Logo Borger-OdoornVERKEERSBESLUIT GEMEENTE BORGER-ODOORN

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger

Gelet op:

De bepalingen in de wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht (Awb);

Overwegende

dat op grond van artikel 15, eerste lid, van de wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Bevoegdheid:

Op grond van artikel, eerste lid, onder d, van de wegenverkeerswet 1994 zijn burgemeester en wethouders bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Uit het oogpunt van:

De in artikel 2, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994, genoemde doelstellingen:

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Is het gewenst om:

In verband met groot asfaltonderhoud aan de weg Exloërveen deze weg in te richten als 60km/H zone. Eén en ander in overeenstemming met de bij dit besluit gevoegde tekening "Situatie Inrichting 60km zone"betreffende Exloërveen.

Op grond van de volgende motivering:

De weg Exloërveen is in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) aangemerkt als potentiële 60km weg. Dit vloeit voort uit het project "Duurzaam Veilig". Bij de vaststelling van het GVVP door de raad is afgesproken, dat de daadwerkelijke vaststelling van de 60km-zone voor dergelijke wegen zal plaatsvinden op het moment dat aan die wegen groot onderhoud wordt gepleegd. Ten aanzien van Exloërveen is dat nu aan de orde. Op grond van Duurzaam Veilig wordt met de aanleg 60km-gebieden beoogd het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Met vaststelling van dit verkeersbesluit wordt een snelheidsbeperkende zone ingevoerd voor de gehele weg Exloërveen tussen Zuiderstraat 40 te Buinerveen en de aansluiting van Exloërveen met de Tuinbouwstraat in 2e-Exloërmond. De weg wordt voorzien van zijkantbelijning en de kruising met 1e-Exloërmond wordt voorzien van 4 drempels.

Overleg politie:

In overeenstemming met artikel 24 BABW is overleg gepleegd met de regiopolitie in het reguliere maandelijkse verkeersoverleg. De politie heeft te kennen gegeven te kunnen instemmen met de uit te voeren maatregel als bestaand beleid voortvloeiende uit het GVVP

Afweging andere belangen:

Het vaststellen van een verkeersbesluit is publicatieplichtig. Na het vaststellen van onderhavig verkeersbesluit wordt het gepubliceerd in Week in Week uit en op de gemeentelijke website. Een dergelijk besluit moet zorgvuldig worden voorbereid. Daarom is op 26 september jl. een informatie- en overlegavond gehouden met de belanghebbende aanwonenden. Naast informatie over het groot onderhoud is ook gesproken over de omstandigheid dat Exloërveen na dit onderhoud een 60km-zone zal zijn. Daarop werd positief gereageerd. Gesteld kan worden, mede op basis van bestaand beleid uit het GVVP, dat de voorbereiding van het verkeersbesluit voldoende zorgvuldig is geweest.

Besluit:

  • 1.Wij hebben besloten om voor de weg Exloërveen een 60km/h zone in te stellen en in verband hiermee de borden E10 A1 60 (begin zone waar een maximumsnelheid geldt van 60 km/h) en E11 A1 60 (einde zone waar een maximumsnelheid geldt van 60 km/h) te plaatsen bij de entree van de 60 km/h zone;

  • 2.Eén en ander in overeenstemming met de bij dit besluit gevoegde tekening "Verkeersbesluit Inrichting 60km Exloërveen.

Exloo, 30 oktober 2012

Burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn

MEDEDELINGEN

Bezwaarclausule

Op grond van de Awb kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn, Postbus 3, 7875 ZG EXLOO. Het maken van bezwaar schorst de werking van dit besluit niet.

Het bezwaarschrift dient ten minste te bevatten:

  • 1.naam en adres;

  • 2.de dagtekening;

  • 3.een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is (‘Verkeersbesluit Exloërveen’);

  • 4.de gronden van bezwaar.

 

Inwerkingtreding

Op basis van artikel 27 van het BABW treedt het verkeersbesluit in werking met ingang van de dag, nadat een termijn van zes weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt, is verstreken

Bijlagen

Tekening inrichting 60km zone Exloërveen.

Naar boven