Logo Menterwolde
Terinzagelegging ontwerpbestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen Zuidbroek’, ontwerp ‘Nota Industrielawaai’ en ontwerpbesluit ‘hogere waarde wegverkeerslawaai’, Menterwolde

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Menterwolde maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen Zuidbroek’ en de ontwerp ‘Nota Industrielawaai’ ter inzage liggen. Tevens ligt op grond van artikel 110c Wet geluidhinder het ontwerpbesluit ‘Hogere waarde wegverkeerslawaai woningen Gouden Driehoek’ ter inzage.

Plangebied

Het ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op het gehele gebied van het bedrijventerrein ‘de Gouden Driehoek’ en het oostelijk deel van het ‘oude’ industrieterrein aan de Industrieweg.

Zakelijke inhoud ontwerpbestemmingsplan

Er zijn diverse redenen om de bestemmingsplannen voor beide bedrijventerreinen te actualiseren. In de eerste plaats is er de verplichting vanuit de Wet ruimtelijke ordening om bestemmingsplannen elke tien jaar te herzien en te digitaliseren. Ten tweede worden de ruimtelijke aspecten van de beeldkwaliteitsvisie en beeldkwaliteitsplannen en de in daarin opgenomen interne thematisering, vertaald in de bestemmingsplanregels. En ten derde kan met een actueel bestemmingsplan snel en adequaat op marktwensen ingespeeld worden.

Het bestemmingsplan Bedrijventerreinen Zuidbroek wordt aangemerkt als conserverend met voldoende ruimte voor dynamiek. Uitgangspunt is de bestaande situatie (inclusief verleende ontheffingen). Voor de nog uit te geven kavels zijn zo ruim mogelijke kaders voor ontwikkelingen opgenomen.

Zakelijke inhoud ontwerp nota Industrielawaai

Rondom het bedrijventerrein Industrieweg is in het verleden een geluidszone voor het industrielawaai vastgesteld. Op dit bedrijventerrein zijn echter geen geluidszoneringsplichtige inrichtingen meer aanwezig. Gelet op de gewenste thematisering is nieuwvestiging van geluidszoneringsplichtige inrichtingen uitgesloten. Het bedrijventerrein Industrieweg is hierdoor niet langer een industrieterrein in de zin van de Wet geluidhinder. Hierdoor komen de geluidszone en de vastgestelde hogere waarden voor omliggende burgerwoningen te vervallen.

Ter vervanging van de geluidszone en het bijbehorende zonebeheer is een Nota industrielawaai Bedrijventerreinen Zuidbroek opgesteld. In deze nota is het gemeentelijk beleid vastgelegd voor het geluid veroorzaakt door bedrijven op de bedrijventerreinen. De nota heeft primair tot doel om een kader te scheppen dat richtinggevend is voor het onderdeel industrielawaai, dat met name aan de orde komt bij de uitgifte van kavels, de beoordeling van verzoeken om af te wijken van het bestemmingsplan, de beoordeling van vergunningsaanvragen en meldingen op grond van de Wet milieubeheer en het stellen van geluidsvoorschriften op grond van deze wet.

De nota industrielawaai bevat een akoestisch verdeelplan. In een akoestisch verdeelplan is per perceel een zekere geluidsruimte per m2 vastgelegd. De beschikbare geluidsruimte per perceel is gelijk aan een kengetal (de ruimte) dat hoort bij een milieucategorie. Het akoestisch verdeelplan voor de toekomstige situatie is vertaald in de interne milieuzonering van het bestemmingsplan.

Zakelijke inhoud hogere waarden wegverkeerslawaai

Er is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de te verwachten geluidsbelasting vanwege het wegverkeer voor eventuele nog te realiseren bedrijfswoningen op het bedrijventerrein ‘de Gouden Driehoek’. Uit dit onderzoek blijkt dat de nog te realiseren woningen een geluidsbelasting ondervinden die hoger is dan de voorkeursgrenswaarde. Naar aanleiding hiervan is een ontwerpbesluit hogere waarde opgesteld.

Vooroverleg

Het ontwerp van het bestemmingsplan is eerder onderwerp geweest in het wettelijke vooroverleg. Het vooroverleg heeft aanleiding gegeven tot enkele wijzigingen. Een samenvatting van de ingekomen overlegreacties en de gemeentelijke reactie hierop is opgenomen in de bij het bestemmingsplan behorende nota van inspraak- en overlegreacties. Daarnaast hebben de inspraakreacties geleid tot een wijziging van het plangebied. Voor het meest westelijke deel van het ‘oude’ industrieterrein aan de Industrieweg wordt een afzonderlijk ontwerpbestemmingsplan opgesteld alsmede een bijgestelde versie van de Nota Industrielawaai.

Het plan inzien

Met ingang van 25 april 2013 liggen het ontwerpbestemmingsplan, de ontwerp Nota Industrielawaai en het ontwerpbesluit hogere waarde met bijbehorende stukken gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage. U kunt de plannen inzien in het gemeentehuis (kamer 203) aan de Kerkstraat 2 te Muntendam. Digitaal kunt u de plannen raadplegen via www.menterwolde.nl onder het kopje bestemmingsplannen. Op deze website vindt u ook een link naar de bestemmingsplannen op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl en een link waar de bronbestanden beschikbaar zijn gesteld.

Reageren op de plannen (indienen zienswijzen)

Tot en met 5 juni 2013 kan c.q. kunnen:

  • iedereen zienswijzen indienen tegen het ontwerpbestemmingsplan;

  • belanghebbenden een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hogere waarde en de ontwerp Nota industrielawaai, voor zover betrekking hebbende op het plangebied van het ontwerpbestemmingsplan, kenbaar maken.

Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van Menterwolde, Postbus 2, 9649 ZG Muntendam. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze moet u een afspraak maken met het cluster Beleid, de heer W.Vink, tel. (0598) 658878 of de heer R. Hazekamp, tel. (0598) 658881. De tijdig ingediende zienswijzen worden betrokken bij de verdere besluitvorming over de plannen.

Naar boven