Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 mei 2013, 108606-101654-MC, houdende wijziging van de Regeling verslaggeving WTZi in verband met wijziging van de regels inzake waardebepaling vastgoed

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 15 en 16 van de Wet toelating zorginstellingen en hoofdstuk VII van het Uitvoeringsbesluit WTZi:

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3, onder h, vervalt.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Met dit besluit wordt artikel 3, onderdeel h, van de Regeling jaarverslaggeving WTZi geschrapt. Artikel 3 onderdeel h, ging uit van de mogelijkheid dat voor de jaarverslaggeving een zorginstelling met meerdere vestigingen als één geheel beschouwd mag worden (gemiddeld rendement). In het kapitaallastenregime ging men tot 2012 uit van nacalculatie: toestemming om te bouwen betekende dat de zorginstelling een investering in het vastgoed altijd volledig vergoed kreeg, ook als er sprake was van leegstand in het vastgoed waarin geïnvesteerd was.

Om inefficiënte investeringen zoveel mogelijk te voorkomen is besloten om vanaf 2012 over te gaan naar het systeem van de Normatieve Huisvestings Component (NHC). Instellingen waren in 2012 echter nog niet goed toegerust om in korte tijd de stap te maken van nacalculatie naar NHC. Daarom is er voor het jaar 2012 ruimte gecreëerd voor een zorgvuldige jaarverslaggeving door in onderhavige Regeling specifieke regels op te nemen over de (her)waardering van kapitaallasten. De uitzondering in onderdeel h zou na één jaar zou vervallen. Met de wijziging van de Regeling Verslaggeving WTZi is in december 2012 reeds de voormalige bijlage 1 bij de regeling vervallen. Deze bijlage gaf de betekenis en invulling van artikel 3 onder h.

Abusievelijk is artikel 3 onder h van de Regeling jaarverslaggeving WTZi blijven bestaan. Met dit besluit wordt die omissie hersteld.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven