Regeling van de Minister van Economische Zaken van 26 april 2013, nr. WJZ/13047770, tot wijziging van hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling sterktes in innovatie en van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2013 (FND-haalbaarheidsprojecten en FND-MKB-innovatieprojecten)

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op de artikelen 4, 16 en 17 van het Kaderbesluit EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling sterktes in innovatie wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 5.21 wordt als volgt gewijzigd:

a. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. In afwijking van de Regeling steunintensiteit bedraagt de subsidie voor een FND-MKB-innovatieproject 40 procent van de subsidiabele kosten, voor zover deze betrekking hebben op industrieel onderzoek of op experimentele ontwikkeling.

b. Het tweede lid vervalt.

c. Het derde lid wordt vernummerd tot tweede lid.

B

Artikel 5.22 komt te luiden:

Artikel 5.22

De minister verdeelt het subsidieplafond op volgorde van rangschikking van de aanvragen.

C

Artikel 5.24 wordt gewijzigd als volgt:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. De zinsnede: ‘De minister beslist afwijzend op een aanvraag indien het FND-MKB-innovatieproject niet voldoende bijdraagt aan:’ wordt vervangen door: De minister rangschikt de aanvragen waarop niet afwijzend is beslist, hoger naarmate het FND-MKB-innovatieproject meer bijdraagt aan:

3. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Voor de rangschikking wegen de in het eerste lid vermelde criteria even zwaar.

ARTIKEL II

De Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2013 wordt gewijzigd als volgt:

A

In de tabel in artikel 1 wordt bij nummer 3.7, Subsidieregeling sterktes in innovatie (FND haalbaarheidsprojecten), in kolom 5 ingevoegd: 03-06 t/m 23-09 en in kolom 6 ingevoegd: 600.000.

B

In de tabel in artikel 1 wordt bij nummer 3.9, Subsidieregeling sterktes in innovatie (FND-MKB-innovatieprojecten), in kolom 5 ingevoegd: 03-06 t/m 23-09 en in kolom 6 ingevoegd: 4.400.000.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 april 2013

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

I. Algemeen

Met deze wijziging van hoofdstuk 5 van de Subsidieregeling sterktes in innovatie wordt een wijziging doorgevoerd van de steunintensiteit voor FND-MKB-innovatieprojecten. De verschillende subsidiepercentages worden geüniformeerd tot één subsidiepercentage. Hiermee wordt aangesloten op de systematiek van de regeling tot wijziging van de Subsidieregeling sterktes in innovatie voor de invoering van subsidies ten bate van MKB Innovatiestimulering in de topsectoren (MIT). Doel hiervan is een vereenvoudiging voor de MKB ondernemer. Tevens wordt de wijze van verdeling van het subsidieplafond gewijzigd van volgorde van binnenkomst naar een volgorde van rangschikking van de aanvragen.

Met de wijziging van de Regeling openstelling en subsidieplafonds EZ 2013 worden de aanvraagperioden in 2013 en de bijbehorende subsidieplafonds vastgesteld voor FND haalbaarheidsprojecten en FND-MKB-innovatieprojecten.

Administratieve lasten

De verwachte administratieve lasten van de FND haalbaarheidsprojecten bedragen € 24.150, dit is 4,03 procent van het beschikbare subsidiebudget van € 600.000. De verwachte administratieve lasten van de FND-MKB-innovatieprojecten bedragen € 151.050, dit is 3,43 procent van het beschikbare subsidiebudget van € 4.400.000. De administratieve lasten zijn relatief lager dan vorig jaar door invoering van een uniform subsidiepercentage voor de FND-MKB-innovatieprojecten en vereenvoudigingen in de processen voor voortgangsrapportages, wijzigingsverzoeken en declaraties. Verder heeft deze regeling geen andere gevolgen voor de regeldruk naast de benoemde administratieve lasten.

Vaste verandermomenten

De inwerkingtredingsbepaling wijkt af van het in aanwijzing 174 van de Aanwijzingen voor de regelgeving inzake vaste verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Het betreft de openstelling van een subsidie waarvoor afwijking op grond van de uitzonderingsgrond, genoemd in het vierde lid, onderdeel a (de regelgeving heeft een directe relatie met andere jaarindelingen, zoals het subsidiejaar en het voorkomt nadelen voor de doelgroepen) in dit geval is toegestaan.

II. Artikelgewijs

Artikel I, onder A

Met dit artikel wordt artikel 5.21 gewijzigd. De subsidiepercentages worden gewijzigd en geüniformeerd tot 40 procent. Het subsidiepercentage voor een FND-MKB-innovatieproject was 35 procent van de subsidiabele kosten voor industrieel onderzoek en 25 procent voor experimentele ontwikkeling. Op grond van het tweede lid werden deze subsidiepercentages verhoogd met 10 procent indien subsidie werd verstrekt aan een MKB-ondernemer. Dit tweede lid vervalt, en in het eerste lid wordt bepaald dat het nieuwe subsidiepercentage 40 procent van de subsidiabele kosten is, voor zover deze betrekking hebben op industrieel onderzoek of op experimentele ontwikkeling.

Dit percentage valt binnen de grenzen van 5.1 van het staatssteunkader voor Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (2006/C 323/01), namelijk 50 procent voor industrieel onderzoek. Ook het hogere percentage voor experimentele ontwikkeling valt daarbinnen omdat de basissteunintensiteit van 25 procent voor experimentele ontwikkeling met 15 procentpunt verhoogd mag worden wanneer voldaan wordt aan 5.1.3, onder b) onderdeel i).

Deze wijziging past binnen de bestaande ‘Omnibus’-steunregeling N 56/2007, die in 2007 door de Europese Commissie werd goedgekeurd en in 2012 werd verlengd (2012/C 9652) en de daarin genoemde maximale steunpercentages.

Subsidie wordt verstrekt aan een deelnemer in een FND-MKB-samenwerkingsverband (artikel 5.19). Een dergelijk verband omvat minimaal twee MKB-ondernemers. Daarnaast kunnen kennisinstellingen en grotere ondernemingen bij de projecten betrokken zijn, maar mogen zij geen deel uitmaken van het samenwerkingsverband.

Artikel I, onder B

Met dit artikel wordt de wijze van verdeling van het subsidieplafond gewijzigd van volgorde van binnenkomst naar een volgorde van rangschikking van de aanvragen.

Artikel I, onder C

Door de wijziging naar een tendersystematiek is het noodzakelijk de formulering van artikel 5.24 daarmee in overeenstemming te brengen.

Artikel II

Met dit artikel worden de aanvraagperioden in 2013 en de bijbehorende subsidieplafonds vastgesteld voor FND haalbaarheidsprojecten en FND-MKB-innovatieprojecten.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven