Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 20 december 2012, MC-U-3146611, tot intrekking van het Instellingsbesluit Regieraad Kwaliteit van Zorg

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

Artikel 1

Het Instellingsbesluit Regieraad Kwaliteit van Zorg wordt ingetrokken.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2013. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst wordt uitgegeven na 31 december 2012, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, en werkt het terug tot en met 1 januari 2013.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

Op 29 april 2009 is de Regieraad Kwaliteit van Zorg bij ministerieel besluit ingesteld. De taak die de Regieraad heeft meegekregen is het agenderen, faciliteren en stimuleren van knelpunten in de zorg, die gericht zijn op richtlijnontwikkeling en -implementatie. Dit met als doel de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Naast de Regieraad waren in opdracht van of gesubsidieerd door het ministerie van VWS, meerdere organisaties en programma’s bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg en de transparantie daarover. Om te zorgen dat hun inspanningen tot nog meer resultaat leiden is gekozen voor bundeling van taken in één organisatie, het Kwaliteitsinstituut. Deze ontwikkeling loopt al een aantal jaren, en de Regieraad is bij de ontwikkeling van het voorgenomen Kwaliteitsinstituut betrokken.

Het wetsvoorstel dat de grondslag en ondersteunende juridische instrumenten voor het Kwaliteitsinstituut regelt om meer sturing te kunnen geven aan kwaliteitsverbetering in de zorg, ligt in de Tweede Kamer. Het College voor Zorgverzekeringen bereidt, samen met invarende organisaties zoals de Regieraad, de oprichting van het Kwaliteitsinstituut voor zodat bij in het werking treden van de wet, het Kwaliteitsinstituut meteen operationeel is. Dit betekent dat de taken van de Regieraad met ingang van 1 januari 2013 door het voorgenomen Kwaliteitsinstituut worden verricht. Deze taken liggen in het verlengde van de aan het CVZ bij wet opgedragen taken als pakketadviestaak (64 Zvw en 43 AWBZ) en voorlichting over Zvw prestaties en AWBZ aanspraken (65 Zvw wn 41 AWBZ). Met ingang van 1 januari 2013 wordt de Regieraad daarom ontbonden.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven