Logo Franekeradeel
Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied 2013’ en ontwerp planMER, Franekeradeel

Burgemeester en wethouders van Franekeradeel brengen het bestemmingsplan “Buitengebied 2013” met bijbehorende ontwerp planMER als ontwerp in procedure.

Het plangebied betreft het volledige grondgebied van Franekeradeel, uitgezonderd de stad Franeker en alle omliggende dorpen. Buurtschappen en dorpen als Firdgum, Klooster Lidlum, Boer, Zweins, Kingmatille en Lutjelollum vallen wél in het plangebied.

De procedure om tot vaststelling van het bestemmingsplan en het planMER te komen loopt parallel aan elkaar.

Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied

Tussen 27 december 2012 en 7 februari 2013 heeft het voorontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2013” met bijbehorende startnotitie planMER ter inzage gelegen. In deze periode zijn diverse inspraak- en overlegreacties ontvangen. Een aantal inspraak- en overlegreacties hebben geleid tot aanpassingen aan het bestemmingsplan. Ook zijn een aantal ambtelijke aanpassingen aan het bestemmingsplan aangebracht. Deze aanpassingen zijn voornamelijk perceelsgericht.

Daarnaast zijn er een tweetal beleidsmatige aanpassingen aangebracht aan het bestemmingsplan. De bestemming “Kleine-woonhuizen” keert niet terug in het ontwerpbestemmingsplan. Alle percelen die aanvankelijk de bestemming “Kleine woonhuizen” kregen, zullen in het ontwerpbestemmingsplan een reguliere woonbestemming krijgen. De andere wijziging richt zich op de toegestane oppervlakte voor nieuw te bouwen agrarische bedrijfsgebouwen. Deze oppervlakte wordt verruimd van 1000m2 naar 1600m2 per bedrijfsgebouw.

Het zogenoemde planidentificatienummer van het ontwerpbestemmingsplan is NL.IMRO.0070.BPBUITENGEBIED2013-ONT1

Ontwerp planMER

Parallel aan het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan is ook een ontwerp planMER met een passende beoordeling in de zin van de Natuurbeschermingswet opgesteld. Het ontwerp planMER beschrijft de milieueffecten die het bestemmingsplan in maximale vorm mogelijk maakt. Op deze manier worden milieubelangen op een volwaardige manier meegewogen in de besluitvorming van het bestemmingsplan. Het ontwerp planMER zal ter advisering worden voorgelegd aan de Commissie MER.

Heeft u vragen?

Voor informatie over het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerp planMER en/of de procedures van beiden kunt u bellen met de afdeling Ruimte (14-0517). Dit kan op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur.

U kunt het ontwerpbestemmingsplan en ontwerp planMER bekijken

Dat kan bij het loket van de afdeling Ruimte (gemeentehuis) aan de Harlingerweg 18 in Franeker. We hebben beide documenten tegelijkertijd klaar gelegd, zodat u ze allebei kunt bekijken op werkdagen tussen 8:30 en 12:00 uur (op woensdag tot 16:30 uur). Tussen 30 mei 2013 en 11 juli 2013 liggen het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerp planMER voor u klaar. U kunt ze ook digitaal bekijken, via www.franekeradeel.nl .

Bent u het niet eens met het ontwerpbestemmingsplan en/of het ontwerp planMER?

Dan kunt u uw mening geven. Wij noemen dat een zienswijze. U leest hierna hoe u een zienswijze kunt geven.

Doet u dat vóór 11 juli 2013. U kunt op twee manieren reageren:

  • in een brief

  • in een gesprek

U stuurt uw brief naar burgemeester en wethouders, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER. U heeft liever een gesprek? Dan kunt u bellen met de ambtenaar die het bestemmingsplan behandelt (14-0517, op werkdagen tussen 8:30 en 16:30 uur). Met hem of haar kunt u een afspraak hiervoor maken.

De gemeenteraad moet rekening houden met uw zienswijze bij het vaststellen van het bestemmingsplan en het planMER. Na vaststelling is het mogelijk om tegen het bestemmingsplan beroep in te stellen bij de Raad van State. Beroep tegen een vastgestelde planMER is niet mogelijk. Met publicaties in de Staatscourant, Franeker Courant, Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en op onze website (www.franekeradeel.nl ) zullen wij u tegen die tijd op de hoogte brengen.

U kunt alleen beroep instellen tegen een vastgesteld bestemmingsplan als u een zienswijze heeft gegeven over het ontwerpbestemmingsplan.

Naar boven