Logo Dronten
Voorontwerp bestemmingsplan ‘Buitengebied (9100)’ en milieueffectrapport buitengebied, Dronten

Het college van Dronten maakt bekend dat het voorontwerp bestemmingsplan "Buitengebied (9100)" en milieueffectrapport bestemmingsplan Buitengebied Dronten ter inzage liggen.

Het plangebied van het bestemmingsplan en milieueffectrapport betreft het buitengebied van de gemeente Dronten. De kernen Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant vallen hier buiten, als ook Ketelhaven. Het IJsselmeer, natuurgebied Kamperhoek en het Ketelmeer vormen de begrenzing aan de noordzijde. De oost- en zuidzijde grenst aan bos- en natuurgebieden. De westelijke grens valt samen met de gemeentegrens van Zeewolde en Lelystad.

Bestemmingsplan

Het plan voorziet in een herziene en geactualiseerde planologisch-juridische regeling voor het landelijk gebied. Het herziet het huidige bestemmingsplan “Buitengebied (9010)”. De basis voor dit bestemmingsplan is de “Kaderstellende notitie herziening bestemmingsplan Buitengebied” (vastgesteld d.d. 27 januari 2011 en aangevuld met bedrijvenlijst d.d. 23 februari 2012) en daarbij het huidige bestemmingsplan “Buitengebied (9010)”. Enkele aspecten: herziening bedrijvenlijst, Wet plattelandswoning en erfvergroting meer dan 2,5 ha voor agrarische erven, worden nog nader uitgewerkt en voorgelegd aan de gemeenteraad. Alvorens deze (mogelijk) in het (ontwerp)bestemmingsplan worden opgenomen.

Milieueffectrapport

De basis voor dit bestemmingsplan bevat activiteiten waarvoor een m.e.r.-procedure (milieu effect rapportage) doorlopen moet worden, zoals veehouderij en kassen ten behoeve van ondersteunende teelt. Daarnaast is een Passende beoordeling uitgevoerd, omdat door de mogelijkheden voor veehouderij significant negatieve effecten op Natura 2000 gebieden niet zijn uit te sluiten. Het doel van een m.e.r. is het geven van inzicht in de gevolgen die het plan heeft voor het milieu. Het gemeentebestuur kan hiermee een onderbouwde keuze maken over wat en hoe zaken in het bestemmingsplan worden opgenomen. Een milieueffectrapport (MER) is ter onderbouwing van het bestemmingsplan.

De (inspraak)reacties worden meegezonden naar de Commissie voor de m.e.r., die ten aanzien van het MER gevraagd wordt een toetsingsadvies uit te brengen. Het toetsingsadvies en de (inspraak)reacties worden betrokken bij de verdere procedure van het bestemmingsplan.

Ter inzage

U kunt de betreffende stukken van 16 mei tot en met 26 juni 2013 (6 weken) tijdens openingstijden inzien bij:

  • de publieksbalie van het gemeentehuis;

  • de openbare bibliotheek te Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant.

Het gehele plan is ook beschikbaar op:

Inloopbijeenkomsten

Op verschillende momenten vindt er in het gemeentehuis een inloopbijeenkomst plaats waar u zich kunt laten informeren over het voorontwerp bestemmingsplan en milieueffectrapport. U bent van harte welkom om op elk gewenst moment binnen de genoemde tijden en data binnen te lopen!

  • Maandag 27 mei 2013 van 18:30 – 21:00;

  • Woensdag 29 mei 2013 van 14:00 – 17:00;

  • Maandag 3 juni 2013 van 18:30 – 21:00;

  • Woensdag 5 juni 2013 van 18:30 – 21:00.

Inspraak

Tijdens de inzagetermijn kunt u een schriftelijke reactie op het bestemmingsplan en milieueffectrapport indienen bij het college van Dronten, t.a.v. de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling (Postbus 100, 8250 AC DRONTEN). U kunt geen inspraakreactie per e-mail indienen.

Dronten, 15 mei 2013

Het college van Dronten, secretaris, R. Kool

burgemeester, A.B.L. de Jonge.

Naar boven