Beschikking van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, houdende tijdelijke ontheffing aan Helios FTC van het verbod om VFR-vluchten uit te voeren buiten de daglichtperiode

13 mei 2013

Nummer: ILT-2013/11305

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU,

Artikel 1

Deze beschikking is van toepassing op het luchtvaartuig van het type Eurocopter EC-135P2 met als registratie OE-XHZ of een gelijkwaardig vervangend luchtvaartuig, in gebruik bij Helios FTC, waarmee VFR-vluchten worden uitgevoerd buiten de daglichtperiode in het plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied van de vliegbasis de Kooy binnen de openstellingstijd van de vliegbasis ten behoeve van de opleiding van Marinevliegers van het Defensie Helikopter Commando.

Artikel 2

Aan de gezagvoerder van het in artikel 1 genoemde luchtvaartuig wordt van 13 mei 2013 tot en met 31 mei 2013 ’s avonds tussen zonsondergang en 01.00 uur lokale tijd ontheffing verleend van het verbod tot het uitvoeren van VFR-vluchten buiten de daglichtperiode, zoals gepubliceerd in de in artikel 60, onderdeel a, van het Luchtverkeersreglement bedoelde luchtvaartgids, met inachtneming van de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. voor het uitvoeren van de vlucht is het luchtvaartuig uitgerust met de instrumenten die zijn vereist voor IFR-vluchten, aangevuld met verlichting van instrumenten en installaties, navigatielichten, een landingslichtinstallatie, verlichting in de passagiersruimte en een elektrische zaklantaarn voor ieder lid van het stuurhutpersoneel;

  • b. de gezagvoerder beschikt over een geldige CPL met bevoegdverklaring IR;

  • c. de vluchten worden uitgevoerd als een gecontroleerde VFR-vlucht;

  • d. vóór de vluchten wordt tijdig een vliegplan ingediend;

  • e. tijdens het uitvoeren van de vluchten is een tweezijdige radioverbinding tot stand gebracht met de betrokken luchtverkeersleidingsdienst en wordt voortdurend op de aangewezen radiofrequentie geluisterd;

  • f. het vliegzicht bedraagt ten minste 5 km en de afstand van het luchtvaartuig tot de wolken is groter dan 1500 meter horizontaal en 300 meter verticaal;

  • g. indien luchtverkeerstechnische redenen daartoe noodzaken, kan de betrokken luchtverkeersleidingsdienst de vlucht doen uitstellen, dan wel annuleren.

Artikel 3

Wanneer de vluchten zodanig van aard zijn dat hinder op de grond te verwachten valt, zorgt Helios FTC ervoor dat voorafgaand aan de vluchten in de plaatselijke media aandacht is besteed aan de uit te voeren vluchten.

Artikel 4

Vluchten worden uitgevoerd in overeenstemming met de verleende opdracht van de desbetreffende opdrachtgever.

Artikel 5

De aanvrager draagt er zorg voor dat de gezagvoerders/opleiders bekend zijn met de inhoud van deze beschikking.

Artikel 6

De aanvrager voert bij de voorbereiding van het opleidingstraject een veiligheidsanalyse uit. Daarbij wordt in kaart gebracht welke risico’s er zijn als gevolg van het uitvoeren van VFR-vluchten buiten de daglichtperiode. Vervolgens worden risicobeperkende maatregelen in kaart gebracht en toegepast zodanig dat de vlucht op een verantwoorde wijze kan worden uitgevoerd.

Artikel 7

Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften of beperkingen kan aanleiding zijn deze ontheffing in te trekken.

Artikel 8

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 13 mei 2013 en vervalt op 1 juni 2013, tenzij deze voortijdig wordt ingetrokken.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR ILT/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing kunt u hiertegen, op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Team Juridische Zaken

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

Naar boven