Logo Gelderland
Kennisgeving m.e.r. beoordelingsbesluit voor het project Uiterwaardvergraving Middelwaard

Van 24 mei tot 4 juli 2012 ligt het m.e.r. beoordelingsbesluit voor het Ruimte voor de rivier project Middelwaard ter inzage. Daarin is aangegeven dat er voor deze uiterwaardvergraving geen sprake is van belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu, die het opstellen van een milieueffectrapport (MER) noodzakelijk maken.

Het betreft een besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Het m.e.r. beoordelingsbesluit behoort bij het Projectplan Waterwet voor de Uiterwaardvergraving Middelwaard.

Uiterwaardvergraving Middelwaard

Ten gevolge van de hoogwatersituaties van 1993 en 1995 heeft de regering in 2006 besloten dat de hoogwaterveiligheid in het rivierengebied moet worden vergroot. Hiervoor zijn meer dan 30 maatregelen opgesteld die uiterlijk in 2015 moeten zijn afgerond. Deze maatregelen, waarvan de Uiterwaardvergraving Middelwaard in de gemeente Buren er één is, zijn vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier.

Het vergraven van de Middelwaard is één van de maatregelen waarmee het rijk voor 2015 de veiligheidsdoelstelling wil halen en de ruimtelijke kwaliteit wil verbeteren. De taakstelling voor waterstanddaling is gesteld op 3 cm.

Om de rivier meer ruimte te geven wordt de zomerkade weg gegraven waardoor bij hoogwater het water makkelijker door de uiterwaard mee stroomt. Daarnaast wordt het maaiveld verlaagd en worden twee langgerekte plassen (9.700 m2) in het oostelijk deel van de uiterwaard aangebracht. In het oostelijk deel wordt de oever verlaagd en wordt steenstort tussen de kribben verwijderd. Er wordt een waterstanddaling van 3,3 cm gerealiseerd, waarmee aan de eis van 3,0 cm wordt voldaan. Het plan heeft tevens als doelstelling het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit. Voor de Middelwaard wordt de toename aan ruimtelijke kwaliteit gerealiseerd doordat de gebieden aan weerszijden van de brug meer ruimtelijke en ecologische samenhang met elkaar krijgen. Door de aanplant van bos en boomrijen wordt de uitstraling van de bedrijfsactiviteiten

De projectlocatie

De uiterwaard Middelwaard ligt in de gemeenten Buren en Neder-Betuwe aan de zuidoever van de Nederrijn, tegenover Rhenen. De uiterwaard wordt doorsneden door de Rijnbrug van de provinciale weg langs Rhenen naar de Betuwe (N233). In de uiterwaard ligt een bedrijventerrein waar ontwikkelingen gaande zijn en zijn voorzien. De bedrijfsterreinontwikkelingen maken geen deel uit van het Ruimte-voor-de-Rivierproject. De uiterwaard gelegen aan de oostzijde van de brug bestaat met name uit grasland.

In de uiterwaard aan de westkant van het bedrijventerrein ligt een oude veerstoep met daaromheen percelen met een agrarisch gebruik. In dit gebied zijn twee voormalige stortplaatsen aanwezig.

Inzage

Het m.e.r. beoordelingsbesluit en de bijbehorende stukken liggen ter inzage van 24 mei tot 4 juli 2012. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daartoe gebruikelijke openingstijden:

  • Gemeentehuis Buren; De Wetering 1, 4021 VZ Maurik;

  • Provincie Gelderland, Markt 11, 6811 CG Arnhem;

  • Rijkswaterstaat Oost Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem.

De documenten zijn te downloaden van de website www.coordinatiegelderland.nl Nederrijn → Middelwaard → Ter inzage m.e.r. beoordelingsbesluit.

Bezwaarschriften

Het m.e.r. beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6:3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is, tenzij een belanghebbende door dit besluit rechtstreeks in zijn belang wordt getroffen. In dat geval kan van 24 mei tot en met 4 juli 2012 een bezwaarschrift worden ingediend bij de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Een bezwaarschrift kan gezonden worden naar:

Rijkswaterstaat Oost Nederland

t.a.v. de heer A.W. Jansen

Postbus 9070

6800 ED Arnhem

Onder vermelding van zaaknummer:

RWS/DON-2012/3479

Inlichtingen

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer K. Wouters van de programmadirectie Ruimte voor de Rivier. Hij is de omgevingsmanager van het project Uiterwaardvergraving Middelwaard en is bereikbaar onder telefoonnummer 088-7973357.

Arnhem, 23 mei 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Naar boven