Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 26 april 2013, nr. WJZ/13051260, tot wijziging van het besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

a. Onderdeel a komt te luiden:

a. minister:

Minister van Economische Zaken;

b. Onderdeel b komt te luiden:

b. NVWA:

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit;

c. In onderdeel c wordt ‘VWA’ vervangen door: NVWA.

d. De onderdelen f, h en i vervallen.

e. Onderdeel g wordt geletterd f en de onderdelen j tot en met q worden geletterd g tot en met n.

B

In de artikelen 2, 3, 6 en 8 wordt ‘VWA’ telkens vervangen door: NVWA.

C

De artikelen 5 en 5b vervallen.

D

Artikel 5c, eerste lid, onder d, komt te luiden als volgt:

  • d. in welke van een van de categorieën 'verscherpt toezicht', 'te verbeteren' of 'voldoet' het bedrijf of de locatie op basis van de controlebevindingen is geplaatst.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 26 april 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Dit besluit strekt tot wijziging van het Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA (hierna: beleidsregels).

Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur en de genoemde beleidsregels worden bepaalde controlegegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) actief openbaar gemaakt.

De belangrijkste wijziging betreft de openbaar te maken informatie inzake controles van de NVWA bij horecabedrijven op de toepassing van regels inzake productveiligheid, voedselveiligheid en gezondheid. De wijziging houdt in dat deze bedrijven niet meer worden ingedeeld in de zogenaamde risicocategorieën ‘permanent risico’, ‘beperkt risico’ of ‘nagenoeg geen risico’, maar dat ze per thema, bijvoorbeeld veilig voedsel, de volgende oordelen krijgen: ‘verscherpt toezicht’, ‘te verbeteren’ of ‘voldoet’.

Deze andere wijze van openbaarmaking is aangekondigd in de brieven hierover van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer van 14 april 2011 en 7 augustus 2012. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bereidt een wijziging van de Gezondheidswet voor waarin de openbaarmaking van de controlegegevens van de NVWA bij wet geregeld wordt. Daarin zal ook de nieuwe aanpak van de NVWA verder worden uitgewerkt.

Met onderhavig besluit vervalt verder de basis voor actieve openbaarmaking van controlegegevens van het gebruik van vloeibaar frituurvet (artikel 5) en de controlegegevens van te verhuren doe-het-zelf apparatuur (artikel 5b), aangezien deze controleprogramma’s beëindigd zijn. De daarmee samenhangende begripsomschrijvingen in artikel 1 onder f, h en i komen daarmee ook te vervallen. Tot slot is het besluit aangepast met betrekking tot de huidige naamstelling van het Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven