Logo Uithoorn
Ter inzage legging Ontwerpbestemmingsplan Waterlijn dorpscentrum, Uithoorn

Burgemeester en wethouders van Uithoorn maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Waterlijn dorpscentrum met ingang van 31 mei 2013 gedurende zes weken ter inzage liggen.

Toelichting

Toelichting

De waterlijn van het dorpscentrum wordt vernieuwd. Om meer recreatievaart naar het centrum toe te trekken, worden de bestaande steigers aan de Wilhelminakade en het Marktplein vervangen voor een passantenhaven. Daarnaast komt langs het Irenepad (onder en nabij de brug) een boodschappensteiger en nabij de Thamerkerk een jachthaven, die mede zal worden gebruikt door een botenmakelaar. Omdat deze plannen in strijd zijn met geldende bestemmingsplan moet dat worden herzien om de plannen planologisch mogelijk te maken. Hiervoor wordt het bestemmingsplan Waterlijn dorpscentrum opgesteld.

Het bestemmingsplan betreft drie losse locaties langs de waterlijn van het dorpscentrum. Hierbij gaat het om een boodschappensteiger, een passantenhaven en een jachthaven. Hierna zullen de ontwikkelingen per locatie worden toegelicht.

Locatie boodschappensteiger

Aansluitend aan de steiger van de horecagelegenheid ‘Het Rechthuis’ wordt langs het Irenepad een steiger gerealiseerd, welke doorloopt onder de Prinses Irene Brug. Het idee achter deze steiger is dat boten korte tijd kunnen om bij de winkels boodschappen te kunnen doen.

Locatie passantenhaven

Op deze locatie liggen in de huidige situatie steigers. Deze worden geheel vervangen. Langs de hele kade komt ter hoogte van het Marktplein/Wilhelminakade een steiger te liggen. Haaks op deze steiger komen steigers van maximaal 3 meter breed het water in te liggen voor het aanmeren van boten. De steigers krijgen verschillende lengtes, dit heeft te maken met het aanbieden van ligplaatsen voor boten van verschillende lengtes en met de vaarroute van beroepsvaart in de Amstel.

Waar het Marktplein overgaat in de Wilhelminakade komt een grote steiger welke geschikt is voor evenementen en mogelijkheden biedt voor een groot terras. Grotere boten kunnen hier passagiers afzetten en ophalen. Bij het voormalige raadhuis wordt de mogelijkheid geboden om een terras te maken indien er een horecafunctie in het gebouw komt. Naast de evenementensteiger komt in de vorm van een trap een verbrede steiger. Deze is bedoeld voor voorbijgangers om te kunnen zitten,

Locatie jachthaven

Vanaf de Thamerkerk wordt langs de Wilhelminakade een jachthaven gerealiseerd. De jachthaven kent een tweeledig gebruik. Aan de ene kant komt een ‘echte’ jachthaven, aan de andere kant wordt de haven gebruikt door een botenmakelaar. In de haven komen boten voor de verkoop te liggen waar potentiele kopers deze kunnen bezichtigen. De bestaande opstelplaats voor de beroepsvaart blijft intact. De ligplaatsen bevinden zich aan de steiger achter de opstelplaats. Op de entreesteiger komt een gebouwtje met voorzieningen voor de jachthaven.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan “Waterlijn dorpscentrum” ligt vanaf vrijdag 31 mei 2013 tot en met donderdag 11 juli 2013 ter inzage. Het ontwerpbestemmingsplan is digitaal te raadplegen op http://www.ruimtelijkeplannen.nl .

Daarnaast ligt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis gedurende de openingstijden van het gemeentehuis, in de openbare bibliotheek, Alfons Ariënslaan 1 te Uithoorn, gedurende de openingstijden van de bibliotheek en in het dorpshuis De Quakel, gedurende de openingstijden van het dorpshuis. Vanwege de omvang van het bestemmingsplan zijn de bijlagen alleen digitaal te raadplegen via voornoemde website.

Indienen zienswijze

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan een ieder zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken aan de gemeenteraad van de gemeente Uithoorn, postbus 8, 1420 AA Uithoorn. De gemeenteraad zal met inachtneming van eventuele zienswijzen, een beslissing nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Uithoorn, 29 mei 2013

Naar boven