Logo Beverwijk
Bestemmingsplan ‘Haven de Pijp – Parallelweg’ met reactieve aanwijzing, Beverwijk

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan “Haven de Pijp – Parallelweg” van de gemeente Beverwijk en een reactieve aanwijzing van de provincie Noord-Holland. NL.IMRO.0375.BPhavendepijp-VG01 en NL.IMRO.0375.BPhavendepijp-RA01.

Artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maakt bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 28 februari 2013 een bestemmingsplan heeft vastgesteld voor “Haven de Pijp – Parallelweg”. Het gebied waarop dit plan betrekking heeft wordt globaal begrensd door de gemeentegrens met Velsen, de Kanaalweg, de Klomp, de Industrieweg, de Parallelweg en de A-22. Fort Velsen valt ook onder dit nieuwe bestemmingsplan. (Onderdeel van de Stelling van Amsterdam).

Ten behoeve van het plangebied is onderzoek gedaan naar relevante aspecten waaronder de waterhuishouding, archeologie, cultuurhistorie, bodemgesteldheid, geluid, luchtkwaliteit, geur- en stofhinder, ecologie, externe veiligheid, duurzaamheid waarvan de resultaten en bevindingen in het plan zijn opgenomen.

Een exploitatieplan wordt niet ontwikkeld omdat er geen kosten worden gemaakt die verhaald moeten worden of omdat kosten voor bepaalde ontwikkelingen al anderszins verzekerd zijn.

Zoals eerder aangegeven zijn nieuwe ideeën / plannen vrijwel niet meegenomen in dit bestemmingsplan omdat is gekozen voor een aanpak waarbij op korte termijn een bestemmingsplan tot stand kon komen teneinde te voldoen aan de wettelijke eis dat bestemmingsplannen op 1 juli 2013 actueel moeten zijn. Nieuwe ontwikkelingen worden zonodig later afzonderlijk afgewogen en niet uitgesloten is dat er dan voor onderdelen een nieuw besluit wordt genomen.

In het ontwerpbestemmingsplan is o.a. rekening gehouden met het feit dat het hier om een (geluid)gezoneerd bedrijventerrein gaat. De Parallelweg is gedeeltelijk bestemd voor detailhandel voor de woonbranche of voor vormen van detailhandel die door aard en omvang niet passend zijn in het centrum van Beverwijk, terwijl bestaande detailhandel is ingepast. Ook is rekening gehouden met volumineuze vormen van detailhandel / bouwmarkten, e.d. die minder passen in een binnenstad, maar wel binnen de aangewezen locaties van dit plan. De externe veiligheid is o.a. in beeld gebracht door veiligheidszones aan te geven. De Kistendam (overlaadpunt/ overslag) bij de haven is wel meegenomen in dit plan en tenminste juridisch mogelijk gemaakt op een aangegeven locatie. Ook zijn alle relevante (milieu) berekeningen t.a.v. die Kistendam opgenomen in het plan.

De Stelling van Amsterdam (Fort Velsen) is als aangewezen monument beschermd, terwijl er toch een mogelijkheid is gevonden om de bestemming bedrijven op te nemen, zoals ook in het voorgaande bestemmingsplan was voorzien.

Bij de bijlagen (geïntegreerd in het plan) bevinden zich in ieder geval de volgende stukken:

de milieuparagraaf met aandacht voor de onderbouwing dat van een mer-procedure kon worden afgezien; geluidaspecten (zonering); externe veiligheid o.a. m.b.t. LPG; route gevaarlijke stoffen; buisleidingen; bodemgesteldheid; luchtkwaliteit en verder is o.a. aandacht besteed aan de watertoets; archeologie en cultuurhistorie en ecologie. Ook de uitvoerbaarheid van het plan is behandeld.

Tevens zijn de resultaten van inspraak en overleg als bijlage opgenomen.

Op 13 juli 2011 is reeds een vooraankondiging gedaan dat voor dit gebied een nieuw plan ontwikkeld zou gaan worden. Na deze datum is een voorontwerpplan opgesteld dat gedurende zes weken ter visie heeft gelegen vanaf 13 januari 2012 en op 8 februari 2012 is in de raadzaal van het stadhuis van Beverwijk een informatie- / inspraakavond georganiseerd voor belangstellenden. Vervolgens is het plan als ontwerpplan ter visie gelegd gedurende 6 weken vanaf 7 september 2012 tot en met 18 oktober 2012. Zienswijzen die toen zijn ingediend zijn, waar nodig, verwerkt in het ontwerpplan dat opnieuw ter visie heeft gelegen en als zodanig is de raad nu gekomen tot een gewijzigde vaststelling van het plan.

De gewijzigde vaststelling heeft er toe geleid dat de provincie Noord-Holland heeft besloten een reactieve aanwijzing te geven op basis van artikel 3.8, lid 6 van de Wet ruimtelijke ordening. Deze aanwijzing heeft tot gevolg dat de volgende onderdelen geen deel blijven uitmaken van het bestemmingsplan:

  • 1. de functieaanduiding ‘specifieke vorm van wonen – tjalk’;

  • 2. de functieaanduiding ‘woonschepenligplaats’;

  • 3. het bouwvlak met de bestemming ‘wonen’.

Deze onderdelen vervallen op de verbeelding.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Haven de Pijp – Parallelweg” met de bijlagen, de nota met de ingediende zienswijzen en de doorgevoerde wijzigingen, het raadsvoorstel en -besluit en de reactieve aanwijzing van de provincie Noord-Holland liggen in het kader van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en de artikelen 3.40 e.v. alsmede afdeling 3.7 van de Algemene wet bestuursrecht gedurende 6 weken ter visie met ingang van vrijdag 19 april 2013 (tot en met donderdag 30 mei 2013).

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan betreffen o.a. de in het gebied aanwezige slibdrooginstallatie die een specifieke aanduiding heeft gekregen om de gebruiksmogelijkheden zeker te stellen; de opname van een foodplaza via een afzonderlijk traject waarbij rekening gehouden dient te worden met de eisen omtrent externe veiligheid. Wijzigingsmogelijkheden die inspelen op nieuwe regelgeving rond externe veiligheid; een expliciete passage over de mogelijkheden voor niet-havengebonden bedrijven rond de haven en een specifieke aanduiding voor een zelfbedieningsgroothandel.

De genoemde stukken kunnen worden ingezien in de omschreven periode op werkdagen bij het Publieksbureau van het Stadhuis van Beverwijk, Stationsplein 48.

Het Publieksbureau is geopend op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur en op overige werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. Alleen op dinsdag zijn de openingstijden van 9.00 tot 12.30 uur.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan (vaststellingsbesluit) en de reactieve aanwijzing van de provincie kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, door

  • degenen die zienswijzen hebben ingebracht én belanghebbenden zijn;

  • belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht.

Tegen wijzigingen (ten opzichte van het ontwerpplan) bij de vaststelling (en tegen de reactieve aanwijzing) kan door iedere belanghebbende beroep worden ingesteld.

Beroep kan alleen worden ingesteld in de periode waarin de stukken gedurende genoemde 6 weken ter inzage liggen.

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift wordt van de zijde van genoemde Afdeling bestuursrechtspraak een griffierecht in rekening gebracht van € 160,-- voor natuurlijke personen en € 318,-- voor rechtspersonen, zoals verenigingen. (Zie www.raadvanstate.nl ).

U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019; postcode 2500 EA te ’s-Gravenhage.

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het vaststellingsbesluit van dit bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Totdat op het beroep is beslist kan een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening). Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd van € 160,-- voor natuurlijke personen en € 318,-- voor rechtspersonen.

NB. Het bestemmingsplan met bijlagen is ook digitaal te raadplegen en te downloaden (pdf) via onze website www.beverwijk.nl onder de rubriek “Beleid” en dan naar ruimtelijke plannen. Het bestemmingsplan is tevens te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl . Op deze laatst genoemde website staat het bestemmingsplan aangegeven zoals dat sinds 1 januari 2010 is voorgeschreven (imro-gecodeerd; nummer NL.IMRO.0375.BPhavendepijp-VG01 en nummer NL.IMRO.0375.BPhavendepijp-RA01 ). Dit plan ziet er anders uit dan de analoge (papieren) versie, maar heeft wel dezelfde betekenis. Indien er toch verschillen geconstateerd worden heeft de wetgever bepaald dat het digitale (imro-gecodeerde) plan doorslaggevend is.

Beverwijk, 17 april 2013.

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven