Logo Oss
Vaststelling bestemmingsplan, beeldkwaliteitplan en besluit hogere waarde ‘Gezondheidscentrum en woonpark Saal van Zwanenbergsingel-Oss-2013’, Oss

De gemeenteraad van Oss heeft op 25 april 2013 het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan ‘Gezondheidscentrum en woonpark Saal van Zwanenbergsingel-Oss-2013’ vastgesteld. Burgemeester en wethouders van Oss hebben op 5 maart 2013 een besluit hogere waarde genomen. Hieronder leggen wij uit wat dit inhoudt. Ook leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde.

Wat is een bestemmingsplan?

In een bestemmingsplan staat welke functies grond heeft. Bijvoorbeeld wonen, natuur, recreatie of bedrijf. Ook regelt een bestemmingsplan of men op die grond mag bouwen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als u een vergunning vraagt om te bouwen. De gemeente kijkt dan of uw bouwplannen in het bestemmingsplan passen.

De gemeenteraad stelt bestemmingsplannen vast. Dit staat in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening.

Waar gaat het bestemmingsplan ‘Gezondheidscentrum en woonpark Saal van Zwanenbergsingel-Oss-2013’ over?

Het bestemmingsplan gaat over het gebied tussen de Saal van Zwanenbergsingel, de Joannes Zwijsenlaan, de achtertuinen van de woningen aan de Kortfoortstraat en de Tulpstraat. In 2013 vertrekt het ziekenhuis naar Uden. Op de locatie van het ziekenhuis komt een gezondheidscentrum. Ook komen er woningen en appartementen.

Van 20 december 2012 tot en met 30 januari 2013 kon u reageren op het ontwerp van het bestemmingsplan. Het vastgestelde bestemmingsplan is niet gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Wat is een beeldkwaliteitplan?

Een beeldkwaliteitplan bepaalt de uitgangspunten voor de architectonische uitwerking van het bestemmingsplan.

Waar gaat dit beeldkwaliteitplan over?

Dit beeldkwaliteitplan gaat over de architectuur van de toekomstige gebouwen die worden gerealiseerd in het plangebied. Het beeldkwaliteitplan zorgt voor eenheid op landschappelijk en architectonisch niveau.

Wat houdt het besluit hogere waarde in?

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om woningen en appartementen te bouwen. De nieuwe woningen krijgen meer geluidhinder dan de wettelijke voorkeursgrenswaarde. Die geluidhinder komt van het verkeer op de Saal van Zwanenbergsingel en/of de Joannes Zwijsenlaan. Met het besluit hogere waarde regelen wij dat deze grotere geluidbelasting is toegestaan. De Wet geluidhinder laat dit toe.

Welke stukken kunt u inzien?

U kunt vanaf donderdag 9 mei 2013 tot en met woensdag 19 juni 2013 de volgende stukken inzien:

  • het besluit van de gemeenteraad over het bestemmingsplan

  • het bestemmingsplan

  • andere stukken over het bestemmingsplan, zoals de toelichting en de bijlagen daarvan

  • het besluit van burgemeester en wethouders over de hogere waarde

  • het beeldkwaliteitplan

Waar en hoe kunt u de stukken inzien?

U kunt de stukken inzien:

  • op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl

  • op de gemeentelijke website www.ruimtelijkeplannen-oss.nl

  • bij de balie Publieksvoorlichting in het gemeentehuis aan de Raadhuislaan 2 in Oss; de balie is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, op donderdag tot 19.00 uur

De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op http://bestemmingsplan.oss.nl/RO-online/0828 .

Het identificatienummer van het bestemmingsplan is NL.IMRO.0828.BPgzowoonparkoss-VG01 .

Wat kunt u doen als u het niet eens bent met het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde?

Bent u het niet eens met het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde? Dan kunt u hiertegen beroep instellen. Dat wil zeggen dat u een brief (een ‘beroepschrift’) stuurt aan de Raad van State. Daarin legt u uit waarom u het er niet mee eens bent. U kunt dit doen van 9 mei 2013 tot en met 19 juni 2013.

U kunt uitsluitend beroep instellen als u:

  • een zienswijze heeft ingediend over het ontwerpbestemmingsplan of het ontwerpbesluit hogere waarde. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Hebt u geen zienswijze ingediend? Dan kunt u toch beroep instellen. U moet dan aantonen dat u redelijkerwijs geen zienswijze hebt kunnen indienen,

  • én een belang heeft bij het bestemmingsplan of het besluit hogere waarde.

Voor het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan geldt nog het volgende.

Het bestemmingsplan laat de bouw van meer dan 12 woningen toe. Daardoor is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u in uw beroepschrift moet aangeven waarom u het niet eens bent met het bestemmingsplan. U mag dit na afloop van de beroepstermijn niet meer aanvullen.

U stuurt uw beroepschrift aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA DEN HAAG

Stelt u tijdig beroep in? Dan kunt u de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dit betekent dat de Voorzitter een voorlopige uitspraak doet over uw beroep. De Afdeling doet dan later een definitieve uitspraak. De Voorzitter kan alleen een voorlopige uitspraak doen als er snel een uitspraak nodig is.

U moet betalen om beroep in te stellen of een voorlopige voorzien te vragen. Op de site www.raadvanstate.nl leest u hoeveel u moet betalen en hoe u dit doet.

Wanneer treden het bestemmingsplan en het besluit hogere waarde in werking?

Het bestemmingsplan en het besluit hogere waarde treden in werking op 20 juni 2013. Maar ze treden later in werking als er iemand binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indient. De inwerkingtreding hangt dan af van de uitspraak van de Voorzitter.

Hebt u nog vragen?

Hebt u nog vragen over deze publicatie? Belt u dan met mevrouw Steemers van de afdeling Stedelijke Ontwikkeling, telefoonnummer 14 0412.

Naar boven