Logo Olst-Wijhe Verkeersbesluit tot de realisatie van een E-laad parkeerplaats op parkeerterrein aan de Jan Schamhartstraat te Olst.

13.016048

J.B. van der Kolk

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De Stichting E-laad.nl heeft in 2012 alle gemeenten in Nederland in kader van een pilotproject benaderd om elektrische oplaadpalen te mogen plaatsen om het elektrisch rijden te bevorderen.

Het elektrisch rijden neemt de aankomende jaren toe. De voertuigen kunnen uitsluitend van elektrische brandstof worden voorzien. Tanken bij tankstations is niet aan de orde omdat de voertuigen relatief lang aan een oplaadpunt verbonden moeten zijn. (Vaak meerdere uren). Personen die niet in de gelegenheid zijn om op eigen terrein hun voertuig aan de lading te leggen zullen alternatieven moeten worden aangeboden.

Het e-laden past prima binnen het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid dat op 18 december 2012 door de gemeente Olst-Wijhe is vastgesteld.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 26 februari 2013 besloten;

Om één openbare parkeerplaats op de parkeerplaats Jan Schamhartstraat te Olst aan te wijzen voor een E-laadstation om electrische voertuigen te kunnen laden omdat;

 

elektrisch rijden beter voor het milieu is dan rijden met een verbrandingsmotor;

het aantal autofabrikanten dat elektrische voertuigen aanbied, groeiende is;

het aantal elektrische voertuigen in Nederland de komende jaren zal toenemen;

de vraag naar laadmogelijkheden, anders dan de eigen laadvoorziening thuis, daarmee ook zal toenemen;door de elektrische laadpalen op een prominente locaties te plaatsen het gebruik van elektrische voertuigen gestimuleerd wordt;

een belangrijke doelstelling van het project promotie van elektrisch rijden is. 

Het besluit is gebaseerd op artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en op artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen betreffende het wegverkeer. Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland. Hij bracht hierover een positief advies uit.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen hebben wij besloten tot aanwijs van een E-laad parkeerplaats op het parkeerterrein gelegen aan de Jan Schamhartstraat te Olst, door middel van het aanbrengen een bord E05 met onderbord  ( Uitsluitend bestemd voor electrisch laden van voertuigen) van bijlage 1 van het RVV 1990 (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens). 

Wijhe 8 april 2013.  

Burgemeester en Wethouders van Olst-Wijhe,   

Wethouder C.M.A. van den Berg

Mededelingen

Het besluit en de daarbij behorende stukken liggen gedurende zes weken na de datum van publicatie ter inzage bij de balies in het gemeentehuis in Wijhe en Holstohus in Olst. Belanghebbenden kunnen gedurende genoemde termijn van zes weken een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.

Naar boven