Logo Amersfoort
Bestemmingsplan ‘Orion’ en besluit hogere waarden

De gemeenteraad van Amersfoort heeft op 24 april 2012 het bestemmingsplan ‘Orion’ ongewijzigd vastgesteld. Voor in het bestemmingsplan geprojecteerde geluidgevoelige bestemmingen (woonappartementen) hebben burgemeester en wethouders hogere grenswaarden Wet geluidhinder (Wgh) vastgesteld.

Het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Orion maakt het mogelijk om 92 appartementen te bouwen, met circa 1.400 m2 bruto vloeroppervlak maatschappelijk functies op de begane grond en een bijbehorende parkeervoorziening (halfverdiepte parkeergarage). Het plangebied ligt in de wijk De Koppel en grenst in het noorden aan de Ringweg-Koppel en in het oosten aan de Meridiaan. Aan de westzijde grenst het plan aan de Grote Beer en aan de zuidzijde aan grasveldjes langs de Orion.

Besluit hogere grenswaarden Wgh

Burgemeester en wethouders hebben op 3 april 2012 overeenkomstig artikel 110a Wgh voor de appartementen hogere waarden vastgesteld vanwege het verkeerslawaai van de Ringweg Koppel en de Meridiaan-Kattenbroekerweg. Voor het bestemmingsplan is onder andere het geluidsaspect onderzocht en getoetst aan de Wgh. Gebleken is dat er sprake is van overschrijdingen van de voorkeursgrenswaarde van de Wgh. Omdat er geen bron- of overdrachtsmaatregelen getroffen kunnen worden zijn hogere waarden vastgesteld.

Ter inzage

Het bestemmingsplan, het raadsbesluit, het besluit hogere grenswaarden en bijbehorende stukken liggen met ingang van de dag na publicatie en gedurende zes weken ter inzage bij de Informatiebalie in de centrale hal van het stadhuis, Stadhuisplein 1 (openingstijden: werkdagen van 09.00–17.00 uur). De documenten kunnen ook digitaal worden geraadpleegd via de gemeentelijke website www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen, ‘zoeken in alle plannen (via de kaart)’, klik vervolgens op ‘Kruiskamp Koppel’ of via de landelijke voorziening http://www.ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep instellen tegen het bestemmingsplan

Vanaf vrijdag 4 mei tot en met donderdag14 juni 2012 mogen belanghebbenden, die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijze geen zienswijze kenbaar hebben kunnen maken over het ontwerpbestemmingsplan, een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Voor de behandeling van uw beroepschrift moet u griffierecht betalen. Ga voor meer informatie over het instellen van beroep en het griffierecht naar www.raadvanstate.nl/onzewerkwijze/bestuursrechtspraak of neem contact op via telefoonnummer 070-426 44 26.

Beroep instellen tegen het besluit hogere grenswaarde

Op grond van artikel 145 Wgh begint de termijn voor het indienen van een beroepschrift tegen het besluit tot vaststelling van een hogere waarde met ingang van de dag waarop beroep kan worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Orion (zie hierboven). Ook hiervoor geldt dat belanghebbenden, die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijze geen zienswijze kenbaar hebben kunnen maken over het ontwerpbesluit, een gemotiveerd beroepschrift mogen indienen.

In werking treden

De besluiten over het bestemmingsplan en de hogere waarden treden in werking na afloop van de beroepstermijn. Het beroep schorst de werking van de besluiten niet. Daarvoor moet een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden gericht aan de Voorzitter van de Raad van State, van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op bovenstaand adres.

Crisis- en herstelwet

Afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet is van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven