Logo Elburg
Inspraak over het voorontwerp van het bestemmingsplan ‘Beschermd Stadsgezicht van de gemeente Elburg

Burgemeester en wethouders verlenen inspraak op het voorontwerp van het bestemmingsplan ‘Beschermd Stadsgezicht van de gemeente Elburg’. Een nieuw bestemmingsplan is gemaakt om te voldoen aan de eisen van de rijksoverheid, waarbij de gemeente vóór 1 juli 2013 de beschikking moet hebben over actuele bestemmingsplannen die digitaal raadpleegbaar zijn.

Met het nieuwe voorontwerpbestemmingsplan wordt één totaalplan gepresenteerd voor het gebied van het beschermde stadsgezicht, dat op dit moment in hoofdzaak is opgenomen in vier verschillende bestemmingsplannen. Met het nieuwe bestemmingsplan worden o.a. de geldende bestemmingsplannen ‘Stad Elburg’, ‘Beschermd Stadsgezicht buiten de Veste’, ‘Zwolscheweg e.o.’ en ‘Van der Capellen Scholengemeenschap’ vervangen. Het plan heeft globaal betrekking op het gebied dat omsloten is door de Paterijstraat, Hellenbeekstraat, Kamperdijk, Havenkade, Flevoweg, Wildemaetstraat, Gregorystraat, en via het sportpark richting rotonde Zuiderzeestraatweg Oost/Zwolscheweg te Elburg.

Het totale plangebied wordt als één waardevol en te beschermen stadsgezicht aangegeven. In het nieuwe plan zijn de mogelijkheden van de geldende bestemmingsplannen voor een groot deel overgenomen. Omdat diverse plannen bij elkaar zijn gevoegd, zijn de nodige aanpassingen en wijzigingen doorgevoerd. Het aantal bestemmingen van het plan is, zoveel als mogelijk, beperkt gehouden.

Voor het deel van de vesting is het gebied dat gevormd wordt door de Vischpoortstraat, Jufferenstraat en de Beekstraat, het winkelcentrumgebied. Detailhandel en horeca vormen in dit deel van de stad het hoofdthema. Daarnaast zijn in dit gebied ook allerlei andere functies mogelijk die, al dan niet in combinatie, deze centrumfunctie ondersteunen. Buiten dit winkelgebied geldt één bestemming voor de functies kantoren, dienstverlening, praktijkruimten, ateliers e.d. en gelden afzonderlijke bestemmingen voor met name maatschappelijke doeleinden en wonen. Per bouwvlak, al dan niet in combinatie met andere functies, wordt een woning toegestaan, tenzij anders aangegeven. In het gebied aan de Havenkade zijn de nodige aanpassingen doorgevoerd. De inmiddels via andere procedures gerealiseerde horeca is verwerkt. Ook de toekomstige omzetting van de huidige ijsbaan tot parkeerplaats is opgenomen en kan via een wijzigingsbevoegdheid worden gerealiseerd. Die ontwikkeling hangt af van de voortgang over de nieuwe plannen rond de haven. Het overige deel van het plangebied heeft voornamelijk betrekking op de woonbestemming, sportvelden, agrarische bestemmingen, volkstuinen en een beperkt aantal bedrijfsfuncties.

Het voorontwerpbestemmingsplan ligt ten behoeve van de inspraak met ingang van 16 mei 2012 gedurende zes weken voor een ieder in het gemeentekantoor (afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling) te Elburg/Oostendorp ter inzage. De stukken zijn eveneens in te zien via de website van de gemeente: www.elburg.nl onder ‘bekendmakingen’, Ruimtelijke Ontwikkeling ‘bestemmingsplannen’ en op de landelijke voorziening:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0230.BPBESCHSTAD2010-VON1.

Belanghebbenden en ingezetenen van de gemeente Elburg kunnen gedurende de hierboven genoemde termijn naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ter visie gelegde voorontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 70, 8080 AB Elburg. Mondelinge zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht tijdens openingstijden (op werkdagen tussen 8.00 en 12.30 uur) aan de balie van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van het gemeentekantoor te Elburg. Voor het indienen van mondelinge zienswijzen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de heer G. Steentjes of mevrouw S. Kiewiet (resp. tel. 0525-688634/688663), van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Van hetgeen mondeling naar voren wordt gebracht, wordt een verslag gemaakt.

Naar boven