland niet meer voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de richtlijn. Met het oog hierop is afgeweken van het beleid ten aanzien van de vaste verandermomenten zoals dat is neergelegd in het Kabinetsplan aanpak administratieve lasten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309); uitzonderingsgrond ‘Europese of internationale regelgeving’ is hier van toepassing.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp.

Naar boven