Logo Amsterdam
Vaststelling bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving), hogere grenswaarden Wet geluidhinder en besluit om geen exploitatieplan vast te stellen

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikelen 3.8 en afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder (Wgh) het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 25 april 2012, nummer 48/228, geconcludeerd dat in het Milieueffectrapport (MER) VU – VUmc de essentiële informatie aanwezig is, het MER aanvaard, en het bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving) gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, vastgesteld.

Bij besluit van gelijke datum en nummer heeft de gemeenteraad voorts besloten geen exploitatieplan vast te stellen, daar het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Bij besluit van 1 november 2011 hebben burgemeester en wethouders een besluit genomen tot vaststelling van hogere grenswaarden Wet geluidhinder ten behoeve van het bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving).

Bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving)

Het plangebied wordt globaal begrensd aan de noordzijde door de Gustav Mahlerlaan en de afslag S108, aan de oostzijde door de Gustav Mahlerlaan en de Van der Boechorststraat, aan de zuidzijde door de Overijsselweg, en aan de westzijde door de Amstelveenseweg. Delen van de Amstelveenseweg, Van der Boechorststraat en Gustav Mahlerlaan maken onderdeel uit van het plangebied.

Voor een groot deel blijft de bestaande situatie gehandhaafd. Zowel hetgeen reeds bestaat, als hetgeen reeds in aanbouw (o.a. Westflank) danwel vergund is (O&D), wordt in het bestemmingsplan als juridisch bestaand en dus autonoom meegenomen. In zijn totaliteit gaat het daarbij om 320.000 m2 brutovloeroppervlak (exclusief parkeervoorzieningen). Een deel van de vernieuwing dient echter nog te gebeuren. Het betreft zo'n 140.000 m2 brutovloeroppervlak, hoofdzakelijk ten zuiden van de De Boelelaan te realiseren.

In verband met de voorgenomen (her)ontwikkeling van de Vrije Universiteit (VU) en het VUmc is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De ontwikkelingen worden voorzien op de huidige locaties van de VU en het VUmc. Het gaat om het gebied dat globaal wordt begrensd door de A10 in het noorden, door de sportvelden van SC Buitenveldert en de Buitenveldertselaan in het oosten, door de Arent Janszoon Ernststraat en de Overijsselweg in het zuiden en door de Amstelveenseweg in het westen. Het MER is procedureel gekoppeld aan het eerste bestemmingsplan dat in (een deel van) de verdere ontwikkeling van het gebied voorziet, zijnde het bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving).

Voor een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt kortheidshalve verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van 25 april 2012, nummer 48/228.

Exploitatieplan

De gemeenteraad heeft besloten geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan begrepen gronden anderszins is verzekerd en geen noodzaak wordt gezien om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

Hogere grenswaarden

De voorkeurswaarden voor geluid zullen zowel door het wegverkeer als door het railverkeer worden overschreden. Omdat geluidreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen. De hogere grenswaarden worden vastgesteld voor de vestiging van onderwijsfuncties en gezondheidszorgfuncties die het bestemmingsplan toestaat.

Op 1 november 2011 hebben burgemeester en wethouders tevens besloten omtrent het vaststellen van hogere waarden betreffende een aantal woningen aan de Amstelveenseweg. Dit vanwege een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder.

Voor de goede orde zij vermeld dat beroep tegen deze hogere waarden vanwege reconstructie reeds de mogelijkheid is geboden van beroep. Hiertegen staat in het kader van de nu aan de orde zijnde procedure geen beroep meer open.

Ter inzage

Het bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving) met inbegrip van het MER VU - VUmc en alle overige bijlagen, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit tot vaststelling van hogere grenswaarden met bijbehorende stukken liggen met ingang van 10 mei 2012 ter inzage op hierna genoemde adressen, totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken:

  • Het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl.

  • Het stadsdeel Zuid, President Kennedylaan 923, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.zuid.amsterdam.nl.

  • Loket Tripolis van stadsdeel Zuid, Burgerweeshuispad 301, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.zuid.amsterdam.nl.

Het bestemmingsplan is met bijbehorende stukken digitaal raadpleegbaar via www.amsterdam.nl/ruimtelijkeplannen.

Beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad van Amsterdam naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 11 mei 2012 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest.

Een belanghebbende kan met ingang van 11 mei 2012 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen.

Een beroep tegen één of meer van bovenstaande besluiten dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Crisis en herstelwet

Het project Amsterdam VU-gebied, waar het bestemmingsplan VU medisch centrum (en omgeving) onderdeel van uitmaakt, is aangewezen als een project waarop afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Dit brengt met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen, en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treedt het desbetreffende besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 9 mei 2012

Burgemeester en wethouders, H. de Jong, secretaris.

E.E. van der Laan,burgemeester.

Naar boven