Bekendmaking van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 21 mei 2013, houdende openbaarmaking van NVWA-gegevens van controles op bestrijdingsmiddelen op groente en fruit van de periode van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

maakt bekend:

dat zij naar aanleiding van twee identieke verzoeken van verschillende verzoekers op grond van de Wet openbaarheid van bestuur heeft besloten, NVWA-gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groente en fruit van de periode 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 openbaar te maken. Het betreft de volgende gegevens:

  • De naam van het bedrijf in een aparte kolom;

  • Straatnaam in een aparte kolom;

  • Het huisnummer (+ toevoeging) in aparte kolom;

  • De postcode in een aparte kolom.

’s-Gravenhage, 21 mei 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, voor deze: de Inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, H. Paul.

BIJLAGE

Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van … mei 2013, houdende openbaarmaking NVWA-gegevens van controles op bestrijdingsmiddelen op groente en fruit van de periode van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012

Besluit:

Ten aanzien van twee identieke verzoeken van verschillende verzoekers op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, strekkende tot openbaarmaking van alle NVWA gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groente en fruit van de periode van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012, heb ik het volgende overwogen en besloten:

Overwegingen

Het uitgangspunt van de Wob is het publieke belang van een goede en democratische bestuursvoering. Bij de afweging omtrent het openbaar maken van een document mag de persoon of het oogmerk van de verzoeker geen rol spelen. Een document dat op basis van de Wob openbaar wordt gemaakt, is openbaar voor iedereen.

De NVWA gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groente en fruit van 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011 zijn op grond van de Wob reeds eerder openbaar gemaakt. De uitzonderingsgronden en beperkingen, genoemd in de artikelen 10 en 11 van de Wob, zijn op de te verstrekken informatie niet van toepassing, respectievelijk wegen niet op tegen het belang dat met openbaarmaking is gediend.

Om die reden zal ik alle NVWA gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groente en fruit van de periode van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 openbaar maken. De zorgvuldigheid vereist in dit geval wel dat belanghebbende eerst in de gelegenheid worden gesteld kennis te nemen van het besluit tot openbaarmaking, alvorens de gegevens daadwerkelijk openbaar zullen worden gemaakt. Gezien het feit dat het om een groot aantal belanghebbende gaat, zal ik dit besluit in de Staatscourant bekend maken. Artikel 6, derde lid van de Wob schrijft voor dat in dergelijke gevallen de informatie niet eerder wordt verstrekt dan de dag waarop door de belanghebbende een zienswijze naar voren is gebracht of de daarvoor gestelde termijn ongebruikt is verstreken. In dit geval zal ik de informatie vier weken na de bekendmaking van dit besluit openbaar maken.

Beslissing

Aanvullend op de reeds, via internet http://www.vwa.nl/onderwerpen/inspectieresultaten openbare NVWA gegevens van controles op bestrijdingsmiddelenresiduen op groenten en fruit van de periode van 1 januari 2012 tot en met 31 december 2012 zal ik de volgende gegevens openbaar maken:

  • De naam van het bedrijf in een aparte kolom;

  • Straatnaam in een aparte kolom;

  • Het huisnummer (+ toevoeging) in aparte kolom;

  • De postcode in een aparte kolom.

Deze beslissing zal in de Staatscourant bekend worden gemaakt

Rechtsbescherming

Een belanghebbende kan binnen zes weken bezwaar maken bij de Staatssecretaris van Economische Zaken. Het bezwaarschrift kan worden gezonden aan het Ministerie van Economische Zaken, t.a.v. de Dienst Regelingen, Afdeling Recht en Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, voor deze: de Inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, H. Paul.

Naar boven