Logo Sint-Oedenrode
Bestemmingsplan Buitengebied Sint-Oedenrode vastgesteld

Bestemmingsplan ter inzage

Het college van de gemeente Sint-Oedenrode maakt bekend, dat de gemeenteraad in de vergadering van 15 maart 2012 het bestemmingsplan ‘Buitengebied Sint-Oedenrode’ NL. IMRO.BP 0846.BP2011BUIOUBUGEB11-va01 gewijzigd heeft vastgesteld. Vanaf maandag 7 mei 2012 liggen de stukken gedurende zes weken ter inzage op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur bij het publieksplein van het gemeentehuis, Burgemeester Wernerplein 1 te Sint-Oedenrode.

U kunt het bestemmingsplan ook raadplegen op de gemeentelijke website via de rechtstreekse link: www.sint-oedenrode.nl. Tevens is het bestemmingsplan raadpleegbaar op de landelijke website http://www.ruimtelijkeplannen.nl.

Omschrijving bestemmingsplan

Het bestemmingsplan buitengebied biedt een juridische regeling voor gebruik en bebouwing op perceelsniveau in het buitengebied (dat is het gehele grondgebied van Sint-Oedenrode met uitzondering van de kernen Sint-Oedenrode, Olland, Boskant en Nijnsel). Bebouwingsmogelijkheden zijn met name geconcentreerd in de bouwvlakken voor agrarische bedrijven, niet-agrarische bedrijven en woondoeleinden. Voor het opstellen van het bestemmingsplan zijn de uitgangspunten gehanteerd die door de gemeenteraad eerder zijn vastgelegd in de nota van uitgangspunten voor de integrale herziening van het bestemmingsplan. In deze nota van uitgangspunten is het nationaal, provinciaal en gemeentelijk beleid vervat. Tevens is rekening gehouden met nieuw beleid dat na vaststelling van de nota van uitgangspunten in werking is getreden, zoals de provinciale verordening ruimte.

Wijzigingen

Na de ter inzage legging van het ontwerp bestemmingsplan Buitengebied zijn er als gevolg van de ingediende zienswijzen, ruimtelijke onderbouwingen en ambtshalve aanpassingen wijzigingen aangebracht voor wat betreft de bouwvlakken en planregels. Als gevolg van de Verordening Ruimte is de ‘groenblauwe mantel’ in het plan vertaald. De regulering voor de boomteelt is gewijzigd. De aanlegvergunningplicht voor een aantal werkzaamheden is aangepast. De voorgaande opsomming is niet uitputtend. Daarom wordt u opgeroepen kennis te nemen van het plan.

Reactieve aanwijzing Provincie Noord- Brabant

Door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant is bij reactieve aanwijzing van 24 april 2012 aangegeven dat een aantal onderdelen waartegen de aanwijzing zich richt, geen deel blijft uitmaken van het bestemmingsplan zoals dat is vastgesteld. De aanwijzing heeft betrekking op het volgende:

  • 1. de generieke vergroting van woningen naar 750 m3 zonder dat kwaliteitsverbetering is gewaarborgd;

  • 2. het oprichten van schuilgelegenheden in het buitengebied;

  • 3. de mogelijkheid tot het oprichten van voorzieningen en dergelijke buiten het bouwblok;

  • 4. de regeling voor teeltondersteunende kassen;

  • 5. permanente buitenopslag.

De reactieve aanwijzing van de Provincie Noord Brabant ligt tegelijkertijd met het bestemmingsplan ter inzage.

Beschikking hogere grenswaarde

In verband met de splitsing van enkele woningen, is sprake van nieuwe woningen waarbij de geluidbelasting boven de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder zal uitkomen. Daarom heeft het college een hogere grenswaarde vastgesteld vanwege de geluidhinder op eventuele woningen. Ingevolge artikel 110c Wet geluidhinder ligt de beschikking hogere grenswaarde met het akoestisch onderzoek tegelijkertijd met het bestemmingsplan ter inzage. Het gaat om de volgende locaties:

  • a. Boskantseweg 79;

  • b. Liempdseweg 24;

  • c. Nijnselseweg 42a.

Beroep

Als belanghebbende kunt u tegen het vaststellingsbesluit een beroepschrift indienen. U bent belanghebbende als u:

  • 1. het niet eens bent met het niet honoreren van een door u ingediende zienswijze;

  • 2. geen zienswijze heeft ingediend en het kan u niet verweten worden dat u geen zienswijze heeft ingediend;

  • 3. het niet eens bent met wijzigingen die de gemeenteraad heeft aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan;

  • 4. het niet eens bent met de door de Provincie Noord-Brabant vastgestelde reactieve aanwijzing.

Op grond van artikel 145 van de wet geluidhinder loopt de beroepstermijn van het Besluit hogere waarden Wet geluidhinder tegelijk en gezamenlijk met de beroepstermijn voor het bestemmingsplan.

Gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken kan beroep worden ingediend tegen het vastgestelde bestemmingsplan, de reactieve aanwijzing en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder.

Het beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Een ingediend beroepschrift schorst niet de werking van het bestemmingsplan. U moet dan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het bestemmingsplan Buitengebied Sint-Oedenrode treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien gedurende de beroepstermijn bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met de heer J. den Otter van het team Ruimtelijke Ordening (0413-481337)

Naar boven