Logo WestlandVerkeersbesluit, Gemeente Westland, Honselersdijk, voorrangsregeling Poeldijksepad.

Onderwerp:

Verkeersbesluit voor het regelen van de voorrang van zijwegen uitkomend op het Poeldijksepad te Honselersdijk.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland heeft de bevoegdheid om op grond van artikel 18, eerste lid, sub D, van de Wegenverkeerswet 1994 verkeersbesluiten te nemen;

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Het Poeldijksepad is gelegen in de Westlandse kern Honselersdijk. Vrij recent is deze weg volledig voorzien van een nieuwe asfalt laag. Er zijn snelheid remmende maatregelen getroffen en de weg is aan beide zijde voorzien van rode fietssuggestie stroken. Hierdoor heeft de weg een heel ander aanzien gekregen. Door de loop der jaren is het Poeldijksepad veranderd van een rustige “tuinderslaan” naar een drukke verbinding tussen Westlandse kernen. Het Poeldijksepad maakt deel uit van een druk bereden fietsroute. Veel scholieren maken gebruik van deze route. Veel uitritten ontsluiten op het Poeldijksepad. Aan het Poeldijksepad liggen een aantal zijwegen en een voormalige bouw-weg. Deze weg is destijds aangelegd als ontsluiting van de Westlandse zoom. Zonder voorrangsregeling geldt op deze wegen de regel “rechts gaat voor”. Het verwachtingspatroon van de weggebruiker op deze weg is echter dat men voorrang heeft ten opzichte van de zijwegen. Vooral omdat al rijdend het onderscheidt tussen de vele uitritten en de zijwegen niet op tijd wordt waargenomen. Het natuurlijk verloop van de verkeersafwikkeling is echter dat verkeer komend uit de zijwegen, doorgaans bekend met de situatie, toch al voorrang verleent aan verkeer op het Poeldijksepad. Om de verkeersveiligheid te verbeteren en tegemoet te komen aan het verwachtingspatroon en beleving van de weggebruiker, is het noodzakelijk om de voorrang op de kruispunten te regelen.

Wetgeving:

Ingevolge artikel 2, lid 2, aanhef en onder a, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) kunnen bij of krachtens die wet vastgestelde regels strekken tot het voorkomen of beperken van door het

verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.

Op grond van artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet eveneens een verkeersbesluit worden genomen op grond van het genoemde artikel.

De motivering van het onderhavige besluit staat verwoord in de hiervoor genoemde overwegingen en voldoet aan de daaraan gestelde wettelijke eisen.

Tevens is op grond van artikel 24 van het BABW de politie Haaglanden, bureau Westland geraadpleegd.

Besluit:

Op grond van bovenstaande overwegingen besluit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westland het volgende:

  • -Het plaatsen van bord B6 “verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg”, van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, op;

  • -1- De kruising van de plaats met het Poeldijksepad; locatie is aangegeven op

bijgevoegde foto.

-2- De kruising van de plaats met het Poeldijksepad; locatie is aangegeven op

bijgevoegde foto.

-3- De kruising van de Van Brienenlaan met het Poeldijksepad; locatie is aangegeven

op bijgevoegde foto.

-4- De kruising van de plaats met het Poeldijksepad; locatie is aangegeven op

bijgevoegde foto.

-5- De kruising van de voormalige bouw-weg welke is aangelegd voor het project de

- Westlandse zoom, met het Poeldijksepad, locatie is aangegeven op

bijgevoegde foto.

- 1 t/m 5 -Het aanbrengen van haaientanden bij de borden B6 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

De hierboven genoemde nummers corresponderen met de nummers op de foto’s.

Voor foto's: zie bijlage.

Van de inwerkingtreding wordt kennisgeving gedaan in de Staatscourant.

Burgemeester en wethouders van Westland

namens hen,

teamleider Grijs van de afdeling Inrichting en Beheer Openbare Ruimte,

A.Renes MSc

Plaatsing in de Staatscourant (art. 26 BABW) 13 - 05- 2013

Indienen bezwaarschrift

Een belanghebbende die het niet eens is met dit besluit kan een bezwaarschrift schrijven naar het College van burgemeester en wethouders, Postbus 150, 2670 AD Naaldwijk. Hij moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden. Het bezwaarschrift moet in ieder geval bevatten:

  • a.de naam en het adres van de indiener;

  • b.de dagtekening;

  • c.een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.de argumenten voor het bezwaar;

  • e.de handtekening van de indiener.

Om uw bezwaarschrift zo snel mogelijk af te kunnen handelen, verzoeken wij u ook uw telefoonnummer te vermelden en een kopie van het besluit mee te sturen.

Voorlopige voorziening

Bij spoedeisend belang is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht van de rechtbank 's-Gravenhage, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, telefoon (070) 381 1492/1317. In dat geval moet u griffierecht betalen. U moet wel eerst een bezwaarschrift hebben ingediend.

Informatie

Voor nadere informatie over de bezwaarschriftenprocedure verwijzen wij u naar de website www.gemeentewestland.nl, daar kunt u de folder "bezwaar maken" downloaden. U kunt ook een bezoek brengen aan het gemeentehuis, daar kunt u de folder afhalen bij de receptie.

Digitaal indienen verzoek om voorlopige voorziening

Het is ook mogelijk om een verzoek om voorlopige voorziening digitaal bij de rechtbank in te dienen via het Digitaal loket bestuursrecht (http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.aspx). Voor het digitaal verzenden van het verzoek om voorlopige voorziening dient u te beschikken over DigiD.

Naar boven