logo Edam-Volendam
Vaststelling bestemmingsplan: ‘Gedeeltelijke herziening Oorgat e.o., perceel Oorgat 38’, Edam-Volendam

Burgemeester en wethouders van Edam-Volendam maken bekend, dat de raad in zijn vergadering van 25 april 2013 het bestemmingsplan ‘Gedeeltelijke herziening Oorgat e.o., perceel Oorgat 38’ met de daarbij bijbehorende bestanden heeft vastgesteld.

Eerder heeft de raad op 19 januari 2012 het bestemmingsplan ‘Oorgat e.o.’ gewijzigd vastgesteld. Ingesteld beroep tegen dit vaststellingsbesluit heeft voor de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State aanleiding gegeven dit vaststellingsbesluit van de raad te vernietigen voor wat betreft het plandeel voor het perceel Oorgat 38 voor zover het betreft de dubbelbestemming ‘Waarde – Edams-Volendams erfgoed’ en de bouwaanduiding ‘specifieke bouwaanduiding – karakteristiek waardevol bouwwerk’.

In diezelfde uitspraak (van 16 januari 2013, nr.: 201202161/1/R1) ziet de Afdeling aanleiding om met toepassing van artikel 8:72, vierde lid, onder a, en vijfde lid van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) de raad op te dragen – met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen – voor de vernietigde planonderdelen een nieuw besluit te nemen. Hiervoor heeft de raad een termijn van zestien weken gekregen.

Met deze gedeeltelijke herziening wordt uitvoering gegeven aan voornoemde uitspraak van de Afdeling, waarbij de overwegingen waarop het vernietigde planonderdeel heeft gesteund, nader zijn onderzocht, gemotiveerd en afgewogen. Naar aanleiding hiervan heeft de raad ervoor gekozen om de ‘specifieke bouwaanduiding – karakteristiek waardevol bouwwerk’ in samenhang met de dubbelbestemming ‘Waarde Edams-Volendams erfgoed’ opnieuw te verbinden aan het perceel Oorgat 38. Voorts is de planregeling gewijzigd door een beperkte verruiming van de gebruiksmogelijkheden van de stolp.

Inzien

Het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan ‘Gedeeltelijke herziening Oorgat e.o., perceel Oorgat 38’ met de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van 2 mei 2013 ter inzage bij het loket van de afdeling VROM, Mgr. C. Veermanlaan 1f in Volendam, tijdens de openingsuren van 9.00–12.30 uur. Buiten die uren kan het plan op afspraak worden ingezien (tel.: 0299–398449/398417).

Het raadsbesluit en het bestemmingsplan zijn tevens digitaal in te zien, via de website van de gemeente: www.edam-volendam.nl , klik op het tabblad Inwoner → Bouwen, wonen, monumenten → Bestemmingsplannen.

U kunt het bestemmingsplan ook rechtstreeks raadplegen via de landelijke voorziening: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0385.bpGHOorgat38-vg01 .

Beroep

Op de dag na die van de terinzagelegging, te weten 3 mei 2013, kan gedurende een termijn van 6 weken beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een beroep kan worden ingediend door iedere belanghebbende die bezwaar heeft tegen het bestemmingsplan ‘Gedeeltelijke herziening Oorgat e.o, perceel Oorgat 38’.

Indien u tot de hierboven genoemde categorie behoort, kunt u ook digitaal beroep instellen bij de Raad van State en/of een verzoek om voorlopige voorziening vragen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/ . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien gedurende de beroepstermijn naast een beroepschrift tevens een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Edam-Volendam, 1 mei 2013

Naar boven