Logo Alphen aan den Rijn
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Maximabrug Alphen aan den Rijn

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maken het volgende bekend:

De gemeenteraad heeft op 25 april 2013:

  • het bestemmingsplan ‘Maximabrug’ gewijzigd vastgesteld;

  • het planMER Maximabrug vastgesteld;

  • besloten geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het kostenverhaal anderszins is verzekerd.

Tevens heeft op 28 maart 2013 heeft de Omgevingsdienst West-Holland namens burgemeester en wethouders besloten tot vaststelling van hogere grenswaarden Wet geluidhinder “Maximabrug". Ook dit besluit ligt gedurende 23 mei tot en met 3 juli 2013 ter inzage.

Het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt de Maximabrug en aansluitende wegen mogelijk in Alphen aan den Rijn. Het plangebied is gelegen aan de noord-westzijde van de bebouwde kom van gemeente Alphen aan den Rijn, liggend tegen de gemeentegrens met Rijnwoude. Meer specifiek ligt het plangebied op de zuidelijke oever van de Oude Rijn tussen de Leidse Schouw en de Genielaan. Op de noordelijke oever ligt het plangebied ten noorden van de Gnephoek.

Het bestemmingsplan Maximabrug van Rijnwoude

Naar aanleiding van inspraakreacties op het voorontwerp en vanwege gewijzigde inzichten is een klein gedeelte van de verlegging van de Gnephoek (oeverweg) op grondgebied van Rijnwoude meegenomen. De gemeenteraad van Rijnwoude heeft hiervoor een bestemmingsplan vastgesteld. Voor informatie hierover verwijzen wij u naar de publicatie van de gemeente Rijnwoude.

De besluiten hogere waarden Wet geluidhinder

Het bestemmingsplan maakt een ontheffing hogere grenswaarden, als bedoeld in de Wet geluidhinder, noodzakelijk vanwege wegverkeerslawaai. De Omgevingsdienst West-Holland heeft in dit kader drie besluiten op basis van artikel 110a van de Wet Geluidhinder vastgesteld.

Het planMER

In het kader van de bestemmingsplanprocedure is een milieueffectrapportage opgesteld (MER). In het MER staat weergegeven wat de effecten zijn van de voorgenomen activiteit.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

Naar aanleiding van enkele zienswijzen en vanwege gewijzigde inzichten en regelgeving zijn aanpassingen in het bestemmingsplan aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. In hoofdstuk 3 en 4 van de ‘Nota van beantwoording zienswijze’ is een overzicht van wijzigingen opgenomen.

Ter inzage

Iedereen kan het bestemmingsplan met bijbehorende stukken, inclusief de besluiten hogere waarden en het planMER inzien van 23 mei 2013 tot en met 3 juli 2013 bij:

  • de Informatiebalie in het stadhuis, Stadhuisplein 1, Alphen aan den Rijn geopend op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur, op vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur;

  • de publieksbalie in het gemeentehuis van Rijnwoude, Frederik van Eedenplein 4 te Hazerswoude-Rijndijk van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.30 uur, op donderdagavond van 17.00 – 20.00 uur en ook op werkmiddagen op afspraak van 13.30 – 16.00 uur.

U kunt het bestemmingsplan ook digitaal inzien op www.alphenaandenrijn.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl .

De planidentificatienummer op www.ruimtelijkeplannen.nl voor het bestemmingsplan Maximabrug van Alphen aan den Rijn is: NL.IMRO.0484.B107maximabrug-0003

Hoe kunt u reageren?

Gedurende bovengenoemde periode bestaat de mogelijkheid om beroep in stellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, de besluiten tot vaststelling hogere grenswaarden en het maatregelenbesluit bij:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

De beroepsmogelijkheid staat open voor:

  • belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, dan wel kunnen aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • belanghebbenden voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die zijn aangebracht ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Op deze besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit brengt met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Belanghebbenden kunnen ook, gedurende bovengenoemde periode, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Op basis van artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening, treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen deze termijn kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het besluit niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Alphen aan den Rijn, 22 mei 2013

Naar boven