Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 mei 2012, nr. 2012-0000272608, houdende wijziging van de Modellenregeling Kieswet en Kiesbesluit 2010, in verband met de aanstaande verkiezing van de leden van Tweede Kamer

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel D 3 van de Kieswet;

Besluit:

ARTIKEL I

In de bijlage bij de Modellenregeling Kieswet en Kiesbesluit 2010 wordt model D 3-1 vervangen door het model in de bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de bijlage en de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W.E. Spies.

BIJLAGE

ALGEMENE TOELICHTING

Wie kan deelnemen?

Bent u Nederlander en woont u buiten Nederland dan hebt u kiesrecht voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. Wel moet u op de dag van de stemming 18 jaar of ouder zijn en niet zijn uitgesloten van het kiesrecht.

Nederlanders die wonen op Aruba, Curaçao of Sint Maarten kunnen alleen deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen als zij minimaal tien jaar in Nederland hebben gewoond of als zij in Nederlandse openbare dienst werkzaam zijn. Ook de Nederlandse echtgenoot/geregistreerde partner/levensgezel en de kinderen van degenen die in Nederlandse openbare dienst zijn en met hem/haar een gezamenlijke huishouding voeren, hebben kiesrecht voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer. Zie ook toelichting punt 5.

Registratie verplicht voor deelname

U kunt alleen deelnemen aan de verkiezingen als u zich vooraf als kiezer laat registreren. Alleen als u bent geregistreerd, krijgt u stembescheiden toegestuurd. Daarvoor moet u bijgaand formulier invullen, ondertekenen en verzenden. Dit registratieformulier moet u bij elke verkiezing opnieuw invullen en opsturen. U dient tevens bewijsstukken van uw Nederlanderschap bij te voegen (zie punt 5). Dit is nodig om vast te stellen of u kiesgerechtigd bent.

U kunt vanaf zes maanden voor de dag van de stemming verzoeken om te worden geregistreerd. Uiterlijk zes weken voor de dag van de stemming dient het verzoek te zijn ontvangen door het orgaan waarbij u het verzoek moet indienen. De stembescheiden (stembiljet en briefstembewijs) worden u ongeveer een maand voor de dag van de stemming toegestuurd.

Voor precieze data zie www.denhaag.nl/verkiezingen of www.kiesraad.nl.

Hebt u zich al eerder geregistreerd als kiezer in het buitenland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer (of het Europees Parlement), dan bent u opgenomen in het semi-permanente register ‘Kiezers buiten Nederland’ van de gemeente ’s-Gravenhage. U krijgt in dat geval dit registratieformulier automatisch toegezonden. Om vervuiling van het register te voorkomen, is in de wet opgenomen dat uw gegevens automatisch uit het register worden verwijderd als u zich voor een volgende verkiezing niet registreert. Wel kunt u opnieuw om opname in het register vragen.

Als uw persoons- of adresgegevens zich tussentijds wijzigen, moet u dit zelf doorgeven aan de gemeente ’s-Gravenhage (Verkiezingen, postbus 12620, 2500 DL Den Haag, of e-mail: kbn.verkiezingen@denhaag.nl).

Hoe werkt het stemmen vanuit het buitenland

Nederlandse kiezers die buiten Nederland wonen, kunnen op drie manieren deelnemen aan de verkiezingen: per brief, bij volmacht of door zelf in Nederland hun stem uit te brengen. Zie hiervoor verder de toelichting bij punt 6.

Let op: Het is niet mogelijk om via internet te stemmen. Het Nederlandse kabinet heeft gelet op de discussies die gevoerd zijn over het stemmen per internet besloten aan de experimenten met internetstemmen geen vervolg te geven.

Register ‘Kiezers buiten Nederland’

Hebt u zich al eerder geregistreerd als kiezer in het buitenland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer (of het Europees Parlement) dan bent u opgenomen in het semi-permanente bestand ‘Kiezers buiten Nederland’ van de gemeente ’s-Gravenhage. U krijgt in dat geval dit registratieformulier automatisch toegezonden. Om vervuiling van het bestand te voorkomen, is in de wet opgenomen dat uw gegevens automatisch uit het bestand worden verwijderd als u zich voor een volgende verkiezing van de Tweede Kamer niet registreert. Dit betekent dat u bij de daarop volgende verkiezing geen registratieformulier zult ontvangen. Wel kunt u opnieuw om opname in het bestand verzoeken.

Uw verzoek dient schriftelijk bij Burgemeester en wethouders van ’s-Gravenhage, Verkiezingen KBN, Postbus 12620, 2500 DL Den Haag, te worden ingediend.

Bij tussentijdse wijziging van uw persoonsgegevens dient u deze zelf door te geven aan: Burgemeester en wethouders van de gemeente ’s-Gravenhage (Verkiezingen KBN, postbus 12620, 2500 DL Den Haag, of e-mail: kbn.verkiezingen@denhaag.nl).

Beroep

Als de gemeente ’s-Gravenhage uw registratie weigert, stuurt de gemeente het formulier aan u terug met opgave van de reden van de afwijzing. Dit is een besluit. Op grond van de Kieswet en de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit in beroep gaan. U moet dan schriftelijk beroep instellen binnen zes weken na de dag van verzending van het besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het is raadzaam om meteen na ontvangst van het besluit het beroep in te stellen, wilt u nog een kans op deelname aan de verkiezing hebben. Aan het instellen van beroep zijn kosten (griffierecht) verbonden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op www.denhaag.nl/verkiezingen en www.kiesraad.nl of kunt u contact opnemen met de gemeente ’s-Gravenhage (Verkiezingen KBN, postbus 12620, 2500 DL Den Haag, of e-mail: kbn.verkiezingen@denhaag.nl).

Op de websites vindt u meer informatie over de verkiezingen en vindt u links naar andere relevante websites.

PUNTSGEWIJZE TOELICHTING

Punt 1, 2 en 3

Hier vult u uw persoons- en adresgegevens in. Uw gegevens in het semi-permanente bestand ‘Kiezers buiten Nederland’ zijn hier al ingevuld. U kunt eventuele wijzigingen aanbrengen. Het invullen van een e-mailadres is optioneel. Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om u de bevestiging van uw registratie en eventuele berichten over verkiezingen te sturen.

Als u een burgerservicenummer heeft, vindt u dat op uw paspoort en uw Nederlandse identiteitskaart (onder het kopje persoonsnummer). Indien u geen burgerservicenummer heeft of deze niet bij u bekend is, hoeft u niets in te vullen. Uw registratie wordt niet geweigerd als uw burgerservicenummer op het registratieformulier ontbreekt.

Punt 4

De stembescheiden worden half augustus verstuurd. U kunt uw stembescheiden op een ander adres dan uw woonadres ontvangen. Dit laatste kan bijvoorbeeld nuttig zijn als u in augustus zelf in Nederland bent en uw stembescheiden daar wilt ontvangen of als u zelf uw stem in Nederland wilt uitbrengen (zie punt 6). Dit adres wordt alleen voor deze verkiezing gebruikt en daarna verwijderd.

Punt 5

Om vast te stellen of u kiesgerechtigd bent, moet u een bewijs bijsluiten dat u Nederlander bent. Een kopie van de bladzijde van een geldig Nederlands nationaal paspoort of van een geldige identiteitskaart van Nederland of van Aruba, Curaçao of Sint Maarten of de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba waarop uw persoonsgegevens (naam, leeftijd, geslacht) en uw handtekening voorkomen en waarop de Nederlandse nationaliteit staat vermeld, geldt als een bewijs van Nederlanderschap.

Let op! Het document moet geldig zijn op …….. (datum).

Beschikt u niet over een geldig Nederlands identiteitsdocument, een geldige identiteitskaart van Aruba, Curaçao of Sint Maarten of van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba, dan kunt u een verklaring omtrent het bezit van het Nederlanderschap bijvoegen die niet langer dan drie jaar geleden is afgegeven. Voor het verkrijgen van een dergelijke verklaring moet u zich melden bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken of bij de Nederlandse ambassade of een consulaat in het land waar u woont. Aan het verkrijgen van een dergelijke verklaring zijn kosten verbonden. Andere documenten dan de hier genoemde worden niet als bewijs van het Nederlanderschap geaccepteerd!

Woont u op Aruba, Curaçao of Sint Maarten dan bent u alleen kiesgerechtigd als u of tien jaar in Nederland hebt gewoond of als u werkzaam bent in Nederlandse openbare dienst. Ook als uw echtgenoot/partner/ouder over de Nederlandse nationaliteit beschikt, in Nederlandse openbare dienst is en u een gezamenlijke huishouding met hem/haar voert, bent u kiesgerechtigd.

Geef dus in het daarvoor bestemde gedeelte aan gedurende welke periode u in Nederland hebt gewoond of in dienst van welke minister u op Aruba, Curaçao of Sint Maarten werkzaam bent. Echtgenoten, partners en kinderen geven hier aan bij welke minister hun echtgenoot, partner of ouder in dienst is.

Punt 6

U kunt uw stem op drie verschillende manieren uitbrengen, te weten per brief, bij volmacht en zelf in het stemlokaal in Nederland. Als u geen andere keuze om te stemmen heeft aangekruist, sturen wij u een briefstembewijs.

Let op: Het is niet mogelijk om via internet te stemmen. Het Nederlandse kabinet heeft, gelet op de discussies die gevoerd zijn over het stemmen via internet, besloten aan de experimenten met internetstemmen geen vervolg te geven.

Per brief

De meeste kiezers die buiten Nederland wonen, stemmen per brief. Ongeveer een maand voor de verkiezing sturen wij naar het door u opgegeven adres een zogenaamd briefstembewijs, een stembiljet, een voorgeadresseerde retourenvelop en een handleiding. U vult het stembiljet en het briefstembewijs in, en stuurt die terug in de retourenvelop. U moet de envelop zelf (voldoende) frankeren, anders wordt uw stem niet meegeteld! Let u er verder op dat u uw briefstem tijdig terugstuurt. Uw stem moet uiterlijk om 15.00 uur (CET) op de dag van de stemming door een van de briefstembureaus in ‘s-Gravenhage zijn ontvangen om meegeteld te kunnen worden. Als de postverbindingen met het land waar u woont zodanig zijn dat uw briefstem niet tijdig zal aankomen, kunt u mogelijk iemand in Nederland machtigen om voor u te stemmen (zie hieronder bij volmacht).

Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten en in 22 andere landen zijn zogenaamde briefstembureaus gevestigd bij de Nederlandse vertegenwoordigingen. Zie hiervoor www.denhaag.nl/verkiezingen

In dit geval ontvangt u een retourenvelop die is geadresseerd aan de voorzitter van het desbetreffende briefstembureau. Uw stem wordt dan daar geteld en moet dus uiterlijk om 15.00 uur (plaatselijke tijd) op de dag van de stemming bij het briefstembureau zijn.

Bij volmacht

U kunt een kiezer die in Nederland woont, aanwijzen om namens u uw stem uit te brengen. Deze kiezer krijgt dan van zijn gemeente of openbaar lichaam een volmachtbewijs toegezonden waarmee hij uw stem kan uitbrengen. Let wel op: degene die u machtigt, mag uw volmachtstem alleen uitbrengen samen met zijn eigen stem en mag naast zijn eigen stem niet meer dan twee volmachtstemmen uitbrengen.

Als u kiest voor het uitbrengen van uw stem bij volmacht, vult u de gegevens van de gemachtigde in op het registratie-formulier. U ondertekent het formulier en stuurt het op naar uw gemachtigde. Uw gemachtigde ondertekent het registratieformulier ook en stuurt het direct naar de gemeente ’s-Gravenhage (Verkiezingen KBN, postbus 12620, 2500 DL Den Haag, of e-mail: kbn.verkiezingen@denhaag.nl) Uw formulier moet uiterlijk op 1 augustus 2012 door de gemeente Den Haag ontvangen zijn. U ontvangt zelf géén stembescheiden. Deze worden direct toegestuurd aan uw gemachtigde.

Zelf stemmen in Nederland

Mocht u op de dag van de stemming zelf in Nederland zijn, dan kunt u uw stem desgewenst zelf in een stembureau uitbrengen. U ontvangt dan op het door u opgegeven adres (circa twee weken voor de stemming) een zogenaamde kiezerspas. Hiermee kunt u in elk stembureau in Nederland zelf uw stem uitbrengen.

Punt 6 en 7

Let u er op dat u op het formulier de datum en uw handtekening zet. Zonder ondertekening is registratie niet mogelijk.

TOELICHTING

Model D 3-1 is het registratieformulier voor de Tweede Kamerverkiezing voor de kiezers die woonachtig zijn buiten Nederland. Het model wordt op enkele onderdelen verbeterd.

Zo wordt verduidelijkt dat kiezers de registratieformulieren (ingescand) per mail kunnen terugsturen. Verder wordt van kiezers het burgerservicenummer gevraagd, ten behoeve van een snelle en betrouwbare verwerking van registraties. Tot slot is het formulier zo ingericht dat een kiezer buiten Nederland in principe per brief stemt, tenzij deze aangeeft dat hij bij volmacht of in persoon in Nederland wil stemmen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W.E. Spies.

Naar boven