Logo Bronckhorst
Ontwerpstructuurvisie ‘Bronckhorst’

De ontwerpstructuurvisie Bronckhorst en de daarop betrekking hebbende stukken, waaronder ‘Plan MER Buitengebied gemeente Bronckhorst’, liggen van 10 mei t/m 20 juni 2012 voor eenieder ter inzage.

De visie heeft betrekking op de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid voor het grondgebied van de gemeente Bronckhorst.

Wettelijke plicht

De Wet ruimtelijke ordening verplicht gemeenten een (of meerdere) structuurvisie(s) vast te stellen voor het grondgebied van de gemeente. Een structuurvisie geeft de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid weer. Gedetailleerdere vertaling vindt vervolgens plaats in bestemmingsplannen. Aan bestemmingsplannen kunt u als burger rechten ontlenen. Voor de structuurvisie geldt dit in principe niet. Wel is de gemeente bij haar beleid gehouden aan de structuurvisie.

Geldt voor gehele grondgebied gemeente Bronckhorst

De voorliggende structuurvisie heeft betrekking op het gehele grondgebied van Bronckhorst. De visie vloeit voor het buitengebied voort uit het in 2009, samen met U als inwoners, opgestelde Landschapsontwikkelingsplan (LOP). Voor de vertaling naar een structuurvisie moest evenwel – net als voor de actualisering van de bestemmingsplannen Buitengebied – eerst een Milieueffectrapportage (MER) worden opgesteld. Dit plan MER Buitengebied gemeente Bronckhorst, ligt eveneens ter inzage. Op dit plan MER heeft u al eerder kunnen reageren, omdat dit ook ter inzage heeft gelegen bij de actualisering van de bestemmingsplannen Buitengebied Zelhem en Buitengebied Steenderen/Hummelo en Keppel.

De structuurvisie heeft ook betrekking op de kernen en vervangt als zodanig de structuurvisie bebouwde kommen, vastgesteld door de gemeenteraad in februari 2009. Dit omdat op basis van voortschrijdend inzicht de mogelijkheden voor woningbouw en bedrijventerrein beperkt zijn en dus het aantal zoekgebieden teruggebracht moet worden, omdat deze de komende 10 jaar niet meer in ontwikkeling zullen worden genomen.

Uitvoeringsparagraaf/financiële aspecten

Tenslotte kent de structuurvisie een uitvoeringsparagraaf. In de structuurvisie wordt bepaald welke voorzieningen als ‘bovenwijks’ worden aangeduid en hoe deze kunnen worden gefinancierd. Hierin wordt aangegeven welk deel van de kosten mogelijk ten laste zal komen van ontwikkelingslocaties. In de structuurvisie wordt ook bepaald of er ten aanzien van nieuwe ontwikkellocaties sprake zal zijn van verevening tussen die locaties. Ook beschrijft de structuurvisie het beleidskader voor eventuele eisen aan woningbouwcategorieën in ontwikkellocaties.

Relatie tot traject Toekomstbestendig Bronckhorst (TBB)

Met u zijn we in gesprek geweest over TBB. De resultaten daarvan zijn nog niet verwerkt in deze visie. De gemeenteraad moet hierover nog besluiten. Naar verwachting zal dit plaatsvinden in de juni-vergadering. Voorzover mogelijk zullen wij bij ons voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van de structuurvisie hier rekening mee houden. Gevolg kan ook zijn dat wij in de loop van dit jaar de gevolgen van TBB met u tegen het licht houden en toewerken naar een 1e herziening van de structuurvisie. Nog langer uitstellen van de procedure voor de structuurvisie achten wij evenwel niet gewenst/verantwoord.

U kunt de visie op de volgende manieren inzien:

U kunt de visie en de technische bestanden ook digitaal benaderen via www.bronckhorst.nl  infobalie  ruimtelijke plannen  ruimtelijk beleid.

Zienswijze indienen?

Eenieder kan gedurende de termijn van terinzagelegging zijn zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan naar keuze schriftelijk (wat de voorkeur heeft) of mondeling naar voren brengen bij de gemeenteraad.

Hengelo (Gld.), 9 mei 2012

Burgemeester en wethouders van Bronckhorst, de secretaris, A. van Hout.

De burgemeester, H.A.J. Aalderink.

Naar boven