Logo Gorinchem
Ontwerpbestemmingsplan ‘Zone industrielawaai als gevolg van het bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen en Stationsomgeving’ (thematische herziening), Gorinchem

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem maken bekend, op grond van artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor de zone industrielawaai als gevolg van het bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen en Stationsomgeving’ (thematische herziening).

Ligging plangebied

Het bestemmingsplan bestaat uit twee plangebieden:

  • de geluidzone rond industrieterrein ‘Langs de Linge’;

  • de geluidzone rond industrieterrein ‘Handelskade’.

Aanleiding bestemmingsplan

Op dit moment wordt een nieuw bestemmingsplan voor de bedrijventerreinen ‘Papland’, ‘Oost I’, ‘Tussen de Lingedijken’, ‘Handelskade’ en de Stationsomgeving voorbereid. Het bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen en stationsomgeving’ voorziet in de wettelijk verplichte actualisatie en heeft grotendeels een beheersfunctie en daarmee een conserverend karakter. Dit bestemmingsplan heeft met ingang van woensdag 6 februari 2013 tot en met dinsdag 5 maart 2013 in het kader van de inspraak ter visie gelegen. Parallel hieraan is het wettelijke vooroverleg ex artikel 3.1.1. Bro gevoerd.

‘Langs de Linge’, de formele naam van het gezoneerde industrieterrein ‘Tussen de Lingedijken’, en ‘Handelskade’ zijn gezoneerde industrieterreinen waar de vestiging van ‘grote lawaaimakers’ als bedoeld in artikel 41 van de Wet geluidhinder is toegestaan. Op grond van de Wet geluidhinder is daarom rond beide terreinen een geluidszone vastgesteld, waarbuiten de geluidsbelasting van alle bedrijven op het een terrein niet meer dan 50 dB(A) mag zijn. In het bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen en stationsomgeving’ wordt de begrenzing van het gezoneerde industrieterrein ‘Langs de Linge’ gewijzigd. Het zuidelijke deel van dit industrieterrein wordt gedezoneerd, waardoor het gezoneerde industrieterrein wordt verkleind. Hiermee samenhangend dient de geluidszone aan de zuidzijde van het industrieterrein te worden aangepast en verkleind. De begrenzing van het gezoneerde industrieterrein ‘Handelskade’ verandert niet in het bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen en Stationsomgeving’, maar de geluidszone rond het terrein wordt op een aantal punten geactualiseerd. Er is akoestisch onderzoek verricht om de nieuwe ligging van de zones vast te kunnen stellen. Middels het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan, thematische herziening, worden de nieuwe zones vastgelegd.

Geen mogelijkheid tot indienen zienswijzen

Op grond van artikel 1.3.1., lid 2 Bro wordt hier gemeld dat geen gelegenheid wordt geboden zienswijzen omtrent dit voornemen naar voren te brengen en dat er geen stukken ter visie worden gelegd. Het is ook niet mogelijk voor onafhankelijke instanties advies uit te brengen over het voornemen.

Wanneer het ontwerp bestemmingsplan gereed is, zal deze ter visie worden gelegd en kan iedereen een zienswijze naar voren brengen. Hierover volgt naar verwachting in het 2e kwartaal 2013 een publicatie in o.a. het huis-aan-huisblad ‘De Stad Gorinchem’.

Vragen of Inlichtingen?

Voor informatie over deze kennisgeving of over het op te stellen ontwerp bestemmingsplan kunt u contact opnemen met de heer A. Rietveld van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, via het telefoonnummer 0183 – 65 93 17. E-mailen kan naar a.rietveld@gorinchem.nl.

Gorinchem, 7 mei 2013

Burgemeester en wethouders van Gorinchem

Naar boven