Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 27 april 2012, nr. 2012-0000239342, CZW/S&B, houdende wijziging van de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen in verband met het verstrekken van een voorlopig reisdocument

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op de artikelen 2, eerste lid, onderdeel g, en derde lid, 3, derde lid, 16, tweede lid, 26, derde lid, 43, 59 en 65 van de Paspoortwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 2 wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. voorlopig reisdocument.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het derde lid wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. voorlopig reisdocument: model noodpaspoort en model laissez-passer, voorzien van standaardclausule XIII.

2. Het vijfde en zesde lid komen te luiden:

  • 5. In de modellen, genoemd in het eerste lid, derde lid, onder a en b, en vierde lid, is een machineleesbare strook en een chip opgenomen.

  • 6. In het model noodpaspoort, genoemd in het tweede lid, onder a, en in het derde lid, onder c, is een machineleesbare strook opgenomen.

C

In artikel 3a wordt na ‘van de wet’ ingevoegd: , of een voorlopig reisdocument als bedoeld in artikel 3, derde lid, onder c,.

D

In bijlage A wordt aan het slot een standaardclausule toegevoegd, luidende:

  • XIII Dit paspoort is verstrekt als een tijdelijke vervanging van een door de houder aangevraagd regulier reisdocument, dat nog niet is uitgereikt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant, in het Afkondigingsblad van Aruba, in het Publicatieblad van Curaçao en in het Afkondigingsblad van Sint Maarten worden geplaatst.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W.E. Spies.

TOELICHTING

Deze regeling voorziet in de introductie van een nieuw reisdocument, te weten het voorlopig reisdocument. Het voorlopig document kan zijn het model noodpaspoort of het model laissez-passer voorzien van een nieuwe standaardclausule XIII, inhoudende dat het een voorlopig reisdocument betreft.

Aan aanvragers van een nationaal paspoort of Nederlandse identiteitskaart kan een voorlopig reisdocument worden verstrekt. Voorwaarde is dat aan de aanvrager het door hem aangevraagde document kan worden verstrekt en dat het aangevraagde document vooralsnog niet voor uitreiking beschikbaar zal zijn.

Het voorlopige reisdocument kan uitsluitend worden verstrekt door de burgemeesters.

Het voorlopige reisdocument is geldig voor één jaar en voor alle landen. Dit geldt voor zowel het model noodpaspoort als voor het model laissez-passer. In het voorlopig reisdocument worden geen vingerafdrukken opgenomen en het voorlopig reisdocument bevat alleen een machineleesbare strook voor zover het gaat om het model noodpaspoort.

Hoewel deze documenten niet zullen worden verstrekt in de Caribische landen, worden de artikelen betreffende de modellen en de clausule voor de volledigheid tevens opgenomen in de Paspoortuitvoeringsregeling Caribische landen.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J.W.E. Spies.

Naar boven