Bestemmingsplan ‘Werken’ vastgesteld

Burgemeester en wethouders van Oud-Beijerland maken bekend dat op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening de gemeenteraad van Oud-Beijerland op 8 mei 2012 het bestemmingsplan ‘Werken’ met het nummer NL.IMRO.0584.BPBEDRIJF2011001-VG99 gewijzigd heeft vastgesteld.

Het plan

Het plangebied omvat de twee belangrijkste bedrijventerreinen van Oud-Beijerland. Het bedrijventerrein ‘De Bosschen’ wordt aan de noordzijde begrensd door het Zalmpad. De oostelijke en zuidelijke plangrens zijn respectievelijk de Goidschalxoordsedijk en de Oud-Beijerlandsedijk. In het westen zijn de Bosschendijk en het Spui de plangrenzen. De begrenzing van het bedrijventerrein ‘Hoogerwerf’ is in het noorden de watergang Scheermansvliet, die parallel loopt aan de Ranonkelstraat. De oostelijke plangrens wordt bepaald door de Spykerlaan. De zuidelijke en westelijke plangrenzen zijn respectievelijk de Kwakscheweg en de Langeweg.

Actualisatie

Aanleiding voor het nieuwe bestemmingsplan vormt de verouderde status van de geldende bestemmingsplannen in combinatie met de wettelijke verplichting tot het actualiseren en digitaliseren van bestemmingsplannen binnen de gemeente.

Het nieuwe bestemmingsplan heeft een overwegend conserverend karakter. Dit betekent dat het plan gericht is op het regelen van de bestaande functies en bebouwing en dat binnen het plan geen nieuwe grootschalige ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt.

Wijzigingen t.o.v. het ontwerp

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan bevat het bestemmingsplan wijzigingen. De wijzigingen betreffen wijzigingen die naar aanleiding van zienswijzen zijn doorgevoerd en wijzigingen die ambtshalve zijn verwerkt. Op hoofdlijnen betreffen de wijzigingen n.a.v. zienswijzen de volgende punten:

  • De groenstrook nabij de Scheermansvliet wordt conform het vigerende plan verbreed van 19 naar 40 meter.

  • De milieucategorie van een deel van het perceel van het bedrijf Koni wordt verlaagd van milieucategorie 3.2 naar 3.1.

  • De bouwpercentages op de Hoogerwerf worden aangepast van 80% naar 70%.

  • In de bestemming ´Groen´ is de realisatie van fietspaden en bruggen niet rechtstreeks maar via een afwijkingsbevoegdheid mogelijk gemaakt.

  • De bouwhoogte van bouwwerken geen gebouw zijnde in de bestemming ‘Bedrijventerrein I’ wordt aangepast naar 15 meter

  • De dubbelbestemming ‘Waarde-Archeologie 2’ is in noordoostelijke hoek van de Bosschen verwijderd.

  • De waterparagraaf (paragraaf 4.9) is aangevuld met gegevens over grondwater, peilgebieden, watergangen etc.

  • Twee overstortleidingen zijn weergegeven op de verbeelding. Een effluentleiding is daarnaast bestemd als Leiding – Riool. Het leidingentracé is aangepast.

  • De wijzigingsbevoegdheid nabij de RWZI is verkleind conform het vigerende plan.

De belangrijkste ambtshalve wijzigingen betreffen samengevat de volgende punten:

  • In enkele definitiebepalingen in de regels zijn tekstuele correcties gedaan.

  • Aan noordoostelijke zijde van de Hoogerwerf is een groenstrook aangebracht, conform vigerende plannen. De groenstrook heeft een breedte van 18 meter aan de westzijde en 10 meter aan de noordzijde.

  • De bestaande bedrijfswoningen aan de A. Fokkerstraat 1 en 7 worden aangeduid met een aanduiding ‘bedrijfswoning’.

Voor meer gedetailleerde informatie betreffende de wijzigingen verwijzen wij u naar de Nota zienswijzen en Nota wijzigingen, die als bijlage bij de toelichting van het bestemmingsplan zijn opgenomen. Hieronder staat aangegeven waar u deze stukken kunt vinden.

Waar kunt u het plan inzien?

Het raadsbesluit met alle bijbehorende stukken (nota van zienswijzen, nota van wijzigingen, het bestemmingsplan met bijlagen) zijn te downloaden of te raadplegen via www.oud-beijerland.nl (onder actueel→ bekendmakingen→ bestemmingsplannen en projectbesluiten) of via de website www.ruimtelijkeplannen.nl onder ‘NL.IMRO.0584.BPBEDRIJF2011001-VG99’.

Het raadsbesluit met alle bijbehorende stukken ligt met ingang van 19 mei 2012 gedurende 6 weken ook ter inzage in het gemeentehuis aan de W. van Vlietstraat 6 te Oud-Beijerland. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag (behalve dinsdag) van 8.00 tot 17.00 uur en dinsdag van 8.00 tot 20.00 uur.

Hoe kunt u beroep instellen?

Gedurende zes weken met ingang van de dag volgend op de terinzagelegging van het raadsbesluit, het bestemmingsplan en bijbehorende stukken, kan tegen het besluit van de gemeenteraad tot gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan ‘Werken’ schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Beroep kan worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze aangaande het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad heeft kenbaar gemaakt;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij of zij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn of haar zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

  • een belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad van Oud-Beijerland bij de vaststelling van het plan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Degene die beroep heeft ingesteld, kan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient gericht te worden aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Vragen

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over het raadsbesluit en de beroepsmogelijkheid? Dan kunt u contact opnemen met Jan Paul Manni of Carlos Mutsaers van de afdeling Beleid en Ontwikkeling, telefoon (0186) 64 66 22.

Naar boven