Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Hansweert’

Algemeen

Op grond van artikel 3.8, lid 4, van de Wet ruimtelijke ordening maken wij bekend dat de gemeenteraad van Reimerswaal op 22 november 2011 het bestemmingsplan ‘Hansweert’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Om eenvoud in de juridisch-planologische situatie van Hansweert te creëren, in te spelen op de huidige ruimtelijke behoeften in de kern en aan te sluiten bij de actuele wetgeving in de vorm van de Wro is gewerkt aan het opstellen van één bestemmingsplan voor Hansweert dat de planologische situatie vastlegt. Het bestemmingsplan betreft een hoofdzakelijk consoliderend plan, waarbij alle ruimtelijke aspecten zijn getoetst en onderbouwd. Daarnaast wordt aan een aantal nieuwe ontwikkelingen planologisch ruimte geboden. Het betreft de ontwikkelingen ‘Tramper II’, ‘Maria-Oord’ en de jeugdsoos.

Het vastgestelde bestemmingsplan bevat de volgende wijzigingen ten opzichte van het ontwerpplan:

Toelichting

  • Naar aanleiding van een van de zienswijzen is in de toelichting verduidelijkt waarom de bestemming ‘gemengde bebouwing met bijbehorende erven’, zoals is opgenomen in het vigerende bestemmingsplan, niet meer wordt gehanteerd. Dit is in het kader van de SVBP (Standaard Voor BestemmingsPlannen) 2008.

  • Externe veiligheid: De onderbouwing van het groepsrisico in de toelichting van het bestemmingsplan is aangescherpt. De conclusies met betrekking tot het groepsrisico en de externe veiligheid zijn niet gewijzigd.

  • Archeologie: Verwerking van het nieuwe archeologiebeleid.

  • Maria-Oord: Op basis van een reactie van de initiatiefnemers van Maria-Oord zijn tekstuele aanpassingen gedaan op de desbetreffende pagina’s van de toelichting.

  • Bedrijf: In de toelichting is verduidelijkt dat bij de specifieke aanduidingen binnen de bestemming bedrijf ter plaatse een hogere milieucategorie is toegestaan dan op de verbeelding in eerste instantie is aangegeven. De bij de specifieke aanduiding horende hogere milieucategorie is in de regels bepaald en in de toelichting nader toegelicht. Een voorbeeld van een dergelijke aanduiding is de ‘specifieke vorm van bedrijf - constructiebedrijf’ op het terrein van Van der Straaten. Ter plaatse van deze aanduiding is een constructie-bedrijf met categorie 4.2 is toegestaan, anders dan de categorie 3.1/3.2 die ter plaatse direct aangeduid is binnen de bestemming Bedrijf.

Regels

  • Speelvoorzieningen: In het ontwerpbestemmingsplan is ten behoeve van speelvoorzieningen op openbaar groen een maximale bouwhoogte tot 3 meter opgenomen. In de praktijk blijkt dit niet voldoende te zijn voor plaatsing van de meeste speelvoorzieningen. De maximale bouwhoogte van speelvoorzieningen is daarom veranderd in 3,5 meter.

  • Archeologie: Verwerking van het nieuwe archeologiebeleid. Er zijn, conform dit nieuwe beleid, vier waarde-archeologie aanduidingen in de regels opgenomen.

  • Bedrijf: In de bestemmingsomschrijving is verduidelijkt dat bij de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf - constructiebedrijf’ (terrein Van der Straaten) een bedrijf met categorie 4.2 is toegestaan, ongeacht of op de verbeelding een andere bedrijfscategorie is aangeduid;

Verbeelding

  • Jeugdsoos: Ten behoeve van de bouw van een jeugdsoos in de woonwijk Kanaalarm is een bouwvlak opgenomen met de bestemming ‘Maatschappelijk’. Uit nader akoestisch onderzoek, in het kader van de omgevingsvergunning, is gebleken dat deze enkele tientallen meters richting het oosten diende te worden geplaatst. Om deze reden is ook het bouwvlak in het bestemmingsplan verplaatst.

  • Natuurbestemming Amos: Ten oosten van het bedrijf Van der Straaten aan de Werfdijk 6 te Hansweert is een perceel aan de Westhavendijk gesitueerd dat voorheen bestemd was ten behoeve van bedrijfsfuncties. De aanwezige bedrijven zijn gesaneerd en de vrijgekomen grond is vervolgens bestemd als ‘Natuur’, aansluitend op de bestemming van de naastgelegen gronden van Amos. Deze bestemmingswijziging is naar aanleiding van een zienswijze, gewijzigd in de bestemming ‘Groen’. Hiermee wordt voorkomen dat van het perceel een externe werking van natuur zou kunnen uitgaan ten behoeve van de bedrijfsvoering van Van der Straaten.

  • Maartenbroersweg 15: Naar aanleiding van een verzoek van de bewoners van de Maartenbroersweg 15 is de bestemming ‘Tuin’ ingeperkt. Dit geldt tevens voor de bestemming ‘Tuin’ ter plaatse van Maartenbroersweg 9 en 7. Hierdoor is het mogelijk om – tot circa 3 meter uit de perceelsgrens aan de voorkant – een schutting tot 2 meter hoog in de tuin te plaatsen. In het ontwerpbestemmingsplan was dit slechts mogelijk tot aan de achtergevel van de woning. Met deze aanpassing wordt aangesloten bij de regeling die op de andere hoeken in Hansweert is voorgesteld.

  • De bebouwingsruimte van de desbetreffende bedrijfsgronden is in het ontwerpbestemmingsplan per abuis beperkt ten opzichte van de vigerende regeling. Dit is hersteld.

  • Er is een aanduiding opgenomen om de verleende omgevingsvergunning betreffende de huisvesting van arbeidsmigranten in het bestemmingsplan te regelen.

  • Archeologie: Verwerking van het nieuwe archeologiebeleid. Er zijn, conform dit nieuwe beleid, vier waarde-archeologie aanduidingen op de verbeelding opgenomen.

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ligt van donderdag 19 januari 2012 tot en met woensdag 29 februari 2012 (inclusief onderliggende stukken) voor iedereen ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis aan het Oude Plein 1 in Kruiningen. Het gemeentehuis is van maandag tot en met donderdag geopend van 09.00 uur tot 14.00 uur, op vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur en verder uitsluitend op afspraak. Zo’n afspraak kunt u maken via het doorkiesnummer (0113) 395 395. U kunt het vastgestelde bestemmingsplan en de onderliggende stukken ook via het internet inzien. Daartoe raadpleegt u www.Reimerswaal.nl, vervolgens kiest u aan de rechterzijde onder ‘Snel naar‘ voor ‘Bestemmings- en ruimtelijke plannen’. Vervolgens vindt u de stukken door op de plannen van Hansweert te klikken.

Rechtsmiddelen en inwerkingtreding

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij dit niet heeft gedaan, kan gedurende de termijn van terinzagelegging tegen het vaststellingsbesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voorts kan een belanghebbende gedurende genoemde termijn beroep instellen tegen de door de raad bij vaststelling van het plan aangebrachte wijzigingen. Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van genoemde Afdeling.

Het besluit en daarmee het bestemmingsplan treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van genoemde Afdeling wordt ingediend. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Contactpersoon

Voor eventueel gewenste nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Wijkhuijs van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling. Zij is bereikbaar via doorkiesnummer (0113) 395235.

Kruiningen, 18 januari 2012

Namens burgemeester en wethouders van Reimerswaal, S. Reubens, wnd. hoofd afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Naar boven