Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 mei 2012, nr. AV/SDA/2012/7039 tot wijziging van de Uitvoeringsregels behorende bij het Delegatie- en uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen in verband met de Floriade 2012

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 8, derde lid, onder 3°, en artikel 22 van de Wet arbeid vreemdelingen;

Besluit:

ARTIKEL I

Na paragraaf 28 van de Uitvoeringsregels Wet arbeid vreemdelingen behorende bij het Delegatie- en uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen wordt een paragraaf toegevoegd, luidende:

28a. Internationale tentoonstelling

In geval van werkzaamheden die direct samenhangen met de internationale tentoonstelling Floriade die van 4 april 2012 tot en met 7 oktober 2012 wordt georganiseerd in Venlo, kan worden afgeweken van toetsing van de aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning als bedoeld in artikel 8, eerste lid, onder a, b en d van de Wet arbeid vreemdelingen ten behoeve van vreemdelingen die arbeid verrichten in de vorm van een culturele uiting die kenmerkend is voor het land dat zij vertegenwoordigen. Bovendien verrichten deze vreemdelingen deze arbeid zonder geldelijke vergoeding en op onverplichte basis met als doel het uitdragen van de cultuur van hun land. In afwijking van paragraaf 13 behoeft bij het indienen van een aanvraag van een tewerkstellingsvergunning geen bewijsstuk te worden overgelegd dat de vreemdeling een verblijfsvergunning voor het verrichten van arbeid heeft aangevraagd. Deze paragraaf vervalt met ingang van 1 november 2012.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 7 mei 2012

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom.

TOELICHTING

Van 4 april 2012 tot en met 7 oktober 2012 vindt de wereldlandbouwtentoonstelling Floriade plaats in Venlo. Om de deelname van de verschillende landen aan dit uitzonderlijk grote internationale evenement te bevorderen is het gewenst het beleid voor verstrekking van tewerkstellingsvergunningen voor deelnemers aan de Floriade aan te passen. Voor werkzaamheden die rechtstreeks verband houden met dit evenement kan zonder toetsing aan artikel 8, eerste lid, onder a, b en d van de Wet arbeid vreemdelingen een tewerkstellingsvergunning worden verleend. Het gaat hier om vrijwilligers die werkzaamheden verrichten die een kenmerkende culturele uiting betreffen van het land dat zij vertegenwoordigen. Deze werkzaamheden worden zonder geldelijke verplichting en op onverplichte basis verricht met als doel het uitdragen van de cultuur van hun land. Overige werkzaamheden zoals standbemanning, schoonmaak, horeca en bewaking vallen dus buiten deze regeling.

Deze ontheffing van de arbeidsmarkttoets, de vacaturemelding en betaling van het wettelijk minimumloon en minimumvakantiebijslag wordt opgenomen in een nieuwe paragraaf 28a van de bijlage behorende bij het Delegatie- en uitvoeringsbesluit Wet arbeid vreemdelingen. Het uitgangspunt is dat voor deze tijdelijke regeling gewerkt wordt met verklaringen om de administratieve belasting voor werkgevers te reduceren. Ten behoeve van de toets aan artikel 8, eerste lid, onder c, onder 1°, van de Wet arbeid vreemdelingen kan het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen genoegen nemen met een verklaring van de werkgever dat een verblijfsvergunning voor het verrichten van arbeid is aangevraagd. Een nader bewijsstuk (meestal een ontvangstbevestiging van de Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland dat er een visum is aangevraagd) is niet nodig.

De vaste verandermomenten die normaal voor ministeriële regelingen van toepassing zijn, kunnen in dit geval niet worden toegepast omdat het hier gaat om een zeer specifieke regeling, die op zeer korte termijn dient te worden ingevoerd vanwege het belang van goede internationale culturele contacten. Paragraaf 28a vervalt met ingang van 1 november 2012 met het oog op de duur van de openstelling van de Floriade.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, P. de Krom.

Naar boven