Logo Groningen (Gr)
Bestemmingsplan ‘Binnenstad-Oost 2012’, Groningen (Gr)

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 24 april 2013 het bestemmingsplan Binnenstad-Oost 2012 heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan Binnenstad-Oost 2012 met identificatienummer NL.IMRO.0014.BP508BinnenstadOos-vg01.gml heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door de Turfsingel/het Schuitendiep, de Bloemstraat, de Oostersingel/ Oostersingeldwarsstraat/ Petrus Campersingel/ Europaweg en de Oosterhaven. Met bestemmingsplan Binnenstad-Oost 2012 wordt een actueel juridisch-planologisch kader voor het plangebied beoogd. In hoofdzaak is het erop gericht de bestaande situatie vast te leggen. Het nieuwe bestemmingsplan maakt ook het bouwplan mogelijk voor de hoek Nieuweweg-Damsterdiep. In het nieuwe bestemmingsplan wordt tevens de geluidcontour van het bedrijvengebied Zuidoost teruggelegd.

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad wijzigingen in het plan aangebracht ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan, zoals dat vanaf 22 juni tot en met 2 augustus 2012 ter inzage heeft gelegen. Deze zijn de volgende.

  • Omdat de komst van de tram niet doorgaat, is het plangebied van de tram voorzover dat het plangebied van het voorliggend bestemmingsplan doorkruiste/begrensde, met name Damsterdiep/Damsterplein, opgenomen in het bestemmingsplan (verbeelding, artikelen 4, 6 en 10, toelichting.)

  • De maximale bouwhoogte aan de achterzijde van de Oostersingel-zuidzijde ten oosten van de Tuin van Hommes is deels verlaagd van 15 naar 4 meter en deels met 1 meter verhoogd (verbeelding). De afwijkingsbevoegdheid voor een grotere hoogte is geschrapt voor de hoek Nieuweweg-Damsterdiep, een hoge achteruitbouw aan de Oostersingel (noordkant), het maatvoeringsvlak aan de achterzijde van de Oostersingel-zuidwestzijde ten oosten van de Tuin van Hommes en Oostersingel 120 t/m 150 (toelichting, verbeelding en de artikelen 4, 5 en 11).

  • In plaats van een afwijkingsbevoegdheid voor horeca aan de ‘Lijnbaanstraat en/of op of nabij de hoek Oosterkade’/Voor ’t Voormalig Klein Poortje’ is hier op de adressen Lijnbaanstraat 2 en Oosterkade 1 ‘horeca van categorie 2’ toegestaan op de begane grond (verbeelding, artikel 4, toelichting). Het aantal horecavestigingen na een afwijkingsprocedure aan de Damsterkade is beperkt tot 1 en aan de Oostersingel tot 2 (lid 5.6.1). Ter plaatse van Voor ’t Voormalig Klein Poortje 1-4 zijn de ruimtelijke en functionele mogelijkheden verruimd (artikel 5).

  • Vastlegging bestaande situatie op de verbeelding: de bouwhoogte van de bebouwing op het binnenterrein tussen Damsterkade en Oosterhavenstraat; de studentenverenigingen aan Tuinstraat en Schuitendiep (zie ook artikelen 1, 4 en 11), 2 horecagelegenheden aan de Nieuweweg en de horeca-uitbreiding Oostersingel 114; de horeca op de verdieping in een pand aan het Schuitendiep (zie ook artikel 4); de bouwhoogte op twee kleine locaties achter de hoofdbebouwing aan de Oudeweg; de achterste bouwgrens aan de Walstraat; de achteruitbouw Oostersingel 164; een openbaar stuk groen tussen Agricolastraat en Oostersingel (bestemming Groen). Damsterdiep 3/3a heeft de aanduiding ‘horeca-1 en -2’ en Damsterdiep 22 ‘horeca-2’ gekregen; Damsterdiep 7: de aanduiding ‘garagebox’ is geschrapt.

  • De verwijzing naar stedenbouwkundige bepalingen en bereikbaarheid van gebouwen in de Bouwverordening is vervallen (artikel 16). De bestaande parkeergarage Bleekveld is opgenomen in de regels (artikel 11), de verwijzing daarnaar in de definitie ‘bebouwingspercentage’ is geschrapt. De weggevallen tekst van lid 11.4.1 onder e4 inzake het bij afwijkingsbevoegdheid toestaan van een kap op een aangebouwd bijbehorend bouwwerk is alsnog opgenomen. De (vindplaats van de) cultuurwaardenkaart is verduidelijkt (bijlage 6 toelichting).

Voorts is een aantal redactionele, niet-inhoudelijke wijzigingen opgenomen.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 17 mei tot en met 27 juni 2013 ter inzage bij:

  • het Loket Bouwen en Wonen van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, Gedempte Zuiderdiep 98, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur

  • en in het Gemeentelijk Informatiecentrum GIC, Kreupelstraat 1 (Prefectenhof), op maandag alleen op afspraak open van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en donderdag van 09.00 tot 19.00 uur (deze dagen vanaf 11.00 uur alleen open op afspraak).

Exemplaren van het vastgestelde bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken zijn tegen betaling op bovenvermelde adressen verkrijgbaar.

U kunt het bestemmingsplan ook inzien op gemeente.groningen.nl/bestemmingsplan. Door te zoeken op ‘bestemmingsplan Binnenstad-Oost 2012’ komt u bij de pdf-bestanden van het plan (‘papieren versie’). U kunt ook doorklikken naar de interactieve bestemmingsplannenkaart.

Deze kaart vindt u ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl .

De digitale planbestanden zijn te vinden op gemeente.groningen.nl/ro-online/plannen .

Van 17 mei tot en met 27 juni 2013 kan een belanghebbende beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen. Een beroep wordt ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan kan uitsluitend worden ingesteld door een belanghebbende:

  • die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerp bestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

  • die bezwaar heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn aangebracht.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Groningen, 16 mei 2013

Naar boven