Logo Almere
Ontwerpbestemmingsplan ‘Meridiaanpark, Bosrandpark en Oostrandpark’ en ontwerpexploitatieplan ‘De Havenkom’, Almere Buiten, Almere

Burgemeester en wethouders maken bekend dat voor het gebied Meridiaanpark, Bosrandpark en Oostrandpark een nieuw bestemmingsplan is voorbereid. Ten behoeve van dit bestemmingsplan is eveneens een ontwerp exploitatieplan opgesteld. Het ontwerp bestemmingsplan en het ontwerp exploitatieplan liggen met bijbehorende stukken met ingang van dinsdag 21 mei 2013 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met dinsdag 2 juli 2013).

Wat houden de plannen in?

Het bestemmingsplan betreft het parkgebied dat loopt van de Buitenring tot de Lage Vaart, tussen de wijken Molenbuurt, Bloemenbuurt en het centrum Almere Buiten aan de westkant en de Seizoenenbuurt en de Regenboogbuurt aan de oostzijde. Verder hoort de groenstrook tussen de Buitenring en de noordkant van de Seizoenenbuurt, Oostvaardersbuurt en de Sieradenbuurt bij het plangebied. De spoorlijn die door het gebied loopt, valt niet binnen het plangebied.

Het bestemmingsplan maakt de uitvoering mogelijk van het ontwikkelingsplan “De Meridiaan” dat op 15 april 2010 door de gemeenteraad van Almere is vastgesteld. Nieuwe ontwikkelingen die voortvloeien uit het ontwikkelingsplan zijn o.a.:

  • 2 nieuwbouwlocaties voor hoogbouw van appartementen met voorzieningen, bedrijven en horeca op de begane grond in het centrumgebied en het havenkomgebied ten zuiden van de spoorlijn waar het Meridiaanpark, het centrum van Almere Buiten en de Evenaar bij elkaar komen.

  • Bij Jeugdland en de Scouting, in het noorden van het plangebied, is een warmoezerij bestemd. Dit maakt stadslandbouw, eventueel gecombineerd met maatschappelijke functies en horeca in het gebied mogelijk.

  • Een gebouw dat dienst zal doen als materiaalschuur voor het beheer, maar dat ook als informatiecentrum voor bezoekers kan dienen. Een kas, prieeltje of rozentuin zijn hier ook mogelijkheden.

  • In het zuiden van het parkgebied is de mogelijkheid gecreëerd voor een gelegenheid voor lichte horeca met eventueel ruimte voor cursussen en workshops.

  • Verder maakt het plan de inrichting van het park beter mogelijk.

Het exploitatieplan betreft een deelgebied van het bestemmingsplangebied, het Havenkomgebied. Een exploitatieplan geeft gemeenten mogelijkheden om kosten te verhalen en aanvullende eisen te stellen bij nieuwbouw. Het plangebied van het exploitatieplan is niet gelijk aan het plangebied van het ontwerp bestemmingsplan Meridiaanpark, Bosrandpark en Oostrandpark dat gelijkertijd ter inzage ligt, maar omvat alleen het gebied tussen Evenaar en de Flevospoorlijn en de Samarindastraat en de Buenos Airesstraat. De exacte begrenzing van het exploitatieplan is in het exploitatieplan weergegeven.

Hoe kunt u reageren?

Van dinsdag 21 mei 2013 tot en met dinsdag 2 juli 2013 kan een ieder schriftelijk (geen email) of mondeling zijn zienswijze op het ontwerp bestemmingsplan indienen. Binnen dezelfde periode kunnen belanghebbenden schriftelijke (geen e- mail) of mondeling een zienswijze op het ontwerp exploitatieplan indienen.

U kunt uw zienswijze richten aan: de gemeenteraad van Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere, o.v.v. ontwerp bestemmingsplan ‘Meridiaanpark, Bosrandpark en Oostrandpark’ of ingeval van een zienswijze op het exploitatieplan o.v.v. ontwerp exploitatieplan ‘De Havenkom’. Het is ook mogelijk uw zienswijze mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van DSO/ Ruimte&Wonen op telefoonnummer 14036 (vraag naar het secretariaat van Ruimte&Wonen).

Waar kunt u het plan inzien?

De papieren versies van het ontwerp bestemmingsplan en het ontwerp exploitatieplan liggen met bijbehorende stukken ter inzage bij de centrale balie in het stadhuis, Stadhuisplein 1. De openingstijden van het stadhuis zijn:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur;

donderdag van 8.30 tot 20.00 uur;

zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Voor vragen over het bestemmingsplan kunt u terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Hier kunt u alleen op afspraak terecht. U kunt een afspraak maken via het Digitaal Loket op www.almere.nl of telefonisch op telefoonnummer 14036.

De digitale versies zijn in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0034.BP3APQ01-on01 en

www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0034.EP3A01-on01

Het is mogelijk de plannen op het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving of bij de receptie in de centrale hal van het stadhuis.

Naar boven